söndag 6 mars 2016

Helgen är slut

» Vi betalar

Den europeiska unionen
Jag ser ett par små notiser i flera blad som berättar att svenskarna ligger på andra plats bland EU-medborgarna som bruttobidragsgivare till EU-kassan. I snitt betalar varje svensk in 2.600 kronor på ett år till den Europeiska Unionen när alla bidrag från EU har räknats bort. De stackars holländarna betalar mest, 3.600 kronor medan belgarna ligger på tredje plats med 2.400 kronor. De länder som tjänar mest på sitt medlemskap är Ungern, Litauen och Grekland som får 5.300, 4.700 respektive 4.400 brutto per innevånare. Siffrorna är från 2014 ska kanske påpekas. Är det verkligen värt dessa slantar? Ska vi fortsätta att betala in pengar till ett pyramidspel som EU? En organisation som med ökad hastighet håller på att rämna. Vi betalar in pengar medan en mängd länder håvar in bidrag - samtidigt som dom inte följer de regler som dom skrivit på när dom beviljades medlemskap. Det borde vara som med vanliga bidrag i vårt samhälle, ljuger man och inte följer föreskrifterna så dras bidragen in och man kan får betala tillbaka. EU är inget annat än ett fiasko!

» Rökterror

Fimpa skiten
För några dagar sedan lade utredaren Gabriel Wikström fram sitt förslag om framtida tobakspolitik. Ett förslag som bland annat skulle innebära att det skulle vara slutrökt på t.ex. uteserveringar, på järnvägsperronger, på busshållplatser och på lekplatser. Ett utredningsförslag som jag tycker är väl genomtänkt och väl avvägt. Men, det har mobiliserad en koalition av ultraliberala debattörer och egoistiska rökare. Så har t.ex. DI:s förra ledarskribent Rebecca Weidmo Uvell, som nu kallar sig borgerlig opinionsbildare, kallat det hela för moralism i en insändare i Aftonbladet. Företrädare för MUF har använt liknande tongångar med ord som idioti och förmynderi. I en ledarartikel i Helsingborgs Dagblad kallar man det just förmynderi och i en insändare i samma tidning tycker en signatur att det hela gått över gränsen för det acceptabla. Själv tycker jag att det är ett alldeles utmärkt förslag som jag hoppas blir genomfört utan större förändringar. Utgångsläget måste vara att det är icke-rökarens rätt att slippa utsättas för stanken från rökare som står över rökarens rätt att få bolma fritt. Vi får verkligen hoppas att förslaget genomförs, det har också stöd från de flesta svenskar om man ska tro de undersökningar som gjorts.

» Bedragare del 275

Jag har fått mejl från en Camille Derrick som söker partnerskap. Om jag förstår det rätt söker hon investeringskapital för några okända investeringar. Men det är lite som jag inte begriper. Så här skriver i varje fall Camille:

partnerskap Sök

Jag representerar en investering intresse från Dubai ; och är intresserade av utländska investeringar omfattar stora mängder av medel , för vilka vi söker ditt deltagande som ett utomeuropeiskt representant för att hantera investeringen. Svara på e-post nedan om intresse finns.
Hälsningar,
E-post : helppartner@hotmail.com

Mitt första råd till Camille är att skaffa sig en bättre översättning av sitt brev. Svenskan är milt sagt usel. Jag förstår t.ex. inte riktigt det här med att hon representerar en investerare i Dubai samtidigt som hon söker utländska investerar med tillgång till stora mängder slantar. Sedan ska vi vara någon sorts utomeuropeisk representant för att hantera investeringen? Hur f-n ska man få ihop det? Till en Hotmail-adress! Släng skiten i papperskorgen, det har jag redan gjort.

» Skärp straffen

Jag läser en norsk notis om en fortkörare som dömts till 3 veckors fängelse och indraget körkort i två år. Med sin lyxiga sportbil (500 hkr och toppfart på 300 km/tim) körde han ifrån polisen som bara kom upp i 190 km/tim. En ganska självklar konsekvens av den här typen av nonchalant beteende är att brottsredskapet förverkas. Bilen borde alltså tagits om hand av samhället och körkortet dragits in på obestämd framtid. Bortskämd slyngel tycker jag det verkar handla om. Det här är inte komiskt som Expressen verkar tycka, det är ett ytterst allvarligt brott som kunde kostat människor livet.

Inga kommentarer: