söndag 4 maj 2014

Om yttrandefrihet

Yttrandefrihetens dag: I går var det Yttrandefrihetens Dag, och kanske kan följande citat från Rysslands president Putin passa in: - "Tidningen är en väldigt destruktiv kraft i vårt samhälle och man borde ta sig en allvarlig funderare på om man överhuvudtaget har något ansvar för att förmedla en positiv bild av Ryssland. Jag hoppas på en mer seriös bevakning från tidningens sida i framtiden." Allt sagt av President Putin sedan han sett till att en journalist på en kritisk tidning blivit omplacerad efter flera kritiska artiklar om president Putin. Nä! Jag skämtar faktiskt. Citatet kommer inte från President Putin. Det kommer från den Moderata ordföranden för kommunstyrelsen i Högeralliansstyrda Hässleholm, Pär Palmgren, och lyder istället: - "Norra Skåne har under lång tid misstänkliggjort i princip allt som sker i kommunens namn. Politiker, anställda och delar av näringslivet hängs ut med rubriker som är både insinuanta och lögnaktiga. Tidningen är en väldigt destruktiv kraft i vår kommun och man borde ta sig en allvarlig funderare på om man överhuvudtaget har något ansvar för att förmedla en positiv bild av Hässleholms kommun. Jag hoppas på en mer seriös bevakning från Norra Skånes sida i framtiden." Det är taget från ett mejl som den moderata politikern skickade till den Centerpartistiska tidningen Norra Skånes chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk och till dess styrelseordförande Centerpartisten Håkan Mattson. Effekten blev att reportern Berit Önell omplacerades sedan hon granskat politiker och tjänstemän i Hässleholm och tydligen trampat på känsliga tår. Detta i sin tur fick nyhetschefen Anders Kauranen att sluta som nyhetschef i protest mot att granskade politiker kunde få granskande journalister avpolletterade. Och vi kan börja fundera över hur högt i tak det egentligen är i vårt samhälle. Vi ska kanske inte vara allt för stolta över den svenska yttrandefriheten. Det finns gränser när de ledande politikerna känner sig trampade på tårna. Läs hos SVT, Journalisten.se, Medievärlden och på den blogg som chefredaktören på Norra Skåne skriver.

En EU-valundersökning: SVT har låtit göra en väljarundersökning inför EU-valet. Och enligt den så blir det faktiskt inte så många partier representerade. Socialdemokraterna får 31,2%, Moderaterna får 21,7%, Miljöpartiet 16,1%, Folkpartiet 8,1% och Vänsterpartiet får 5,8%. Övriga partier ligger för lågt för att troligtvis kunna få något mandat. Sverigedemokraterna 4,1%, Kristdemokraterna 3,7%, Centern 3,6%, Feministiskt Initiativ 3,2%, Piratpartiet 2,2% och Junilistan 0,3%. Men, drygt 40% har inte angett något parti. Vilket innebär att det parti som (likt Miljöpartiet) kan mobilisera sina sympatisörer kan få stora framgångar.

Om interna oenigheter: Högeralliansens stora valfråga kommer att bli att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet inte är helt eniga om allt. Moderaterna och deras röstboskap kommer under valrörelsen satsa hårt på att poängtera att den Rödgröna oppositionen består av tre olika självständiga partier. I motsats då till Högeralliansen som består av Moderaterna och tre röstboskap som gör som Fredrik Reinfeldt - och i ännu högre grad Anders Borg - säger. Men faktum är att enigheten inte ens är total inom Moderaterna. Jag ser t.ex. att många Moderater är starkt kritiska till att partiets taleskvinna i jämställdhetsfrågor, Hillevi Engström, har ställt sig positiv till att lagstifta om en utökning av de dagar i Föräldraförsäkringen som kvoteras till "den andra föräldern" - dvs pappan. Men det finns kongressbeslut på att inte utöka dagarna påpekar kritikerna. Så det är bara att lyda! Inom Högeralliansen finns det för övrigt ännu fler åsikter. Allt från att all kvotering är av ondo till att dagarna borde delas in i tre delar. Pappans, mammans och gemensamma. Fast det är förstås den Moderata synen som bestämmer - vilken det nu är.

Inga kommentarer: