fredag 3 april 2015

Tankar en lång fredag

Älska din nästa
» Lagstifta mot fattigdom: Kan man lagstifta mot fattigdom? Jo, det verkar många tro! Enligt en undersökning gjord av Aftonbladet så tycker nästan en majoritet av svenskarna att tiggeri ska förbjudas. Men då har dom inte tänkt så långt som näsan räcker ens. Dom verkar ha gått på alla de vidriga myter och lögner som sprids från rasistiskt högerhåll (läs Sverigedemokraterna och andra om möjligt ännu värre grupper). Det är en skam för det Europeiska välfärdsbygget att så många människor väljer att förnedra sig för småsummor. Men dom väljer denna förnedrande verklighet istället för en ännu fattigare verklighet, i Rumänien främst. Läs till exempel vad Stadsmissionen i Stockholm skriver. Vi löser inte problemet med fattigdom och rasism med förbud. Vi flyttar problemet någon annanstans. Det krävs andra lösningar. Och det är lösningar som främst måste ske i hemländerna. Det skulle också vara spännande att se hur "förbudsivrarna" hade tänkt att utforma ett förbud. Ska all form av "tiggeri" förbjudas? Även Röda Korset och Lutherhjälpens insamlingsbössor, gatumusikanten som finansierar sin rundresa i Europa med att spela i gathörn, killen som tappat sitt månadskort och tigger slantar för att ta sig hem? Eller kanske ska godkända svenska organisationer kunna söka polistillstånd för att be om pengar? Eller ska det helt enkelt förbjudas för just romer att tigga pengar. Eller hur hade ni tänkt lösa det juridiska? Tänk lite längre än näsan räcker! För övrigt tycker jag att Scientologer eller liknande grupper som dyker på mig på Stortorget är mycket mer irriterande. För att inte tala om mobilsäljaren som hoppar på mig varje gång jag passerar på Kullagatan! Dom som dyker på mig är mycket mer irriterande än den romska tiggaren som sitter försynt utanför butiken. För försäljarna känner jag ilska, för tiggaren skam. En skam för att vårt samhälle tillåter att människor hamnar i en sådan situation! Läs sedan en gång till vad Stadsmissionen skriver.

Slopa ROT och RUT subventionerna
» Bevara Bidragssamhället: När den Rödgröna regeringen deklarerade att man hade för avsikt att minska bidragen till villaägare och bostadsrättsinnehavare för att bygga till och renovera utbröt bland Högeralliansens politiker rena stämningen av att jorden skulle gå under. Bara ROT-subventionerna kostar alla skattebetalare 17 miljarder på ett år. Det kan jämföras med att hela Försvarsbudgeten ligger på 48 miljarder. Dvs RUT-bidragen kostar ensamma mer än en tredjedel av hela Försvaret. De inbesparade slantarna ska användas för att få fart på byggandet av hyreslägenheter där behoven är enorma. Men i den värld som Högerpolitiker lever i så är det viktigare att få skattesubventioner till att bygga en swimmingpool eller nytt uterum. Man kan till och med få bidrag för att bygga till semesterhusetspanska rivieran! En kostnad som ökar snabbt. Fast det är kul att se Högeralliansen kämpa hårt för att bevara Bidragssamhället!

Blogg 100
» Blogg 100 utmaningen del 34 eller Tidningsabstinens: Långfredag! Pust och stön! Detta är en av de dagar under året då jag drabbas av svårartad abstinens. Morgonen präglas av en irrande blick, en rastlös gång och händer som skakar av abstinens. Det kommer ingen morgontidning! Hur kan något så otidsenligt som att den daglig morgontidning inte ska tryckas några dagar varje år få förekomma i ett modernt samhälle? Just nu ska nämligen de som jobbar med det här vara lediga från jobbet. Allt detta för 2000 år gamla myter. Men det finns många jobb som måste pågå 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, året runt. Jag ska själv börja jobba 1145 och jobbar till 2100. Men någon morgontidning ska jag inte förses med! Det är en svår pina för en läsoman som mig. Jag får räddas av nätet, gamla tidningar och en kvällstidning på förmiddagen. Tyck synd om mig! Detta är dagens tyckeri inom ramen för #blogg100.

Inga kommentarer: