söndag 7 september 2014

Moderater, Folkpartister och Centerpartister

» Om elefanter i porslinsbutiker: Ibland undrar man var politiker får sin tankeförmåga från. Nu läser jag om Centerpartiets starke man i Uppsala, Stefan Hanna, som kommit fram till att ett bra sätt att öka integrationen vore att koppla rätten till Försörjningsstöd till ett språktest. Kan du inte prata tillräckligt bra svenska så kan du lika så gott svälta ihjäl verkar vara tanken! Eller om du är analfabet - sätt dig i rännstenen och tigg istället. Själv är jag pappa till en autistisk son som är helt utan talspråk. Skulle han, bevare mig för det, någonsin hamna i Uppsala och, bevare mig från det också, hamna i behov av den typen av hjälp från samhället, så hoppas jag att Stefan Hanna redan har hamnat där han borde hamna, nämligen i arbetslöshetskön. Jag hoppas han får besöka Socialkontoret för att söka Försörjningsstöd och då får börja med att göra ett språktest. Kanske borde man lägga till ett test i Medmänsklighet också? Jag har jobbat som Socialsekreterare med just Försörjningsstöd. Och det är uppenbart att Centerpartiets Stefan Hanna har Noll Koll på verkligheten.

» Förstöra skolan med Folkpartiet: I åtta år har nu Folkpartiets skoltaliban Jan Björklund haft ansvar för den svenska skolan. Och skolan har översköljts med reformer. Den ena efter den andra. Men alla påhitten från Jan Björklunds sida hjälper inte skolan, dom stjälper skolan. Antalet elever som går ut 9:an utan behörighet att fortsätta till gymnasiet sätter i år rekord berättar både Svenska Dagbladet och SVT. I år är siffran 13,2%. Samtidigt som skillnaderna mellan skolor och orter ökar blir det alltså allt färre elever som klarar skolan. Och det är skillnaderna som ökar. Det är bara 5% av barnen till föräldrar med Högskoleutbildning som inte klarar av att gå ut Högstadiet med godkända betyg. Bland barn till föräldrar med Gymnasieutbildning har siffran ökat till 15% och bland föräldrar med bara Grundskoleutbildning är siffran uppe i 42% som saknar gymnasiebehörighet. Och dessa skillnader ökar i rask takt. Etnicitet har betydelse, men det är klasskillnaderna som är den stora faktorn. Och det här är en utveckling som hela tiden ökar genom de beslut som Skoltalibanen Jan Björklund och Högeralliansen fattar. Ge Jan Björklund respass NU, innan det är för sent.

Förstöra skolan med Folkpartiet

» För dumma för Moderaterna: Dagens skratt fick jag när jag läste den här lilla artikeln i Sydsvenskan. Den handlar om en liten träff arrangerad av Internationella Kvinnoföreningen i Malmö. Där också de politiska partierna var representerade i vardera ett rum. Mycket folk hos Socialdemokraterna och nästan tomt hos Moderaterna. Vilket förklaras av den närvarande moderaten med: "De vet inte bättre. Det kan vara för att man har kontakt med socialsekreterare och socialbyrå och så förknippar man det med Socialdemokraterna". Dom verkar inte ha så höga tankar om invandrare inom Högerpartiet. Många av invandrarna har en mycket hög utbildning, men "De vet inte bättre"! Haha!

De nya moderaterna
Vad är egentligen nytt med nya moderaterna?

» M + Sd = sant: Ja, jag vet att jag dragit lite på sanningen i rubriken. Fredrik Reinfeldt har ju lovat att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. Och det löftet har han nog i princip hållit. Däremot är ju verkligheten den att Högeralliansregeringen inte har majoritet i Riksdagen. För att få igenom sina förslag måste man ha aktivt eller passivt stöd av något annat parti. Och en utvärdering har visat att i 90% av de blockskiljande frågorna har Sd röstat med Högeralliansen. Men ute på det lokala planet har det nog varit lite sämre. Här finns en sammanställning över lokala avsteg från Fredrik Reinfeldts princip. Och en uppräkning av moderata politiker som gått över till Sverigedemokraterna. Fast rekordet tar nog Elisabeth Uddeberg i Trosa. Hon står på valsedeln för både Moderaterna och Sverigedemokraterna samtidigt...

Stolta svenskar
» Trygga och opålitliga: Hos Dagens Media läser jag om MK Rapporten. Eller för att förklara det lite annorlunda, vilket omdömen symboliserar vi med de politiska partierna? 3.000 svenskar har tillfrågats vilka partier dom tycker hör ihop med olika omdömen. Mest gammaldags är Kristdemokraterna och minst gammaldags är Feministiskt Initiativ. Mest orealistiska är Sverigedemokraterna och minst orealistiska är Socialdemokraterna. Mest omtänksamma är Socialdemokraterna och minst omtänksamma är Sverigedemokraterna. Mest tråkiga är Kristdemokraterna och minst tråkiga Sverigedemokraterna. Mest trygga är Socialdemokraterna och minst Feministiskt Initiativ. Mest trångsynta är Sverigedemokraterna och minst trångsynta är Socialdemokraterna. Mest färglösa är Centerpartiet och minst färglösa är Miljöpartiet. Mest miljömedvetna är Miljöpartiet och minst miljömedvetna är Folkpartiet. Mest opålitliga är Sverigedemokraterna och minst opålitliga är Kristdemokraterna. Mest energiska är Feministiskt Initiativ och minst energiska är Kristdemokraterna. Mest egoistiska är Sverigedemokraterna och minst egoistiska är Socialdemokraterna. Mest anonyma är Centerpartiet och minst anonyma är Miljöpartiet. Det hela är spännande läsning, och ganska talande.

Sedan kan man vända på det. Vilka omdömen ligger de olika partierna högt eller lågt för. Socialdemokraterna upplevs som omtänksamma och trygga samt minst egoistiska. Miljöpartiet upplevs som miljömedvetna och energiska samt minst anonyma. Vänsterpartiet upplevs opålitliga och miljömedvetna samt minst färglösa. Moderaterna upplevs som opålitliga och egoistiska samt minst omtänksamma. Folkpartiet upplevs som tråkiga och färglösa samt minst miljömedvetna. Centern upplevs som miljömedvetna och färglösa samt minst energiska. Kristdemokraterna upplevs som gammaldags och tråkiga samt minst energiska. Sverigedemokraterna upplevs som trångsynta och opålitliga samt minst omtänksamma. Slutligen Feministiska Initiativ upplevs som energiska och orealistiska samt minst gammaldags. När man läser den här undersökningen förundras man över att inte de Rödgröna partierna vinner en brakseger i valet. Eller vill vi styras av opålitliga egoister utan omtänksamhet med stöd av tråkiga, färglösa och gammaldags partier?

1 kommentar:

Karin sa...

Men du - han Stefan Hanna... Kan man egentligen vänta sig något annat av honom? Uppsalas egen lilla gossen Ruda!