måndag 24 juni 2024

Tomten kommer om sex månader

» När politiker säger att dom inte har råd så ljuger dom.

När en politiker som svar på krav från väljare hävdar att det har man inte råd med så ljuger politikern. Det handlar inte om att ha råd eller inte, det handlar om vad man prioriterar.

Låt mig ta exempel från rikspolitiken. Vi har "inte råd" med att satsa 100 miljarder på att förbättra sjukvården genom att t.ex. erbjuda personalen rejält höjda löner och bättre resurser i övrigt. Vi har "inte råd" med en massiv satsning på att bygga ut järnvägsinfrastrukturen och radikalt sänka taxorna inom regiontrafiken så att fler lockas att ta tåget/bussen/spårvagnen/tunnelbanan.

Men, "vi har råd" att öka våra militärutgifter med 100-tals miljarder! Alltså handlar det inte om att ha råd eller inte råd. Det handlar om vad de styrande politikerna prioriterar. Man har bestämt sig för att prioritera militären framför sjukvård och miljö!

Det som ledde mig in på dessa banor om att "ha råd" och att "prioritera" var två artiklar i dagens Helsingborgs Dagblad. Den ena berättar att Helsingborgs stad "har inte råd" att renovera det sista kvarvarande torpet i Pålsjö. Men, man "har råd" att satsa en miljon kronor på att hyra in sig en av dagarna i samband med Almedalen. Men, det handlar alltså inte om vad man har råd med eller inte har råd med. Det handlar om vad man prioriterar. Det handlar om att man prioriterar att åka till Almedalen och skryta om hur duktiga man är.

Antagligen skryter man om den fina cykelparkering man byggt för 20 miljoner utanför Knutpunkten / Helsingborgs centralstation. Fast de flesta ställer fortfarande cykeln på den gamla enkla cykelparkeringen bredvid.

Läs:
Sista torpet i Pålsjö kan rivas: «Det är verkligen synd». - Helsingborgs Dagblad (2024)
Gretas torp blev för dyrt att renovera – ny hyresgäst tar över. - Helsingborgs Dagblad (2021)
Nu startar renoveringen av Gretas torp. - Helsingborgs Dagblad (2019)
Helsingborg lägger en miljon kronor på en dag i Almedalen. - Helsingborgs Dagblad
Stadsdirektören försvarar Almedalsmiljonen. - Helsingborgs Dagblad
Slöseriombudsmannen: «Helsingborg slår rekord i slöseri i Almedalen». -Helsingborgs Dagblad
Helsingborgarna om den nya cykelparkeringen: «Pengarna borde gått till annat». - SVT Helsingborg
Helsingborgs stad: Därför är cykelparkeringen värd 20 miljoner. - SVT Helsingborg
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Panikutspel eller bara vanligt skryt?

Ska vi tolka det som att man inom den Brunblå sörjan börjar få panik över att opinionssiffrorna inte vill vända eller handlar det bara om vanligt skryt? Jag vet faktiskt inte. Hur som helst så hävdar Ulf Kristersson (ni vet han som fick betalt av oljeindustrin för att hålla tyst om petroliumbranschens utsläpp) och Elisabeth Svantesson (ni vet hon med folkbokföringsfifflet) att nu är striden över, vi har bekämpat inflationen. Nu kan man börja spendera igen hävdar de båda moderaterna.

Egentligen är det ett väldigt sensationellt utspel från de båda. Man brukar inte från regeringsföreträdarna göra utspel utan att det står en sverigedemokrat bredvid! Det gick snabbt att konstatera att inflationen nu var bekämpad. Jag tvivlar på att vi medborgare är lika övertygade. Höjda priser på maten är något vi har hunnit vänja oss vid. Att hyran har slutat stiga har vi inte märkt av. Jag tror nog att vi väntar ytterligare ett tag med att ropa hej!

Men, jag ser fram emot löftena om satsningar. Jag räknar med att det omedelbart går ut en befallning till SKR och regionerna om att man ska tillmötesgå sjuksköterskornas krav så att strejken tar slut. Befallningen till regionerna åtföljs naturligtvis av besked om att regionerna snarast ska få statsbidragen höjda så att man kan erbjuda en rimlig sjukvård igen. Jag räknar också med att man från regeringen lovar att ge Trafikverket tillräckliga anslag så att upprustningen och underhållet av järnvägen kan komma ifatt. Samtidigt lovar man från Finansdepartementet att införa en "Sverigebiljett" i kollektivtrafiken - NU!

Jag kan komma på fler satsningar Elisabeth om du hör av dig. Men det handlar väl antagligen bara om mer pengar till militären och att en massa miljarder ska satsas på att subventionera ny kärnkraft. Det behövs rejäla åtgärder mot arbetslösheten som faktiskt är rekordhög och klart högre än i de flesta andra länder. Den har offrats i kampen mot inflationen.

Tyvärr tror jag bara att det handlar om skryt som snart är glömt när verkligheten knackar på!

Läs:
Striden är över – vi har vunnit mot inflationen. - Uffe och Elisabeth i Expressen

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: