onsdag 7 maj 2014

Blandade tankar

Mer om yttrandefriheten och censuren: Skandalen på den centerpartistiska lokaltidningen Norra Skåne, som jag skrivit om ett par gånger, fortsätter att växa. Nu har tidningens journalister gått ut med krav på att chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk ska avgå. Hon har, menar man, tagit ställning för att vara en lakej för borgerliga politiker istället för att värna tidningen och journalistiken. Samtidigt gör tidningens VD Lars Joel Eriksson, som också är VD för ägaren den likaså Centerpartistiska Skånska Dagbladet, klart att tidningens uppgift är att skriva snällt om det lokala samhället och att åtgärderna mot journalisten Berit Önell var helt korrekta. Hon skrev ju negativt om det lokala samhället. Jaha! Samtidigt läser jag om det Moderata kommunalrådet Bo Frank i Växjö som gör som Hässleholms partikollega Pär Palmgren, han raderar mejl som kan vara olämpligt att dom kommer ut. T.ex. skriftväxling med lokala företagare. Offentlighetsprincipen är bra - utom när det riskerar att spridas på vems uppdrag man jobbar...

Bortskämda slipsnissar är gramse: Sedan läser jag att Nordeas bankvinster inte är tillräckliga. Miljarderna räcker inte, dom måste bli fler. Alltså ska det sparas. Så nu ska personalens fria IPhones dras in! Och DET är inte populärt bland drabbad personal. Vill dom använda en mobil med ett äpple på får dom betala det själv. Arbetsgivaren står bara för en enklare mobil. Undrar vilken mobil Nordea står för till sin VD Christian Clausen. Han fick ju bara 25,6 miljoner kronor i ersättning förra året och har nog knappast råd med en ny IPhone?

Svens tyckerier sprids: Det är med viss "tillfredsställelse" som jag noterar att tidningen Metro i dag två gånger lyckas citera mig. Det handlar om den artikel om hur våra regeringsledamöter sparar in karensdagen genom att inte sjukanmäla sig när dom är sjuka. Detta trots att det står uttryckligen i lagen att dom ska göra detta. Tidningen har på två ställen publicerat citat från mina kommentarer till artikeln på nätet. Att det blev flera kommentarer beror på att jag fick svar från en tjomme som mest verkar vara ute efter att skriva dumheter. Jag har bland annat fått veta att jag är okunnig, inkompetent, inte har någon kompetens, korkad, pucko, idiot, patetisk och så är jag tydligen kommunist. Men med den argumentationen är det ingen mening att fortsätta debatten så han får sista ordet.

Om Ukraina: Slutligen kan jag inte låta bli att återigen ägna några rader åt situationen i Ukraina. Eller snarare våra reaktioner på situationen i landet. För några dagar sedan läste jag en debattartikel från en folkpartist som hävdade att "vänstern" i Sverige stödde Putins ryska aggressiva politik. Och det visar hur han totalt har missuppfattat vad som händer. Den svenska "vänstern" har ingen anledning att stödja Putin. Putin är en odemokratisk högerpolitiker. Den mest aktiva oppositionen (som förföljs av Putins högerregim) kommer från just vänster. Däremot vägrar man att se den ena parten som det enda onda och den andra parten som det enbart goda. I motsats till Carl Bildts syn på de nazister som i dag sitter i Ukrainas regering: - "Det är demokrater, europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra och förtjänar vårt starka stöd" så ser "vänstern" dessa som vad dom är, nämligen nazister. Det stora problemet i Ukraina är en konflikt mellan extrema ukrainska nationalister långt ut på högerkanten och en rysk minoritet som lika lite vill respektera den andra sidan. Mordbranden i Odessa när ett 30-tal "ryssar" brändes inne när dessa högerextrema nationalister kastade brandbomber är bara en liten del av hela konflikten. Vad "vänstern" ser är att det inte finns bara onda och goda. Medan däremot den gängse svenska synen från "höger" är att ta på sig skygglapparna och inte se hur nazister kommit till makten i ett land i vår närhet. Den här konflikten kan inte lösas om vi inte är villiga att se att vi måste ställa krav på båda parter. Men Carl Bildt, Moderaterna, Folkpartiet osv lider av fortsatt rysskräck och låter detta prägla deras syn. Kanske hade det varit bättre att kritisera Putin där det är befogat (för det är det), men inte bara för att han representerar det hatade Ryssland. Läs Torsten Kälvemark och fundera vidare.

För övrigt visar dagens Uppdrag Granskning att det även i Sverige inte bara finns onda och goda. Förra veckan granskning av det högerextrema våldet var lika skrämmande att se som denna veckans granskning av det lika vidriga vänsterextrema våldet. Det här en grupp våldsälskande idioter som verkar främst leta efter anledningar att slåss utan att veta vad dom sysslar med. Programmet var lika vidrigt att se som förra programmet.

Inga kommentarer: