lördag 29 juni 2024

En helt vanlig lördag

» Om politiska förebilder.

Ebba Busch verkar se ett närmande till Sverigedemokraterna som räddningen för Kristdemokraterna. I opinionen ser det ju inte allt för bra ut. Tyvärr verkar Ebba Busch alltså se Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna som en förebild. Hennes agerande just nu verkar handla om att försöka locka till sig rasistiska väljare genom det ena utspelet efter det andra som bygger på rädsla för invandrare i allmänhet och i synnerhet muslimrädsla. Var är det kristna kärleksbudskapet? Är verkligen den övriga ledningen i Kristdemokraterna med på den här färden högerut?

Annars är väl Lewi Pethrus den stora inspirationskällan och idolen för Ebba Busch. Pingstpastorn är ju grundaren till Kristdemokraterna (KD), eller Kristen Demokratisk Samling (KDS) som man hette på den tiden. Kan det vara hans extrema åsikter som är inspirationskällan för Ebba Busch. I varje fall hävdade Ebba Busch i samband med att KD firade 60-årsjubileum i våras: - "Otrolig källa till inspiration" om pingstpastorn som bildade hennes parti.

I en lång artikel i Aftonbladet berättar Tomas Poletti Lundström och Markus Lundström om sina fynd när dom granskat Lewi Pethrus. Dom har ett gemensamt forskningsprojekt "Frikyrkan och Förintelsen". Deras forskning visar de nära kopplingarna mellan Lewi Pethrus och den nazistiska rörelsen innan 2:a världskriget. Och även efter nazismen maktövertagande i Tyskland. Det ska påpekas att sympatin och stödet för nazismen fanns i stora grupper i Sverige. Ett stöd som man idag inom olika grupper skäms stort över och helst talar tyst om. När det började stå klart vad nazismen innebar försvann detta stöd. Det var bara kvar inom mindre grupper ute på den extrema högerkanten efter krigets slut.

1988 bildades Sverigedemokraterna av flera olika grupper ute på den yttersta högerkanten som Framstegspartiet (FsP), Sverigepartiet (SvP) och Bevara Sverige Svenskt (BSS). När Jimmie Åkesson sex år senare 1994 valde att ansluta sig till Sverigedemokraterna var det fortfarande dessa nazister som styrde partiet. De nazistiska generna och rötterna har man sedan dess försökt att sudda bort och dölja bakom ett skynke. Men nazismens rashat och motstånd mot andra än ariska vita har man behållit inom partiet som fortfarande är starkt rasistisk.

Ebba Busch
Men, det var KD, Lewi Pethrus och Ebba Busch jag skulle fundera över. Låt mig ta några citat från Lewi Pethrus som alltså Ebba Busch betecknar som: - "Otrolig källa till inspiration"

- "Sveriges folkstam riskerar utrotning eftersom aborter kompenseras med en exceptionellt stor invandring av utlänningar."

Medan Norge och Danmark hade invaderats och ockuperats av Tyskland i två år skrev Lewi Pethrus: - "Hotet mot Sverige bestod i att nöjeslivets ogräs håller på att ta överhanden."

1939 ville Lewi Pethrus skicka en hälsning till Adolf Hitler: - "Ett tack och hyllningstelegram till Adolf Hitler - i hoppet att därmed väcka Der Führers kärlek och välvilja mot pingstväckelsens folk."

Rasismen ligger i KD:s rötter: - "Invandringen till Sverige av färgade är skadlig."

De båda forskarna har gått igenom Lewi Pethrus samlade bibliotek och hittar där allt från Adolf Hitlers Mein Kampf till mängder av skrifter som berättar myter om judarnas makt och gav grogrund till Nazismen i Tyskland och Förintelsen av Judar, Romer och andra människor som sågs som mindre värda.

Kanske finns det djupt liggande förklaringar till den högervridning in i rasismen i allmänhet och muslimhatet som Ebba Busch gett sig in på? Det gör mig i varje fall mörkrädd och förklarar varför jag kallar det styre vi har nu i Sverige, i Region Skåne och i min hemkommun Åstorp - En Brunblå sörja!

Läs:
KD-grundarens hus fullt av nazipropaganda. - Aftonbladet Kultur

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: