onsdag 15 april 2015

Budgetdax

Här får du en slant
» Förutsägbara kommentarer: Den Rödgröna regeringen Stefan Löfven har lagt fram sin andra budget. I motsats till den förra budgeten lär den också bli godkänd så att vi får en Rödgrön regering som arbetar efter en Rödgrön budget. Och kommentarerna var faktiskt nästan helt förutsägbara! Moderaterna är oroliga och kritiska. Folkpartiet är oroliga och kritiska. Centern är oroliga och kritiska. Kristdemokraterna är oroliga och kritiska. Sverigedemokraterna är riktigt förbannade eftersom dom genom Decemberöverenskommelsen helt tappat inflytande. Vänsterpartiet tycker att det är i rätt riktning men är inte helt nöjda. Och Miljöpartiet och Socialdemokraterna kan ju inte säga något annat än att dom är nöjda. Helt enligt spelreglerna! Men, det är faktiskt en fråga där jag förvånar mig över reaktioner eller kommentarer. Den Rödgröna regeringen passar inte på att göra något åt ränteavdragen. Dvs att alla skattebetalare ska hjälpa till att betala räntan på dina lån. Som du använt för att köpa hus, köpa bil eller göra en rejäl semesterresa. Och eftersom det är så förmånligt är det många som inte ens amorterar på lånen. Vi svenskar är bland världens mest skuldsatta. Och väldigt många amorterar inte ens sina lån. Det är ju så förmånligt med räntan eftersom alla andra står för en hel del av räntan. Det finns många som tycker att det är dags att använda dessa 30 miljarder kronor till något nyttigare. Bland de som tycker att det är dags är Riksbanken och Finansinspektionen. Vänsterpartiet tycker att det är dags. I radikala Fria Tidningen argumenterar chefredaktören för att det är dags att göra något åt skuldbomben genom att ta sig an ränteavdragen. Men mest överraskad blir jag åt morgondagens krönika från Johan Norberg i Metro, som ju verkligen inte kan beskyllas för vänsteråsikter. Fast han har tyvärr inte skrivit något om det hela under de åtta högeråren... Hur som helst, begränsa räntebidragen! 30 miljarder som det kostar är väl ungefär 2/3-delar av hela Försvarskostnaden. Om man sparar in en del miljarder här så kan ju militären få en del av det. Då kanske Folkpartiet blir glada?

Annie Lööf
» Principer är till för att brytas: En av de etablerade politiker som jag har minst förtroende för är Centerpartiets Annie Lööf. Hon har förvandlat det gamla bonde-, landsbygds- och lantbrukspartiet till ett extremistiskt Marknadsliberalt parti. Men tydligt är att hon ibland inte riktigt tror på Marknadsekonomin och den Fria Konkurrensen. När det verkligen gäller så är det våra skattepengar som ska in, så att de Fria Marknadskrafterna sedan i den Fria Konkurrensens namn kan tjäna slantarna. Annie Lööf har nämligen gjort ett utspel där hon tycker att Staten ska använda mer pengar för att bygga ut bredbandet på landsbygden. Egentligen har Annie Lööf helt rätt, jag tycker att bredbandet är ett samhällsansvar, men sedan ska det vara samhället som gör förtjänsterna också. Inte så att de Fria Marknadskrafterna gör vinsterna och skattebetalarna står för fiolerna. Men, det är bra att Annie Lööf visar att hon inte alltid tror på den Fria Konkurrensen. Det behövs samhällsinsatser. Det hela fick mig att läsa en debattartikel som professorn i samhällskunskap vid Malmö Högskola skrev 2011 när Centerpartiets valberedning lade fram sitt förslag om att Annie Lööf skulle väljas till ny partiledare: - "Annie Lööf är ingen riktig centerpartist" satte han som rubrik. Det innebar en "cementering av den nyliberala strömkantning" som Maud Olofsson inledde hävdade han. Så sant, så sant. Annie Lööf har förvandlat Centerpartiet från ett mittenparti till Sveriges verkliga högerparti. I varje på central nivå! Hur det ser ut på lokal nivå varierar stort. Det är alltid kul att läsa artiklar skrivna för några år sedan om i dag aktuella politiker, som den här. - "Lööf har gjort ställningstaganden angående exempelvis skatter och alkoholmonopolet som placerat henne till höger om partiet. Hon har uttryckt beundran för Margret Thatcher och den libertarianska författaren Ayn Rand." Jag vill påpeka att jag inte räknar in Sverigedemokraterna bland de seriösa politiska partierna, så dom räknas inte in i den här jämförelsen. För övrigt vill jag gratulera Annie Lööf som ju ska få en liten beppe. Som gammal Föräldrapenninghandläggare på Försäkringskassan under många årtionden är sådana besked alltid kopplade till just Föräldrapenninghandläggning. Jag undrar vilket Försäkringskassekontor som får handlägga hennes Föräldrapenning? Hon bor ju med maken i Stockholm, men är samtidigt fortfarande skriven i Värnamo. Och det kan ju vara praktiskt, man får över 10.000 kronor varje månad i kostnadsersättningar.

Blogg 100
» Blogg 100 utmaningen del 46 eller säkerhet är inte lätt: I Metro läser jag en artikel som berättar att säkerhetsföretaget Symantec kommit underfund med att var sjätte app till Android innehåller skadlig kod. Om det är en skrämmande nyhet eller det beror på att Symantec nu vill komma in på Android-marknaden med en virus-app vet jag inte. Men tipsen är spännande. Bland annat står det att man inte ska använda samma lösenord på flera konton. Och man ska byta var tredje månad. Varför kommer dom med råd som är omöjliga? Själv har jag en lista på ungefär 150 olika konton som kräver användarnamn och lösenord. Jag ska alltså varje år plocka ihop cirka 600 olika lösenord - och hålla ordning på dom. Dom ska dessutom inte vara enkla! Dessutom förutsätts man nog att inte skriva upp dom. JAG tänker inte skapa 600 nya lösenord om året, och detta utan att skriva ner dom. Jag tror inte heller att den som kommer med råden följer sina egna råd! Detta är dagens fundering inom ramen för #blogg100.

» Bedragare del 147: Jag har blivit utvald till att hamna i ett register över "Ärade personal och chefer", vilket ju kan tyckas vara en ära. Men där är några faktorer som gör att jag känner mig mycket fundersam. Hur som helst lyder mejlet så här:

Distingerad chef
Dear,

You were recently chosen as a potential candidate to represent 2015 Worldwide Branding Registry of Distinguished Professionals and Executives.
We are pleased to inform you that your candidacy was formally approved May 2nd. Congratulations. The Publishing Committee selects potential candidates based not only upon their current standing, but focusing as well on criteria from executive and professional directories, associations, and trade journals. Given your background, the Director believes your profile makes a fitting addition to our publication. There is no fee nor obligation to be listed. As we are working off of secondary sources, we must receive verification from you that your profile is accurate. After receiving verification, we will validate your registry listing within seven business days.
Once finalized, your listing will share prominent registry space with thousands of fellow accomplished individuals across the globe, each representing accomplishments within their own geographical area. To verify your profile and accept the candidacy, please visit here.

Our registration deadline for this year's candidates is May 28th. To ensure you are included, we must receive your verification on or before this date. On behalf of our Committee, I salute your achievement and look forward to welcoming you to our association.
Sincerely,

Benjamin Morisson
Editor in Chief
Worldwide Selection Committee 2015
¡¡
¡¡
If you don't want to receive emails any more, please Unsubscribe

Bara under det senaste dygnet har jag fått samma mejl från Ofelia Owen, Maryann Alvarez, Ralph Fritz, Marylou Mcnair och Velma Sumner vilket känns lite skumt. Det måste dessutom vara mycket gammalt eftersom det står att min kandidatur beviljades den 2 maj! Vilket ju faktiskt är 11½ månad sedan! Jag tror faktiskt att jag struntar i det och slänger resten som antagligen kommer under de närmaste dagarna. Kanske ända fram till 2 maj?

Inga kommentarer: