fredag 2 maj 2014

Lögn, förbannad lögn och statistik

Statistik och lögn: När jag var och skulle handla i dag på eftermiddagen stod en gammal arbetskollega och delade ut en liten broschyr från Moderaterna. Och i broschyren fanns en liten tabell som skulle visa hur bra det gått på den svenska arbetsmarknaden jämfört med ett antal andra EU-kollegor. Och läste man tabellen snabbt så ser det ju ut som om det gått jättebra framåt på den svenska arbetsmarknaden. Men vid en granskning av tabellens finstilta så ser man att det är samma statistiska lögn som när man från Högeralliansen skryter med att 250.000 personer fler jobbar nu. Men vad man då gömmer att berätta är att antalet innevånare ökat ännu mer. Andelen som jobbar har minskat och andelen som är utanför arbetsmarknaden har ökat. Dvs det går åt fel håll. Och det samma alltså med den lilla Moderata tabellen. Den visade helt enkelt bara att antalet personer som jobbar OCH som är arbetslösa har ökat mer i Sverige än i de flesta andra EU-länder. Och det ska påpekas att siffran gällde personer upp till 77 år! Ett utmärkt exempel på hur man ljuger med statistik. Skäms du inte Mats för att dela ut statistiklögnerna? Men jag tog som sagt vara på ditt råd att kommentera det hela på min blogg!

Moderata Kannibalpartiet
Ställ krav - på alla: Jag såg på TV:s nyheter att paniken börjar spridas ordentligt inom vår styrande Högerallians. I dag hade Fredrik Reinfeldt kallat till presskonferens och ställde upp flankerad av sina tre röstboskap. Och jag kunde bland annat höra Jan Björkkludd hävda att det just nu pågår den största mörkläggningen inom svensk politik. Det går tydligen ut på att de tre Rödgröna partierna inte går ut med ett gemensamt valprogram utan alla tre går ut med vad dom vill och låter sedan väljarna avgöra vilka som ska vara starkast. Inom Högeralliansen har de tre röstboskapen redan kompromissat bort sina krav och ställer upp på ett Moderat valprogram. En panikslagen Högerallians kräver alltså att de Rödgröna ska kompromissa ihop ett alternativ INNAN väljarna sagt sitt. Men detta kravet slår egentligen tillbaka. Hur har dom själva egentligen tänkt att få ihop ett regeringsalternativ? Vilka kompromisser ska göras för att få ihop ett regeringsdugligt alternativ? Jag roade mig med att räkna ut hur Riksdagen skulle sett ut om den sammanvägning av opinionen som SR:s Ekoredaktion gjort i går hade blivit valresultatet. Om denna hade blivit valresultat skulle Socialdemokraterna fått 127 mandat, Moderaterna 94 mandat, Miljöpartiet 40 mandat, Vänsterpartiet 33 mandat, Sverigedemokraterna skulle fått 32 mandat och Folkpartiet 23 mandat. Centern och Kristdemokraterna skulle åkt ut. I denna Riksdag är Socialdemokraterna ensamma större en hela Högeralliansen (127-117). De tre Rödgröna partierna får en stabil majoritet över hela Högerblocket (200-149). Däremot räcker inte S+Mp med 160 mandat till egen majoritet. Däremot skulle t.ex. en överskridande koalition S+Mp+Fp med 183 mandat få en egen majoritet. Och jag befarar att detta är mer attraktivt för Stefan Löfven än att ta med Vänsterpartiet. En koalition Högeralliansen + Mp på 157 mandat skulle inte heller räcka till egen majoritet. Och inte heller alltså en Högeralliansregering beroende av Sd med 149 mandat skulle räcka. Dvs Jan Björkkludd och resten av Högeralliansens krav på en Rödgrön kompromiss redan innan valet är lika viktig (eller oviktig) som att Högeralliansen berättar hur dom själva ska få ihop en regeringsmajoritet.

Stanna i soffan: Ja, ibland är det riktigt förmånligt att vara soffliggare. Veckans affärer har satt som rubrik: Kanonår för soffliggare, på sin notis om utvecklingen för vårt tvångsspekulerande i aktier via PPM under 2013. Som vanligt var nämligen även 2013 ett bra år för de som valde att inte välja några speciella fonder. Eftersom den allmänna utvecklingen har varit förmånlig för kapitalet (men mindre förmånlig för sjuka, gamla och arbetslösa) så har ju den allmänna utvecklingen för fonderna varit god. I snitt har värdeutvecklingen varit 21% för PPM-fonderna. För de som inte valde några spekulationsfonder eller, som er bloggare, medvetet gjorde ett val att inte välja, så har utvecklingen varit ännu bättre. Värdeutvecklingen för AP7 Såfa, som den s.k. "ickevals-fonden" heter, ligger på 26,6%, dvs klart bättre än snittet. Och detta till en mycket lägre avgift. Ännu ett år då det har varit förmånligare att strunta i politikerna och slipsnissarnas lockelser och istället ligga stilla på sofflocket.

Inga kommentarer: