lördag 8 juni 2024

Världshavsdagen

» Om valrörelser.

I morgon är det dags att gå och rösta om du inte redan har gjort det. I några kommuner hålls det även en folkomröstning om olika lokala frågor. En sådan kommun är Åstorps "nästan granne" Örkelljunga. Där hålls imorgon en folkomröstning om ifall kommunen ska erbjuda kommunen som huvudman när det gäller personliga assistenter. Det gör man i 280 av landets 290 kommuner. Men, i några högerstyrda kommuner har man avskaffat det kommunala alternativet.

När lagen om Personliga assistenter ändrades så ingick att den som fick ett beslut om personliga assistenter kunde anlita kommunen som huvudman, man kunde också anlita ett privat assistansbolag. Eller man kunde helt enkelt starta ett eget bolag och anställa sina personliga assistenter (t.ex. hela familjen) i detta bolag. Men man kunde alltså anlita kommunen eller ett privat bolag också.

Rösta rätt - rösta vänster
Några kommuner har dock upptäckt att det kostar en del slantar och drömmer om att privatisera så mycket som möjligt. Att det blir billigare för kommunen beror på att lönerna och anställningsvillkoren är sämre på den privata marknaden än inom kommunen. En av de kommuner där denna besparing dök upp var i SD-styrda Örkelljunga. Något som vållade hård kritik. Från personer som riskerade att förlora sina invanda assistenter, från personal som inte vill få sina anställningsvillkor försämrade eller medborgare som inte tror på privatiseringens himmelrike. Det startades en namninsamling som krävde en folkomröstning i frågan. Denna fick så många underskrifter att Örkelljunga fick besluta att hålla om folkomröstning i frågan samtidigt som EU-valet, alltså imorgon.

Problemet är att man samtidigt beslutade att genomföra förändringen utan att invänta resultatet av folkomröstningen! Kommunen har begärt in anbud från olika privata bolag och beslutade till slut att de som hade kommunal omsorg skulle få detta genom det privata bolag som lämnade lägst anbud. I Örkelljunga kan man alltså idag välja mellan att skapa ett eget företag, anlita ett privat bolag som man själv väljer eller välja kommunen och då får man det privata bolag som kommunen utsett.

Vad som ska hända efter folkomröstningen är inte klart. Man har ju redan infört den förändring som folkomröstningen handlar om. Man hade inte tid att invänta vad örkelljungaborna hade att säga. SD drev igenom beslutet utan att invänta folkomröstningen. Visst är det en spännande syn på vad demokrati är?

Jag såg för övrigt att SD skickat ut mass-SMS inför valdagen för att berätta om hur elaka TV4 är mot Sverigedemokraterna. Dom har ju haft den stora oförskämdheten att granska Sverigedemokraternas hemliga och falska s.k. trollkonton där man sprider elakheter och förtal om politiska motståndare eller grupper som man tycker illa om. Men man gör det alltså utan att erkänna att det är just SD som sprider dyngan. Det vågar man inte!

Det har avslöjats ett antal gånger tidigare att företrädare för andra partier spridit elakheter osv från anonyma konton. Bland annat ett par socialdemokrater. I alla dessa fall har den som stod bakom det hela "fått sparken". Andra partier har helt enkelt inte accepterat att man använder falska och anonyma konton för att sprida t.ex. satir och liknande. Den som sprider något ska ha ansvar och mod att stå för det. Sverigedemokraterna tvingades till slut efter TV4:s avslöjande erkänna att man gjorde så. Men man tänker fortsätta göra på detta falska sätt. För mer än ett år sedan avslöjade tidningen Dagens ETC samma sak. Då förnekade Jimmie Åkesson att det överhuvudtaget förekom. TV4:s avslöjande gick inte att förneka så nu tvingades man erkänna.

Men enligt Sverigedemokraterna handlar det bara om att TV4 är elaka mot SD. Jag som trodde att det var SVT som var vänstervridet. Men det är tydligen ALLA som är elaka mot SD. Det kommer att bli andra bullar när SD får mer makt. Då ska dom nog sätta stopp för den här typen av elakt granskande. Media ska gå i Maktens fotspår och inte sprida negativa nyheter om SD. Det ska nog bli andra bullar så småningom!

Lite har man lyckats med redan. Det nya presstödet börjar nu spridas. Av pengarna går 26,6% till liberala tidningar, 10,5% till det som kallas "Övrigt". Det är t.ex. kristna tidningar osv. 8,4% går till centerpartistiska tidningar, 5,6% går till det som kallas borgerliga/konservativa tidningar, 5,6% går också till socialdemokratiska tidningar, 4.9% går till moderata tidningar och 0,7% går till vänstertidningar eller miljöinriktade tidningar. Den stora gruppen är det som kallas neutrala eller opolitiska tidningar som får 37,8%. Ett stöd som speglar vad svenska folket är intresserade av? Eller det kanske är ett stöd som skapats för att bli av med kritiska medieröster?

GÅ OCH RÖSTA!

Gå och röstya

Läs:
Rösta nej i folkomröstning om den personliga assistansen. - Insändare Helsingborgs Dagblad
Mass-sms från SD tar sikte på TV4. - Helsingborgs Dagblad
Sverigedemokraterna anmäler TV4. - Dagens Media
Nya mediestödet gynnar högertidningar – endast en vänstertidning får stöd. - Arbetaren

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: