fredag 12 augusti 2016

Viktor Orbáns Ungern!

» Släng ut dom

Ungern karta
Enligt den s.k. Dublinförordningen ska det första landet som en flykting registreras i ansvara för hanteringen av personens asylansökan. Många av de personer som söker asyl i Sverige skickas tillbaka till olika länder där dom redan hunnit registreras. Ett land som det varit problem med under lång tid är Ungern. Dels är det så att behandlingen av flyktingar i Ungern har varit så vidrig att Sverige i princip inte med anständigheten i behåll har kunnat skicka tillbaka flyktingar dit enligt Dublinförordningen. Dels har Ungern hittat på alla förevändningar dom kunnat för att inte behöva ta emot några flyktingar. I princip har det varit stopp på återtagandet några dagar så fort en tulltjänsteman fått en fis på tvären. Nu har slutligen den rent rasistiska regimen i Ungern meddelat att man inte alls tar emot några flyktingar enligt Dublinkonventionen. Bland annat Sveriges Migrationsminister Morgan Johansson har reagerat skarpt på att den ungerska regimen inte följer giltiga avtal. Morgan Johansson har nu kallat upp Ungerns ambassadör för att protestera och kräva en förändring. Det rör sig för tillfället om ett drygt 1000-tal flyktingar i Sverige som enligt Dublinförordningen ska skickas tillbaka till Ungern och som inte kan få sin ansökan behandlad i Sverige.

Jag tar för givet att om Ungern inte följer gjorda överenskommelser så ska inte heller Ungern ha några förmåner. Jag tar för givet att EU omedelbart avbryter alla former av utbetalningar av bidrag och stöd till Ungern. Omedelbart! Viktor Orbáns Ungern förtjänar inte att ingå i den Europeiska Unionen.

» Jomenvisst

Ett av problemen i vårt svenska samhälle är bristen på bostäder. Den som söker en hyreslägenhet med rimlig hyra har i stora delar av landet betydande problem. En effektiv lösning vore naturligtvis att bygga mer. Fast antagligen är detta en allt för självklar och enkel lösning. Tyvärr är det så att det är inte så snabba pengar att tjäna på att bygga nya hyreslägenheter. Alltså byggs det istället bostadsrätter som ger snabbare utdelning. Samtidigt byggs det överhuvudtaget för lite. Men nu läser jag att fastighetsekonomen Svante Mandell på KTH har kommit på lösningen. Eftersom så många står i köer som inte krymper så måste ju detta bero på att hyrorna är alldeles för låga. Om man höjer hyrorna rejält så har de flesta inte råd att hyra lägenheterna. Om dom inte står kvar i hyreskön så är problemet löst. Eller?

Kanske skulle det hjälpa med fler byggjobbare och fler lämpliga tomter?

Inga kommentarer: