måndag 10 juni 2024

Framgång och fiasko

» Den enda sanna glädjen är skadeglädjen.

Fast det är faktiskt inte sant! Det finns en större glädje än skadeglädjen, det är den sanna glädjen. Igår var det ju val till EU-Parlamentet. Jag tjänstgjorde själv som valförrättare och rösträknare. Jag är ordförande för ett av valdistrikten här i Åstorp. Jag började jobba 06:30 på morgonen med att på kommunkontoret kvittera ut röstlängden. Klockan 07:00 samlades hela gruppen för att möblera lokalen osv. 08:00 öppnades vallokalen och vi hade öppet till 21:00. Vi hade tyvärr ett lägre valdeltagande än det redan i Sverige låga valdeltagandet. 21:00 stängde vi och började räkna, sprätta kuvert, sortera och räkna igen. 22:30 hade jag lämnat över allt och redovisat resultatet på kommunkontoret och kunde ta en liten kort avslappnande promenad hem för att få krypa till sängs. 18 timmar totalt! Det är lite mindre än när det gäller det vanliga valet med tre olika val. Det tar dessutom lite längre tid att räkna tre val med högre valdeltagande.

Men nu finns det ett preliminärt valresultat. Ett valresultat som nog chockade en del. De väljarundersökningar som gjorts hade helt uppenbart missat en del utvecklingar. Fast till vissa delar hade ju väljarundersökningarna rätt också. I korthet har vi tre vinnare, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Och vi har tre förlorare, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Så här ser det ut när alla ordinarie valdistrikt är räknade, men på onsdag ska det slutliga resultatet vara färdigt efter Länsstyrelsens räknande.

Socialdemokraterna 24,8% (+1,4) 5 mandat (±0)
Moderaterna 17,6% (+0,7) 4 mandat (±0)
Miljöpartiet 13,8% (+2,3) 3 mandat (±0)
Sverigedemokraterna 13,2% (-2,1) 3 mandat (±0)
Vänsterpartiet 11,9% (+4,2) 2 mandat (+1)
Centerpartiet 7,3% (-3,5) 2 mandat (±0)
Kristdemokraterna 5,7% (-2,9) 2 mandat (-1)
Liberalerna 4,4% (+0,2) 1 mandat (±0)

Färdiga åsikter - helt gratis
* Den stora vinnaren får sägas vara Vänsterpartiet. V har ökat sin röstandel rejält och är det parti som dessutom får ett nytt mandat. Det är bara att gratulera Jonas Sjöstedt som gjort ett bra val och som visat att svenska folket till mycket stor del litar på honom. Grattis Jonas och V! Det här handlar om den sanna glädjen.
* En annan stor vinnare är Miljöpartiet som växt rejält och faktiskt passerat Sverigedemokraterna och blev tredje största parti. Mp fick redan i samband med Brexit ett av de mandat som fördelades när Storbritannien hoppade av. Man var helt enkelt närmast att få ett ytterligare mandat.
* Det får också sägas att Socialdemokraterna är en vinnare. Man stärker sin ställning som största parti. Tillsammans med Mp och V har de tre Rödgröna partierna en egen majoritet i den svenska gruppen.
* Kanske känner sig Moderaterna också sig som segrare. Man har fått en mindre ökning av röstandelen och tappade inte heller sin andraplats som ju en del väljarundersökningar pekade på. På det Moderata partikansliet drar man nog en suck av lättnad.
* Liberalerna är nog också nöjda. Risken var stor att det kanske mest EU-vurmande partiet skulle förlora sitt enda mandat. Man klarade sig med nöd och näppe. Siffran var ju trots allt en ökning så man tog ett litet steg bort från avgrunden.
* Kanske drar Centerpartiet också en suck av lättnad. Väljarmässigt var man den största förloraren, men man fick i varje fall behålla sina båda mandat trots detta.
* Hur Kristdemokraterna känner vet jag faktiskt inte. Man tappade sitt ena mandat, men drar kanske en suck av lättnad över att man i varje fall inte förlorade båda mandaten. Att det hela är ett fiasko för Ebba Busch kan vi väl dock enas om. Hennes hårda retorik och schabbel med kandidater har nog inte stärkt hennes ställning inom Kristdemokraterna. Hade båda mandaten rykt hade hon nog åkt ut med huvudet före. Nu klarar hon sig kanske ett litet tag till. Men tiden är nog räknad för Ebba Busch som partiledare.
* Det stora fiaskot stod Sverigedemokraterna för. Det fanns nog förhoppningar inom partiet för att man skulle avancera en plats och bli 2:a bland partierna. Nu rasade stödet istället och man fick faktiskt se sig passerade av hatobjektet Miljöpartiet istället för att få passera Moderaterna. Det kan inte kallas annat än FIASKO! Det är här skadeglädjen kommer in! Kanske är det dags att ompröva systemet med de egna anställda trollkontona på sociala medier som sprider partiets förtal av politiska motståndare och grupper man tycker illa om. Detta utan är medge att det är SD som står bakom smutskastandet. Att sedan skylla det hela på TV4 tyder på total brist på verklighetsanknytning. Men, Jimmy Åkesson sitter nog säker på sin post. Makten i toppen är viktig för att parti utan demokratisk förankring. Ja, jag erkänner, jag känner skadeglädje.
* Kanske kan vi utlysa projektet Folklistan till ett fiasko också. Jan Emanuel och Sara Skyttedal har slösat bort en massa pengar på ett projekt som ingen begrep sig på. Lämna politiken åt de som begriper den!

För övrigt kan vi notera att de Nordiska länderna Sverige, Danmark och Finland gick mot strömmen. Här hade de Rödgröna stora framgångar medan det nere i Europa har mörknat rejält med framgångar för rasistiska, nazistiska och allmänt högerextrema partier. EU som fredsprojekt har fått en elak eftersmak.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Dagens Sverigedumokrat.

Äran att få denna hederstitel är stor. Dagens äkta SD-hjälte får vi nog utse David Lång till. Han hade tydligen under SD:s valvaka fått alldeles för mycket destillerat innanför västen. Om han tog ut en seger i förskott och firade eller om han egentligen dränkte sina sorger i sprit vet vi inte. Men som erfaren riksdagsledamot borde han ha lärt sig att man inte uppträder grovt berusad överhuvudtaget. Allra minst bör man göra detta sjungande grovt rasistiska sånger på tyska. En sång som är bannlyst på många håll inom de tyskspråkiga Tyskland och Österrike. Att göra detta i bakgrunden bakom sin partiledare när han intervjuas framför en kamera är totalkorkat. Nu hade tydligen David Lång tillräckligt mycket nykterhet kvar att han snabbt insåg sitt misstag så han försökte stjäla mobilen som Expressens reporter filmade med. När han misslyckades med detta valde han att gömma sig för att fundera över hur han nu skulle göra medan han nyktrade till. Gissningsvis har han en rejäl baksmälla nu och har tydligen dessutom gått miste om en fortsatt välbetald plats som riksdagsledamot.

Du är en värdig mottagare av hederstiteln Dagens Sverigedumokrat David Lång!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Hur ska ni göra nu?

Som jag tyckt till om tidigare så hölls det i samband med EU-valet också en folkomröstning i Örkelljunga kommun här i NV Skåne. Den handlade om kommunens beslut att avskaffa den kommunala personliga assistansen. Enligt lagen om personlig assistans ska den som beviljas personlig assistans har rätt att skapa ett eget företag för att sköta denna. Ofta genom att anställa familj och släkt som man ju känner väl och kan ha stort förtroende för. Den som inte vill göra detta kan välja ett av de privata (och kooperativa) företag som erbjuder personlig assistans. Men, man ska också kunna välja att få den egna kommunen att ge den service i form av personlig assistans som man är beviljad.

En handfull högerstyrda kommuner har dock beslutat att den som väljer kommunen som utförare hänvisas till ett privat företag som kommunen efter upphandling har valt ut. Detta naturligtvis för att spara pengar. Lönerna inom den privata sektorn är lägre än inom kommunen och likaså är övriga anställningsvillkor sämre. Kommunen sparar alltså pengar på personalens bekostnad. I Örkelljunga blev upprördheten stor. Både bland anställda som riskerade sämre löner och anställningsvillkor men också bland vårdtagare som riskerade att bli av med assistenter som man lärt sig att ha förtroende för. Och naturligtvis bland allmänheten som undrade vad politikerna egentligen sysslade med och vilka prioriteringar man gjorde. Det genomfördes en namninsamling med krav på en folkomröstning, en namninsamling som med god marginal fick ihop tillräckligt många namn. Örkelljunga genomförde alltså en folkomröstning i frågan i samband med EU-valet. Det Sverigedemokratiska styret i Örkelljunga hade dock inte tålamod med att vänta med att genomföra förändringen tills befolkningen hade hunnit säga sitt i frågan. Man drev igenom försämringen trots att det skulle folkomröstas om det. Nu är resultatet klart, och med stor majoritet har Örkelljungaborna sagt Nej tack.

Så hur ska man nu göra? Ska SD-styret strunta i folket? Ska man dra tillbaka sitt beslut? Ska man på något sätt lyckas prata bort folkets vilja och strunta i detta? Ska bli spännande att följa den fortsatta utvecklingen. Vi kan ju enas om att "demokrati" och "sverigedemokrati" är två vitt skiljda begrepp!

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: