fredag 19 augusti 2016

Fredag!

» Upp och ner

Det var ett litet tag sedan som jag tyckte till om en väljarundersökning. Som jag sagt tidigare så gillar jag siffror och statistik, så det får väl vara dags att ta upp ämnet en gång igen. En gång i tiden i min ungdom var det tänkt att jag skulle läst två terminer Statistik vid Lunds universitet. Men, jag hann bara med mina två första terminer av universitetsstudier överhuvudtaget innan de militära myndigheterna tyckte att det var mycket viktigare att jag lärde mig ta livet av andra människor. Jag hann med en termin Företagsekonomi och en termin Nationalekonomi, men så kom inkallelse för ett år vid S2 i Karlsborg. Jag begärde uppskov med argumentet att jag var mitt inne i en tvåterminers kurs i Nationalekonomi. Något som den gröna myndigheten struntade blankt i. Jag överklagade också mitt Nej till uppskov, men en fredag i början av sommaren dök ett brev upp med avslag på mitt överklagande upp i brevlådan och på måndagen flyttade jag in i Karlsborgs fästning för 12 månader framåt. Något som nog militären ångrade bittert...

Vänsterpartiet
Men, det var inte militären vi skulle tycka till om utan istället Aftonbladets väljarundersökning i dag som görs av Inizio. Undersökningens största vinnare är Vänsterpartiet som får 9,4% (+1,4), Moderaterna som får 24,6% (+0,9) samt Socialdemokraterna som får 26,1% (+0,7). De stora förlorarna är Sverigedumokraterna som får 17,9% (-1,6) och Kristdemokraterna som får 3,8% (-1,0). Förlorar gör också Miljöpartiet som nog börjar drabbas av panik nere på 3,2% (-0,4). Centerpartiet på 8,3% (+0,4) kan i varje fall kännas sig trygga. Värre är det för Folkpartiet nere på 4,5% (+0,3) som nog inte ska känna sig allt för säkra.

Vi kan konstatera att Socialdemokraterna är störst, men försprånget över Moderaterna är inget att yvas över. Förhoppningsvis har Sverigedumokraternas storhetstid tagit slut. Vänsterpartiet fortsätter att med god marginal vara fjärde största parti. Miljöpartiet och Kristdemokraterna riskerar på fullt allvar att åka ut om inget radikalt sker. När det gäller Moderaternas dilemma över vem man ska alliera sig med, så ska det påpekas att Sverigedemokraterna ensamma är större än de tre röstboskapen i den Borgerliga Högeralliansen, C, Fp och Kd. Där hotas allra helst Kd men kanske också Fp att helt enkelt åka ut vid nästa val. Intressanta funderingar!

» Olympiska skandaler

Olympiska Spelen
Att de olympiska dopningsspelen handlar om vem som är skickligast på att dölja sin dopning är väl egentligen ingen nyhet. Att förhandsdebatten till stor del handlade om rysk dopning var det väl ingen som missade. Under spelen har ett antal tävlande från olika håll i världen skickats hem sedan dom slarvat med sin dopning. Men vi har haft en del andra skandaler också. Ordföranden i den Europeiska olympiska kommitté, irländaren Patrick Hickey, fick skickas hem sedan det visat sig att det visat sig att han sålt illegala biljetter och på andra sätt försökt göra sig en extra hacka. Han är liksom inte den första OS-ledaren som inte tyckt att arvodet varit tillräckligt högt - om man nu ska uttrycka det så.

Fyra amerikanska simmare anmälde för några dagar sedan att dom blivit rånade på en massa pengar. Efter några dagar började polisen ifrågasätta det hela. Nu har det hela tydligen slutat med att amerikanska simmaren skickats hem för att skämmas och amerikanska OS-myndigheter står och ber om ursäkt.

Sedan finns det nog ytterligare ett par skandaler som jag glömt...

Inga kommentarer: