söndag 1 januari 2023

Välkomna till ett nytt år

» Hur det nu ska gå.

Vi har ett helt nytt orört år framför oss. Ett år då Sverige ska vara ordförande för EU i sex månader. Många EU-länder är ytterst oroade över detta. Flera stora frågor ligger på dagordningen. Migration och flyktingkris är ett bekymmer som måste lösas. Länder vid Medelhavet har stora problem med stora grupper med flyktingar som kommer i båtar över Medelhavet. Spanien, Frankrike, Italien, Grekland och Malta har inte kapacitet att själva ta hand om alla flyktingar. Alltså krävs att hela EU hjälper till. Det man talar om är att fördela flyktingarna rättvist mellan EU-länderna. Ungefär som vi gör i Sverige där kommunerna tilldelas flyktingar så att det blir rättvist fördelat. Men tror ni att en moderatledd (och sverigedemokratiskt styrd) svensk regering har något som helst intresse av att driva den här frågan till en lösning? Med en sverigedemokratisk / moderat migrationsminister i Maria Malmer Stenergard?

Ebba och Uffe som spratteldockor
Nästa stora fråga inom EU som måste komma fram till lösningar är klimatfrågan. EU måste komma överens om skärpta regler för utsläpp om målen för den globala uppvärmningen ska ha en chans att kunna vara inom räckhåll. Att driva den här frågan ska alltså Sverige nu göra under det kommande halvåret. Ett Sverige som fick övriga EU att sätta kaffet i vrångstrupen genom att fatta upprepade beslut som innebär ÖKADE utsläpp. En regering som sitter som spratteldockor styrda av ett parti som gjort motstånd mot klimatåtgärder som sitt signum. Pessimismen inom övriga EU-länder sprider sig.

Sedan kommer det naturligtvis, som alltid, att handla om pengar. Sverige utmärkte sig helt nyligen genom att ensamma tillsammans med Ungern rösta Nej till EU:s budget. Alla svenska EU-parlamentariker röstade för budgeten - förutom de från Sverigedemokraterna. När sedan finansministrarna skulle rösta hade Sveriges Elisabeth Svantesson i sedvanlig ordning gett efter för direktiven från Sverigedemokraterna (i sedvanligt spratteldocksbeteende) och ställde sig på Ungerns sida och röstade Nej.

Det är dom här som ska styra EU i ett halvår!

En som är glad däremot är fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo som gett omoralisk girighet ett ansikte. Han har skrivit på för det saudiarabiska fotbollslaget Al-Nassr som ägs av den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman. En lön på motsvarande 6,5 miljoner kronor - om dagen! 2.200.000.000 kronor i årslön. Det är 270.800 kronor i timmen, dygnet runt eller 4.500 kronor i minuten. Pengar rullar in så fort att stackars Ronaldo inte hinner räkna dom. Men vad är man inte villig att göra om man saknar moral men är girig värre än de flesta. Sportwashing är något som Saudiarabien är duktiga på.

Jag såg förresten att Dakar-rallyt nu kör igång - i Saudiarabien. Det blir att köra runt i den saudiska öknen. Dakar är annars huvudstad i Senegal i Västafrika. Men de saudiska oljemiljarderna har köpt upp hela jippot. Sportwashing!

På tal om slantar så ser jag att Lagrådet gett Ebba Busch bakläxa när hon vill hemlighålla vilka som får mest elprisstöd - när det nu kanske betalas ut någon gång. Ebba Busch vill sekretessbelägga uppgifterna om elförbrukning och elprisstöd till privatpersoner så att inte media ska kunna granska vart de stora slantarna går. Vem förbrukar mest el? Men Lagrådet, som granskar alla nya lagar, ger Ebba Busch bakläxa. Det är offentliga uppgifter och kan inte hemlighållas. Nu kanske Ebba Busch senarelägger det hela ännu mer för att lösa det dilemmat?

Ha en trevlig fortsättning på det nya året - 2023!

Inga kommentarer: