söndag 28 augusti 2016

Snart slut på månaden

» Föräldrar som dåligt föredöme

Stressade bilister
I veckan har skolorna börjat runt om i landet. Tusentals förväntansfulla förstaklickare har inlett en ny era i sina liv som kommer att pågå i minst 9 år. Att gå i skolan! Fast att gå till skolan gör man inte längre. Det ska skjutsas i bilen till skolan. Dagens kurlande föräldrar har avskaffat det där som heter att röra på sig. Det är bråttom, så hoppa in i bilen. Sedan är det ju också så mycket säkrare. Det är ju så många bilar kring skolan som ska lämna elever att det blir osäkert att ta sig dit gående. Det är bäst att köra...

Runt skolorna är det i allmänhet begränsad hastighet till 30 km/t. En hastighetsgräns som mycket få människor verkar bry sig om. Och enligt polisen är föräldrarna själva de värsta fartsyndarna. Det är bråttom, bråttom. När Polisen gör fartkontroller varnar föräldrarna de andra föräldrarna som kör för fort så att dom inte åker fast. Sedan kan dom fortsätta att hetsa nästa dag när Polisen är upptagna med annat.

Tyvärr är det så att vuxna är ett enormt dåligt föredöme i trafiken för barn. Jag trodde att alla visste att barn gör som vi gör, inte som vi säger till dom att göra. Studera vuxnas uppträdande vid ljusreglerade övergångsställen. Skynda, skynda! Man kan till och med se vuxna med barn i handen gå mot rött. Det kan hända att jag själv går mot rött. Men ALDRIG om barn står och väntar på grönt. Aldrig om det inte är helt tomt på bilar. Aldrig om det inte är så att jag riskerar att missa tåget om jag inte skyndar. Men, ALDRIG om barn står och väntar. Snälla föräldrar, ha inte så bråttom. Vänj era barn vid att röra på sig. Man kan faktiskt i allmänhet gå eller cykla till skolan. Man måste inte skjutsas till allt. Ni skulle dessutom själva må bra av att gå eller cykla tillsammans med era barn till skolan. Må mycket bra. Och, låt mobilen ligga i fickan. Barnen är viktigare än mobilen!

» Vad är skillnaden mellan Trump och Åkesson?

Donald Trump
Visst finns det skillnader mellan Donald Trump och Jimmie Åkesson. En vital skillnad är att Donald Trump bor i USA och Jimmie Åkesson bor i Sverige. Titta, det finns en vital skillnad. En annan skillnad är att Donald Trump härstammar från invandrare (från Tyskland) medan Jimmie Åkesson väl är helyllesvensk. I varje fall verkar han försöka inbilla oss detta. Fast det finns väl inte många helyllesvenskar överhuvudtaget. Själv härstammar jag från invandrade Valloner och har visst något ryskt och något danskt i mig också - bland annat.

Helyllesvensken Jimmie Åkesson
Sedan har ju Donald Trump ärvt en förmögenhet och efter detta jobbat intensivt på att investera och spendera denna. Att bli politiker är en senkommen idé. Jimmie Åkesson har väl inte gjort ett hederligt handtag i hela sitt liv, förutom att vara politiker alltså. Vilket i och för sig inte är något fel. Vi behöver verkligen politiker - seriösa politiker.

Men, se'n har jag svårt att hitta några skillnader i övrigt. Statsvetarna generellt tycker att likheterna är det mest utmärkande. Samma enkla populism. Samma fula påhopp på sina politiska motståndare. Samma enkla (och omöjliga) lösningar på svåra problem. Samma svans som säger de riktigt fula orden och handlar på det riktigt fula sättet.

Tyvärr är det ju så att både Donald Trump och Jimmie Åkesson präglas av en våldsam rasism och främlingsfientlighet. En retorik som lägger skulden för alla problem på invandrare från andra länder. Om vi bara stoppar invandringen och slänger ut alla invandrare så löses alla problem i samhället. En rasism som finns överallt i vårt samhälle. Till och med inom Polisen tyvärr.

» Ebba stödjer ockupationen

Palestina
För övrigt manifesterade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i går sitt stöd för den Israeliska ockupationen av Västbanken och för en ytterligare utbyggnad av judiska bosättningar på palestinsk mark på ockuperat område. Allt i brott mot Förenta Nationerna. Men, Ebba Busch Thor ställer upp och manifesterar sitt stöd för ockupationspolitiken. Läs gärna mer om vad jag skrev den 22 augusti. Ebba Busch Thor försöker försvara sig i ett debattinlägg i Expressen där hon menar att "Kritiken mot Israel är helt oproportionerlig". Med Ebba Busch Thors argumentation skulle jag kunna ställa upp på en demonstration arrangerad av IS för Palestiniernas rättigheter. Därmed inte sagt att jag drar likheter mellan IS och Sionistiska Federationen. Ställer man upp och demonstrerar med en organisation får man faktiskt ta ansvar för vad organisationen man demonstrerar för står för. Genom att demonstrera ihop med Sionistiska Federationen har Ebba Busch Thor manifesterat för Israels rätt att ockupera palestinsk mark. För judars rätt att förtränga palestinier och istället bygga egna bosättningar på ockuperad mark. Ebba Busch Thor har för omvärlden manifesterat att hon inte längre ställer upp för FN:s krav på lösning av konflikten. En lösning som innebär rätten för staten Israel att existera, men också för staten Palestinas rätt att existera. Ebba Busch Thor har nu gjort klart att hon ställer upp för Israels rätt att existera, men också för att Palestina INTE har rätt att existera. Det är bra att veta var Kristdemokraterna står!

Inga kommentarer: