torsdag 20 juni 2024

Imorgon är det Midsommarafton

» 24 - 7 - 52.

Jag läser att man har visst lite problem i Ringhals. Den ena av Ringhals två kärnkraftsreaktorer (trean) är för tillfället avställd pga årlig service och revision. Det är ju inte som Ebba Busch brukar säga, att kärnkraften producerar 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan och 52 veckor om året. Lite då och då tvingas man göra planerade avbrott. T.ex. för årlig revision och service, eller för att ladda nytt bränsle. Men det handlar alltså om de planerade avbrotten. Sedan finns det oplanerade avbrott...

Och det har drabbat den andra reaktorn i Ringhals (fyran) som sedan i tisdags tvingats gå ner i halvfart. Det krävs oplanerat akut underhåll av en generator så reaktorn har fått tas ner till halv produktion. Nu har man tvingats förlänga det oplanerade avbrottet till 28 juni. Om inget annat oplanerat inträffar alltså...

24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan 52 veckor om året, eller hur det nu var?

Färdiga åsikter helt gratis
För övrigt läste jag om en rapport från IEEFA, the Institute for Energy Economics and Financial Analysis, som hävdar att det som kallas SMR och är kärnkraftsvännernas dröm blir alldeles för dyrt och osäkert. Det är ju små billiga SMR-reaktorer som ska rädda kärnkraftsindustrin. Men dom finns inte än! Nu hävdar IEEFA att det kommer att bli alldeles för dyrt, det tar allt för lång tid att bygga och innan dom finns så det är en mycket riskabel satsning att bygga framtiden på. Fast alla håller ju inte med om dom slutsatserna. Den höga kostnaden kan kompenseras med att skattebetalarna subventionerar byggena (eller att elströmmen stiger rejält i pris för konsumenterna) och tekniken ska nog forskarna lyckas lösa tror dom - en dag!

Läs:
Ringhals 4 ner på halv effekt. - Aftonbladet
SMR sågas i ny rapport – svensk forskare ger mothugg. - Ny Teknik
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Mer sifferfrossande.

Alla tidningar med självaktning verkar ha sin egen väljarundersökning som man presenterar. I varje fall känns det nästan så. Det är i varje fall högtidsstund för en politiskt intresserad siffernörd som mig ganska ofta. Idag är det Dagens Nyheters undersökning som jag lagt beslag på. Det är Ipsos som gör undersökningen på uppdrag av Dagens Nyheter. Några sensationer innehåller den inte. Men det finns ju en del trender. Siffrorna är jämförda med förra månadens undersökning.

Socialdemokraterna 33% (±0)
Sverigedemokraterna 19% (±0)
Moderaterna 18% (-1)
Vänsterpartiet 10% (+1)
Miljöpartiet 6% (±0)
Centerpartiet 6% (+1)
Kristdemokraterna 4% (±0)
Liberalerna 3% (-1)

Vi ska påpeka att DN:s undersökning bara redovisar hela procenttal. De förändringar vi kan se är att på den Rödgröna sidan så fortsätter Vänsterpartiet att öka med 1 procentenhet precis som Centerpartiet. Både Centerpartiet och Miljöpartiet håller sig över 4%-spärren med säkerhetsmarginal medan alltså Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ligger bra till. Totalt samlar de Rödgröna 55% och har ett bra försprång.

På den Brunblå sörjans sida är läget sämre. Här hittar vi de två förlorarna i den här undersökningen. Moderaterna som rasar ner till tredjeplatsen medan Liberalerna trillar ner under 4%-spärren. Läget för främst Liberalerna men även Kristdemokraterna är inte det bästa. Totalt får den Brunblå sörjan 44% och med både L och KD kring spärrgränsen så är läget för Ulf Kristerssons regering inte det bästa. Begreppet Brunblå sörja säger en hel del!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Hur lång tid behöver gå?

Jag var på besök i Malmö under dagen med min son. Och vi gick bland annat i Slottsparken och runt Malmöhus slott. En befästning som byggdes efter 1658 när Sverige ockuperat och annekterat danska Skåneland och nu skulle försvara ockupationen mot de onda danskarna. Det här fick mig till att fundera över hur lång tid det behöver gå för att en ockupation ska bli accepterad. Det är ju ingen som idag motsätter sig att Skåne är en del av Sverige och inte en del av Danmark. Efter ockupationen fördes det ju ett intensivt "gerillakrig" mot den svenska ockupationen från "Snapphanarna". Samtidigt som det alltså bedrevs en mycket grym och blodig "försvenskning" av innevånarna i Skåne. Men, som sagt, idag är det ingen som motsätter sig "ockupationen". Det har gått så lång tid att det accepterats.

När har vi accepterat krigets resultat?
Men, det är ju inget ovanligt förfarande att gränser flyttas pga militära aktioner och med våld. Idag är det väl ingen som accepterar den ryska ockupationen av Krimhalvön eller de delar av östra Ukraina som ockuperats av ryska trupper. Vi är ganska eniga om att Ryssland måste dra sig tillbaka och lämna tillbaka ockuperat territorium till Ukraina.

Hur är det med den turkiska ockupationen av delar av Cypern? Har den accepterats och blivit en verklighet?

Vi har den marockanska ockupationen av det som tidigare var Spanska Sahara och som ju skulle blivit en självständig stat när Spanien drog sig tillbaka? Har vi accepterat detta?

Den Israeliska ockupationen av Östra Jerusalem och Västbanken? I Israel ser man det inte som en ockupation. Det är en naturlig del av ett Storisrael som ingen annan ska lägga sig i. Stora delar av världen verkar ha accepterat förflyttningen av gränsen även om det fortfarande finns grupper som hänvisar till en tvåstatslösning med en självständig stat - Palestina. Israel har även ockuperat och annekterat Golanhöjderna från Syrien. Här har vi nog (nästan) alla accepterat faktum. Det finns nog inte många som kräver att Israel ska dra sig tillbaka. Vi har accepterat ockupationen.

Hur lång tid ska det gå för att vi ska acceptera en ockupation? Finns det något samband mellan vilka som är ockupationsmaktens vänner och den ockuperade statens vänner och hur fort vi accepterar faktum?

Låt oss fundera!

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: