måndag 9 januari 2023

Siffror hit och dit

» Man kan fundera.

Vad är ni rädda för? Är ni rädda för det ni verkligen har anledning att vara rädda för, eller är ni rädda för det som media skrämmer upp er med? Kan man överhuvudtaget gå omkring och vara rädd? Vad är ni rädda för att ni själva eller någon nära er ska råka ut för?

Jag ska vara tråkig och skriva lite statistik om dödsfallsorsaker. Varför diskuterar vi intensivt vissa saker, men håller mer eller mindre tyst om annat? Här är några siffror:

En liten röd ros till er alla
Döda pga olycksfall på arbetet under 2022 - 44
Döda i skjutningar under 2022 - 62
Döda i bränder under 2022 - 99
Döda i trafiken under tiden jan-okt 2022 - 178
Antal självmord i snitt per år - 1.200
Antal döda i snitt per år pga alkoholbruk - 2.000
Antal döda i snitt per år pga rökning - 12.000

Visst finns det anledning att fundera över hur mycket medias bevakning av olika händelser styr våra rädslor till exempel. Ta en extra fundering över hur vi låter oss styras av media. Det finns all anledning att fundera över vilka åtgärder som behöver göras för att bekämpa kriminella gäng och deras attraktion för unga grabbar. Men för vår säkerhet finns det verkligen anledning att fundera över trafikdöden. Ungefär hälften är vad som kallas oskyddade trafikanter. Alltså gående och cyklister. Hur kan vi acceptera att någon dör i en olycka på jobbet nästan varje vecka? Nästan två i veckan dör i bränder! Och, hur länge ska vi acceptera ett samhälle där flera personer känner sig tvingade att ta livet av sig varje dag?

Sedan ska vi komma ihåg att vi lämnar jordelivet av många olika skäl. Men, vi kan inte gå omkring och vara rädda för att dö. Men några tips har jag för att minska riskerna. Håll dig borta från tobaken! Håll dig borta från alkoholen! Sök hjälp och prata med någon om du mår dåligt! Ta det lugnt och försiktigt i trafiken! Håll dig borta från det kriminella livet! Lyder ni dom här råden har ni verkligen ingen anledning att vara rädda.

Inga kommentarer: