tisdag 18 juni 2024

Rapport från kommunpolitiken

» Så går det när Sverigedemokraterna styr.

Jag var på kommunfullmäktigemöte igår här i Åstorp. Åstorp styrs av en Brunblå majoritetssörja med SD+M+KD och en opposition med S+V+C+L där S+V samarbetar. Men det gör att SD+M+KD ju i princip gör som dom vill. Jag är själv bara ersättare (vi har i V en plats i KF), men jag fick hoppa in som ordinarie eftersom Gunilla var sjuk.

Den upp opch nedvända världen
Det var några kontroversiella frågor. Först kom det faktum att det avslöjats att den besparing som majoriteten påstår sig ha gjort genom låta det ena heltidskommunalrådet inte längre jobba heltid i praktiken inte blev någon besparing. Bakgrunden är att Åstorp normalt har ett heltidskommunalråd från majoriteten och ett oppositionsråd på halvtid. Efter valet kunde dock SD och M inte komma överens om vem som skulle ha ett heltidskommunalråd, så det blev ett vardera från båda partierna. Ett förfarande som inte var helt ovanligt när två större partier enas om att styra. För en tid sedan meddelades det dock att det moderata kommunalrådet Roger Nielsen skulle ta över som ordförande för Bildningsnämnden och i samband med detta gå ner i tid. 10% som vice ordförande i kommunstyrelsen (mot 100% tidigare). Och dessutom arvode som ordförande i Bildningsnämnden och lite olika arvoden för andra uppdrag. Men inte längre 100% vilket skulle innebära en rejäl besparing - hette det. Nu har det dock framkommit att han när han gick ner i tid sökte han dessutom (och beviljades) ett särskilt omställningsstöd på 60.935 kronor i månaden. Med de arvoden han får till detta blir kostnaden i själva verket högre än den var innan. Det ställdes på mötet ett par s.k. Enkla Frågor om detta och hur det kunnat bli så. Svaret är att det blir så! För övrigt ska den aktuella moderatpolitikern lämna alla sina uppdrag inom kort eftersom han flyttar från kommunen.

Nästa fråga som vållade diskussion handlade om att avskaffa det speciella Arbetsmarknadsutskott under Kommunstyrelsen som skapades efter valet och som ovan nämnda M-politiker är ordförande för. En Organisations- och Arvodesgrupp som jobbade under förra mandatperioden (och som jag var medlem i) hade som förslag kommit överens om att det krävdes ökat arbete med arbetsmarknadsfrågor. Sverige har tyvärr en hög arbetslöshet och i Åstorp är den ännu högre. Vi i gruppen menade att kommunen måste jobba mer aktivt med dessa frågor och föreslog att det inrättades en speciell Arbetsmarknadsnämnd för detta. Det beslut som sedan fattades var dock att det räckte med ett utskott för arbetet som skulle lyda under Kommunstyrelsen. Nu vill majoriteten helt avskaffa detta och låta Kommunstyrelsens arbetsutskott sköta även detta. Jag var uppe och undrade vad det är som hänt på så kort tid sedan vår arbetsgrupp arbetade och var överens och nu var man helt plötsligt kort efter överens om att inget behövdes. Resultatet av det hela blev dock att hela frågan återremitterades med uppdrag att titta på VARFÖR man inte tycker att man uppnått det som man hoppades kunna uppnå. Detta skedde genom vad som kallas en minoritetsåterremiss. 20-11 slutade omröstning där S och V röstade för en återremiss. En tillräckligt stor minoritet kan återremittera ett ärende en gång, men bara en gång.

Nästa fråga som vållade diskussion var att man från majoriteten ville ändra det upphandlingsreglemente som ska styra hur kommunen sköter upphandlingar av varor och tjänster. Det nya reglementet som föreslogs är mycket förenklat och förkortat. Många föreskrifter har försvunnit. Normalt när man gör den här typen av förändringar i reglementen osv så ingår det i underlaget vad det är som är förändrat. T.ex. att det i det nya reglementet är rödmarkerat det som försvunnit och grönmarkerat det som är nytt. Något sådant underlag fanns det dock inte. Även här slutade det hela med en återremiss. Denna gången röstade hela oppositionen, alltså även C+L, för återremiss och att ärendet ska återkomma med bättre underlag. S föreslog även att det i reglementet ska införas att man ska kräva att det finns kollektivavtal.

Vänsterpartiet i Åstorp

Sedan kom vi till det som vållade mest diskussion. Kommunens flaggpolicy! Från S har det motionerats om att införa två nya flaggdagar. Den 25 november, av FN instiftad som Orange Day, för att uppmärksamma våldet mot kvinnor i hela världen. Flagga med den orangea flaggan. Och den 17 maj som är utnämnd till Internationella dagen mot homo- och transfobi. Då ska man flagga med den s.k. Prideflaggan för att uppmärksamma detta. Naturligtvis vill det SD-styrda styret inte flagga med Prideflaggor eller liknande. Istället har majoritetsstyret lagt fram ett förslag om att helt avskaffa att flagga med Prideflaggan 28 juni, att avskaffa att flagga med EU-flaggan på Europadagen den 9 maj och att sluta flagga med FN-flaggan 29 november som handlar om Barnkonventionen. Åstorp ska bara flagga på de officiella flaggdagar som finns i Sverige. Det handlar främst om en del helgdagar och Kungafamiljens födelsedagar och namnsdagar. Det hör till saken att när t.ex. Pride- och EU-flaggning en gång infördes röstade just SD ensamma emot detta. Nu har man alltså lyckats få M och KD att lyda SD-styret och avskaffa dessa flaggdagar. Vårt SD-kommunalråd Peter Lindberg ville dock redan nu innan det beslutats göra en ändring eftersom han hittat att man kanske ska flagga med EU-flaggan på valdagen för EU-valet t.ex. Det hela vållade en ganska lång debatt där det bland annat anfördes från SD-debattörer att det ju kan flaggas med allt möjligt, t.ex. Kanelbullens dag osv. Och någon påpekade att det faktiskt förekom att kvinnor misshandlar män också. Själv undrade jag varför M och KD bytt åsikt från tidigare och om man förvandlats till att bara lyda SD. Jag kunde också berätta att jag sett en del debatt i ämnet på Sociala medier och de enda som egentligen jublat åt styrets nya flaggpolicy var ett par homofober. Hur som helst slutade det hela med att alla frågorna (dvs både motionerna och den ändrade policyn) återremitterades. När det gäller motionerna röstade S+V+C för en återremiss medan L lade ner sin röst. När det gäller den nya policyn stödde dock L även en återremiss. Underlaget är inte tillräckligt och man kan ju inte som styre komma med förändringar i sitt eget förslag på sittande möte. Då är inte underlaget tillräckligt.

Hur som helst kom vi hem så småningom strax efter 21:00

Läs:
Pengar skulle sparas – nu kostar politikern rekordmycket. - Helsingborgs Dagblad

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: