fredag 21 juni 2024

Det är Midsommarafton

» Att läsa mellan raderna.

Ibland när man läser intervjuer eller bara artiklar så ska man läsa mellan raderna. Vad kan man inte utläsa ur ett svar som inte sägs direkt! Vad är det man inte svarar på?

Moderaterna
Bakgrunden är vår egen lokala lilla bidragsskandal. Jag har för några dagar sedan skrivit lite om det. Bakgrunden är att efter senaste kommunvalet 2022 fick Åstorp en Brunblå majoritet bestående av Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Dom kunde dock inte komma överens om vilket parti som skulle tillsätta ett heltids kommunalråd efter Socialdemokraternas Ronny Sandberg som ju fick lämna sitt uppdrag från 230101. Till slut enades man om en kompromiss, Sverigedemokraternas Peter Lindberg som blev kommunstyrelsens ordförande blev heltidskommunalråd (SD är största parti) men även Roger Nielsen från Moderaterna som är kommunstyrelsens vice ordförande fick en heltidstjänst som kommunalråd. Vi ska påpeka att Roger Nielsen var oppositionsråd på halvtid förra mandatperioden men Moderaterna är nu mindre än SD.

Det här förfarandet blev inte ovanligt när två större partier gick samman efter valet. I Sölvesborg lämnade ju t.ex. Moderaterna samarbetet med Sverigedemokraterna och gick ihop med Socialdemokraterna istället. Dom tillsatte då två heltidskommunalråd, ett S och ett M! Ett beslut som chockade Sverigedemokraterna och deras tidigare kommunalråd Louise Erixon (Jimmie Åkessons f.d.). I Sölvesborg tyckte SD att det var så upprörande och skandalöst med två heltidskommunalråd att man drog igång en namninsamling med krav på folkomröstning. Sedan kommunens tjänstemän kontrollerat listorna med de underskrivna namnen konstaterade man dock att det inte fanns tillräckligt många godkända namn för att frågan skulle tas upp. Det var dubbletter och det var personer som inte bodde i kommunen. Louise Erixon hade själv skrivit under ett antal gånger.

Men, som sagt, i Åstorp var det enligt SD bra med två heltidskommunalråd (trots att Åstorp är mindre än Sölvesborg). Kritiken från andra håll var däremot stor. Vid årsskiftet 2023/24 meddelades det att kommunen behövde spara pengar så det ena kommunalrådet skulle avskaffas. Roger Nielsen (M) skulle istället bara ha 10% som vice ordförande i kommunstyrelsen. Dessutom skulle han ta över som ordförande för Bildningsnämnden. Han var även ordförande i Arbetsmarknadsutskottet och hade en del andra mindre uppdrag. Men, sammanlagt skulle det bli en besparing sades det. Jag hade dock en misstanke att besparingen kanske inte blev så stor när alla små fasta arvoden, timarvoden och ersättning för förlorad arbetsförtjänst hade räknats in.

Moderaterna

Nu har det dock framkommit att förutom arvodena så har Roger Nielsen sökt (och fått beviljat) ett särskilt omställningsstöd på 60.935 kronor i månaden. Lägger vi till övriga arvoden så tjänar Roger Nielsen nu kanske 20.000-30.000 mer än vad han tjänade som heltidskommunalråd (71.500 kr). Lägg till att han dessutom har återgått till sitt ordinarie jobb för militären. Det ska påpekas att det när förändringen genomfördes så framfördes det som att Roger Nielsen själv valt att gå ner i tid.

Jag är inte motståndare till "omställningsstöd" eller "avgångsvederlag" eller vad vi ska kalla det. Har du en politiskt tillsatt tjänst så är den inte A-kassegrundande. Den här typen av ersättning är alltså en form av A-kassa för en politiker som av olika anledningar fått lämna sitt uppdrag. Man kan ju t.ex. ha förlorat valet och då förlorat sin tjänst. Som t.ex. Ronny Sandberg (S) gjorde efter senaste valet. Men det är skillnad på att förlora valet och förlora tjänsten och att frivilligt avsäga sig ett uppdrag. Självklart ska sedan eventuell ersättning vara ett rimligt belopp med hänsyn till förlorad inkomst. Och, helt självklart, ska den här typen av ersättning samordnas med eventuell annan arbetsinkomst.

Moderaterna
Som ni förstår, en präktig skandal när det kryper fram att nästan alla blivit vilseledda. Det är nu vi får läsa mellan raderna i de olika artiklar som publicerats i Helsingborgs Dagblad i ämnet. - "Det är extremt tuffa tider. Då måste vi se över varenda krona och dra vårt strå till stacken. Men det är med ett tungt hjärta vi gör det" sade M:s gruppledare Wiveca Andreasson när förändringen offentliggjordes. När det här offentliggjordes framställdes det som att det i princip var Roger Nielsen som erbjudit sig att göra på det här viset. På HD:s frågor svarar dock Roger Nielsen: - "Han själv inte valt att sluta som kommunalråd." Mellan raderna kan vi läsa att han snarast fått sparken?

På HD:s fråga om det lämpliga i att Roger Nielsen faktiskt aktivt sökt bidraget svarar Wiveca Andreasson: - "Det får han svara på." Mellan raderna kan vi alltså läsa att man är inte särskilt nöjda med Roger Nielsens agerande.

Nästa fråga till Wiveca Andreasson lyder: - "Roger Nielsen är politiker för Moderaterna. Hur ser förtroendet för honom ut i ert parti?" Svaret från Wiveca är: - "Nu är det så att Roger Nielsen kommer flytta till Ängelholm hösten. Då kan han inte sitta som kommunpolitiker i Åstorps kommun." Mellan raderna kan vi läsa att man från Moderaterna inte har så stort förtroende kvar. Men det kan man ju inte säga rakt ut. Men vi förstår att man är glada att han flyttar så man slipper sparka honom. Nu får Moderaterna lösa frågan om vem som ska vara vice ordförande för Kommunstyrelsen? Vem som ska vara ordförande i Bildningsnämnden? Vem som ska vara ordförande för Arbetsmarknadsutskottet har man löst - man vill lägga ner utskottet!

På HD:s förfrågan om varför han inte valde att avstå från att söka bidraget när han hade en ny försörjning har Roger Nielsen inte svarat överhuvudtaget. Men jag har förstått att Roger ska flytta till Ängelholm och där är det dyrare...

Läs:
Pengar skulle sparas – nu kostar politikern rekordmycket. - Helsingborgs Dagblad
Peter Lindberg (SD): Vi borde ha tagit tydligare beslut. - Helsingborgs Dagblad

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: