söndag 21 december 2014

Vad svenska folket tycker

Jonas Sjöstedt
» Ingenting har hänt: Väljarundersökningarna börjar stå som spön i backen igen. I dag är det bland annat Svenska Dagbladet som presenterar Sifo:s decembermätning. Och min slutsats är att: - "Ingenting har hänt". Men Svenskan väljer andra infallsvinklar. I den tryckta tidningen är rubriken: - "Tuffare läge för rödgröna" medan man på nätet satt rubriken: - "Miljöpartiet har imploderat". Vad har då hänt? Jämfört med förra månaden har de tre Rödgröna partierna ökat från 42,7% till 44,3% medan Högeralliansen har backat från 41,1% till 40,0%. Miljöpartiet har sedan förra månaden backat från 8,4% till 7,4%. Imploderat? Nä! Det kan alltså inte vara jämfört med förra månaden som Svenskan satt sina rubriker. Om vi jämför med valet då? De Rödgröna har då ökat från 43,6% till 44,3% medan Högeralliansen ökat från 39,4% till 40,0%, dvs i stort sett oförändrat förhållande. Miljöpartiet har sedan valet ökat från 6,9% till 7,4%. Imploderat? Nä! Hur får då Svenskan ihop sina rubriker? Jo, man jämför med situationen i somras, 3 månader före förra valet. Och det är ju också en smart lösning för att peppa upp de egna. Det är uppenbart att Miljöpartiet ska bli den kommande valrörelsens onda får från Högeralliansens sida. Jag undrar hur alla de Högerallianspolitiker känner sig som runt om i landet bildat majoriteter både förra mandatperioden och denna tillsammans med Miljöpartiet?

Annie Lööf
Vad säger då den här undersökningen. Socialdemokraterna får 31% (+2,6 jämfört med november och oförändrat jämfört med valet). Miljöpartiet får 7,4% (-1,0 sedan november och +0,5 sedan valet). Vänsterpartiet får 5,9% (oförändrat sedan november och +0,2 sedan valet). Moderaterna får 24,5% (-1,1 sedan november och +1,2 sedan valet). Centerpartiet får 6,1% (oförändat både sedan november och sedan valet - undrar hur Annie Lööf känner för det). Folkpartiet får 5,7% (+0,2 sedan november och +0,3 sedan valet). Kristdemokraterna får 3,7% och åker alltså ut (-0,2 sedan november och -0,9 sedan valet). Sverigedemokraterna får 12,9% (+0,8 sedan november och oförändrat sedan valet). Av detta kan vi utläsa att den befarade uppgången för Sverigedemokraterna ju faktiskt inte har infunnit sig. Och inte heller mellan blocken har något egentligen hänt. Kristdemokraterna är som vanligt illa ute innan stödröstande Moderater framför valurnan räddar partiet, men å andra sidan så försvinner dom från Moderaterna som i så fall får sämre siffror. Annie Lööfs ständiga gläfsande har inte gett någon utdelning alls. Inte heller de ständiga attackerna frön Högeralliansen om Stefan Löfvens regeringsoduglighet verkar ha någon effekt. Av den här mätningen kan vi utläsa att ett Extra val inte kommer att förändra något. Sedan kommer valresultatet att vara helt beroende av vad valrörelsen kommer att handla om. Lyckas de Rödgröna få valrörelsen till att handla om skillnaderna mellan Högerblockets budget och det Rödgröna alternativet kanske man kan få en uppgång. Men detta alltså under förutsättning att man kan få valrörelsen till att handla om vad det var som SD:s stöd till Högeralliansen innebar i praktiken i form av uteblivna satsningar på sjuka, arbetslösa, ensamstående, pensionärer och kollektivtrafiken för att nämna några exempel.

Högerallianspolitik
» Vad är viktigast: Enligt en opinionsundersökning som SVT låtit Sifo göra så är fortfarande Sjukvård och Utbildning de två viktigaste områdena för politikerna att jobba med, enligt deras väljare i varje fall. 46% respektive 45% anser att dessa är mycket viktiga. Det följs av Den svenska ekonomin med 43% och Sysselsättningen 41%. Sociala välfärden följer med 35%, Äldreomsorgen får 36% medan Flyktingar/invandrare kommer först på 7:e plats med 32%. Egen ekonomi får 30%, Pensionerna 29% och Lag och ordning får 28%. Jag tror att Sverigedemokraterna får jobba hårt om dom vill göra Extra valet till en Folkomröstning om just Invandringen. Det verkar snarare bli en folkomröstning om den svenska välfärden och samhällsservicen i framtiden. Men det verkar som om en del inom Högeralliansen verkar vilja göra Flyktingmottagandet till en större fråga. Antagligen för att minska intresset för sådant som Sjukvården och Skola som ju inte blivit särskilt lyckade områden de senaste åren. För det var väl så Göran Hägglund tänkte med sitt utspel? Det gäller alltså för de Rödgröna partierna att se till att den kommande valrörelsen kommer att handla om det som väljarna vill och inte det som Högeralliansen vill att vi diskuterar. Det är dags att börja jobba redan nu.

Blogg 24
» 4 dagar kvar: I dag är det Vintersolståndet, dvs den allra mörkaste dagen på hela året. Man får försöka se det positivt. Det vänder nu. I morgon har det börjat bli lite längre dagar igen. Och då finns det anledning att fundera över det här med "sommartid" och vintertid". Två gånger om året ska man gå runt och ställa om klockor. Ett regelbundet återkommande dilemma. Hur var det nu man skulle trycka på alla knappar på dom där infernaliska digitala klockorna? Det är en hel vetenskap, som man ska lära om två gånger om året. Det positiva är att man brukar försöka se till att alla klockor går rätt i varje fall. Men det finns dom som tycker att det är dags att avskaffa besväret. Oftast handlar det då om att införa Sommartid året om. Och kanske är det inte en dum idé. Man sparar ju på energin som går åt till att ställa om klockor i varje fall. Detta får bli min tjugoförsta fundering inför julen inom ramen för #Blogg 24 löftet.

God jul
» Bedragare del 73: I varje fall föredömligt kort och koncist. Jag ska få 2 miljoner dollar som julklapp, och det är bara att mejla Siria Larmay.

Xmas 2,000,000USD Grant To You?

Siria Larmay

Patricia picked you. contact patc27121990@hotmail.com for details

Fast hon kunde gjort något litet försök att berätta varför hon vill skänka mig 2 miljoner dollar. Finns det verkligen NÅGON som nappar på ett mejl av den här sorten?

Inga kommentarer: