torsdag 13 juni 2024

Chocksiffror och bortförklaringar

» Katastrof för Ebba Busch.

Nu har vi ju i några dagar frossat i siffror från ett riktigt val, alltså valet till EU-Parlamentet. Ett val som nog de flesta partierna trots allt kände sig nöjda med valresultatet från. Det var väl egentligen bara Sverigedemokraterna som är direkt missnöjda och kanske rent av chockade. Siffrorna från EU-valet måste för SD ha kommit som en rejäl chock. Och bortförklaringarna dröjde faktiskt lite innan man hade hittat något att skylla på - och det blev naturligtvis invandrarna. Det fanns fler förlorare, men dom kände nog snarast att dom kommit undan med en varning.

Hur som helst så tänkte jag frossa i siffror som gäller ett kanske intressantare val. Riksdagsvalet! SCB har nämligen presenterat sina siffror från deras senaste undersökning, som gjordes under senare delen av maj. SCB:s undersökning kan nog sägas vara lite mer tillförlitlig än de andra. Man frågar fler individer t.ex. Resultatet från SCB:s undersökning måste ha kommit som en chock för Ebba Busch och Kristdemokraterna. Så här ser det ut:

Socialdemokraterna 35,9% (+5,6)
Moderaterna 19,8% (+0,7)
Sverigedemokraterna 19,5% (-1,0)
Vänsterpartiet 8,2% (+1,4)
Miljöpartiet 5,2% (+0,1)
Centerpartiet 4,5% (-2,2)
Liberalerna 3,2% (-1,4)
Kristdemokraterna 2,8% (-2,5)

Färdiga åsikter - helt gratis
Siffrorna är jämförda med valet 2022. Med den jämförelsen så har vi en mycket stor vinnare - Socialdemokraterna! S har ökat med 5,6 procentenheter sedan valet 2022, vilket motsvarar två Kristdemokratiska partier. Även Vänsterpartiet har en markant ökning med 1,4 procentenheter och stärker sin ställning som fjärde största parti. Moderaterna har ökat med 0,7 procentenheter och passerar i och med det SD som degraderas till tredje plats. Miljöpartiet har i varje fall ökat om än marginellt och inom felmarginalen.

Bland förlorarna utmärker sig Kristdemokraterna som nästan är halverade sedan valet. KD är nu klart sist och har långt upp till spärren för att lyckas klamra sig kvar i Riksdagen. En intressant fråga är om det finns tillräckligt många moderata väljare som är villiga att stödrösta på KD för att rädda dom kvar? Kommer Ebba Busch att överleva? Hon har skjutit sig själv i foten lite för många gånger på sista tiden. Detta samtidigt som M slåss med SD om att vara störst? Även Centerpartiet tappar rejält, med 2,2 procentenheter. Men C håller sig i varje fall över spärrgränsen på 4%. Även Liberalerna finns bland förlorarna. Minus 1,4 procentenheter och klart under spärrgränsen även här. Hur länge dröjer det innan den socialliberala oppositionen i partiet gör klart för partiledningen att underdånigheten inför Sverigedemokraterna håller på att utplåna det Liberala partiet. Slutligen hittar vi Sverigedemokraterna på förlorarsidan. Man tappar en procentenhet och om vi lägger till resultatet från EU-valet så kan vi kanske tro att SD har nått sin höjdpunkt och det är slut på den eviga framgångssagan. Nu är det utförsbacken som gäller för rasisterna!

Bland annat KD försöker bortförklara de usla siffrorna med att det gick bättre i EU-valet, så det har redan vänt. Jag tror att Ebba ska vara försiktig med den förhoppningen. Väljarna röstar olika. Det är nog så att Ebba får hoppas på stödröster för att klara sig. Frågan är om moderater vågar stödrösta och riskera att det innebär att M blir mindre än SD.

Läs.
Partisympatiundersökningen maj 2024. - SCB
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Krysskampen.

Jag ser att Jonas Sjöstedt satt nytt svenskt EU-valrekord i antal kryss. Aldrig tidigare har någon kandidat i EU-valet i Sverige fått så många personkryss som Jonas Sjöstedt fått i årets val. Grattis Jonas! Det är välförtjänt!

Inom SD råder det hård kamp. Maria Rosander ligger egentligen inte på valbar plats, men hon har fört en intensiv personkampanj. En kampanj som fått stort genomslag eftersom hon använt polisfilmer på ett sätt som Polisen inte accepterar. Det är möjligt att hon lyckas få tillräckligt många kryss för att ta tredjeplatsen som skulle tillfallit Dick Erixon. Det finns en viss risk för att han nu blir arbetslös. Maria Rosander däremot ligger nog ganska risigt till hos sin arbetsgivare Polisen efter att ha använt filmer på ett sätt som inte är acceptabelt.

Jag såg förresten att SD:s toppkandidat Charlie Weimers var den svenska EU-parlamentariker som använt överlägset mest slantar på att göra reklam för sig på Facebook. Han har spenderat över 1,5 miljoner kronor på Facebookreklam. Det är tre gånger så mycket som den som kommer tvåa. Det räckte dåligt...

Även inom Liberalerna pågår en hård krysstrid. Anna Maria Corazza Bildt som ju plötsligt blev liberal och hamnade på andra plats på L-listan har satsat hårt på en krysskampanj. Och det är möjligt att hon kan stjäla Karin Karlsbros plats. Fast det såg nog inte så ut sist jag såg rapport från räkningen.

Vi hedrar Jonas Sjöstedt istället för dessa olika pajasar!

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: