onsdag 10 september 2014

Om utbildning, arbetslöshet och Sverigedemokraterna

» Den svenska skolan: Den internationella organisationen OECD har offentliggjort sin rapport "Education at a glance". Och Sverige får beröm på ett par punkter. Sverige är ett av de få länder där Högskoleutbildningen är avgiftsfri. Bra Sverige! Sverige får också beröm för att vara bäst på att införa och utnyttja IT i undervisningen. Bra Sverige! Sverige har vidare en ganska hög lärartäthet. Bra Sverige! Sverige är dock sämst på matematikutbildning. Ruttet Sverige! Lärarkåren är ålderstigen och det behövs fler yngre lärare. Ruttet Sverige! Sveriges PISA-resultat har sjunkit mest av alla länder. Ruttet Sverige! Kanske är det dags att byta ut Utbildningsministern? Det löser inte problemen med att ständigt införa nya reformer utan att tänka, utreda och förankra. Byt ut Skoltalibanen Jan Björklund!

Anders Borg
» Jämviktsarbetslöshet: Jag ser att Uppdrag Granskning i dag ska granska begreppet "Jämviktsarbetslöshet". Eller som man själva kallar det, "Jobb-bluffen". Men det här är inget nytt. Som utbildad Nationalekonom vet jag att detta är ett gammalt fenomen. Och egentligen ganska naturligt. Om arbetslösheten var 0%, skulle vi få problem. En arbetsgivare som ville rekrytera personal skulle ju inte ha någon annan utväg än att "stjäla" arbetskraft från någon annan. Arbetslöshet Noll är helt självklart orealistiskt. Det är ofrånkomligt att det alltid kommer att finnas människor som befinner sig mellan flera olika jobb. Det kommer alltid att finnas människor som har problem med att få ett rimligt jobb med rimliga villkor. Det kommer alltid att finna människor som egentligen inte vill jobba. Alltså är en viss arbetslöshet ofrånkomlig och också "nyttig". Blir denna arbetslöshetssiffra för låg ökar inflationen helt enkelt. Men vad är rimligt? DET är en fråga om ideologi. När Socialdemokraterna styrde kallade Fredrik Reinfeldt 2006 arbetslösheten på 6,7% för "Massarbetslöshet". Sedan dess har den stigit till 7.7%. Troligtvis är det så att de styrande Moderaterna tycker att den siffran är en lämplig siffra - "Jämviktsarbetslöshet". Man har ju fått ner inflationen till nästan exakt Noll och är nöjda. Jag har skickat en förfrågan till Moderaterna om detta. Dvs om 6,7% 2006 var "Massarbetslöshet", vad är då 7,7% i dag? Men som ni förstår så svarar inte Moderaterna. Som sagt. Hur hög en rimlig arbetslöshet är, det är en fråga om ekonomisk ideologi. Vänster vill ha så låg som möjligt. Höger vill gärna ha en relativt hög arbetslöshet eftersom detta håller löner och inflation nere. Troligtvis är dagens 7,7% "Jämviktsarbetslöshet". Byt ut dom som accepterar en så hög siffra.

» Dagens Sverigedemokrat: Utmärkelsen i dag går till Pär Ove Jonsson i Värmland som ska öppna ett flyktingboende för nykomna flyktingar. - "Det är ju business. Det är för pengarna jag gör det, inget annat". Kan man tjäna en hacka så får man väl blunda för ideologin. I korthet. Vi ska inte ta emot några flyktingar, bara dom som ska bo på mitt flyktingboende! Det är ett liknande resonemang som Arbetsförmedlingens sparkade moderata generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist har när hon i sitt tidigare jobb sett hur lätt det är att tjäna en hacka på arbetslösa i FAS 3 när hon nu satsar pengar i ett av dessa tvivelaktiga bolagen. Ty FAS 3 är ju en framgång... En granskning visar nämligen att det faktiskt finns folk som får jobb. Och den siffran ökar. I mars 2014 var det 0,7%, 2013, 2012 och 2011 var det 0,6% och 2010 var det 0,3%. Siffran stiger...

» Dagens visdomsord: Dagens intelligentaste yttrande kommer nog från förre socialdemokratiska finansministern Kjell-Olof Feldt: - "Det var fel att införa fritt skolval". Du är min hjälte!

Inga kommentarer: