söndag 29 januari 2023

Vi och dom

» Klassamhället består.

Veckans citat

- "Jag vill inte låta hjärtlös. Men de som tjänar minst måste få det sämre innan de kan få det bättre."

Sagt av arbetsgivarorganisationen Almegas arbetsgivarpolitiska chef Stefan Koskinen apropå årets lönerörelse. Lågavlönade kan helt enkelt inte få några märkbara höjningar av sina löner. Dom måste helt enkelt få det ännu sämre för att dom kanske någon gång i framtiden ska kunna få ett annat bättre betalt jobb.

Vi måste helt enkelt ha en stor grupp av underbetalda knegare längst ner i botten som inte ens tjänar så mycket att dom kan leva ett drägligt liv. Om inte dom finns så finns det ju inga slantar över för de längst upp i hierarkin att få sina höga inkomster utbetalda och skapa nya miljardärer.

Att skriva av sig sin ilska
Jag såg i Dagens Industri att flera stora börsbolag höjer sina utdelningar. I dessa "dåliga" tider finns det utrymme för det i varje fall. Inkomstutvecklingen bland direktörer och bolagsstyrelser har inte heller varit allt för dålig. Dom måste ju kompenseras för allt dom riskerar. Av någon anledning har vi haft flera skandaler med just moderata politiker som velat chockhöja sina arvoden. Dom har ansett sig vara felbetalda!

Men det stora kollektivet av vanliga anställda måste ta sitt ansvar i dagens dåliga tider. Dom är aldrig felbetalda. Tar dom inte sitt ansvar och håller sina lönekrav nere så blir där ju inget över för dom uppe i toppen att girigt plocka åt sig och skapa lite fler miljardärer.

Denna Höger

Kanske passar det ihop med Almegas syn på människor att påminna om kristdemokraten Sara Skyttedals syn på människor. I EU-Parlamentet var man på väg att få ihop en majoritet som krävde att de olika s.k. "gigföretagen" som Uber osv skulle tvingas ta ett arbetsgivaransvar för sin personal och inte smita undan detta genom att kalla de som jobbar för dom för egna företagare. - "Skulle få alla personer som jobbar via en digital plattform att riskera att förutsättas vara anställda." Det är ju en stor "risk" om arbetsgivaren tvingas ta ett arbetsgivaransvar? Sara Skyttedal (KD) har startat ett upprop bland högerpolitiker i EU-Parlamentet för att stoppa en förändring. "Risk med arbetsgivaransvar" är nog inte vad de flesta tycker!

Dagens statistik

Apropå våldet i vårt samhälle så såg jag att under 2022 dog sammanlagt 1.186 personer i USA i samband med polisingripanden. Totalt mördades 21.570 människor i USA (siffran är från 2020). Tack för att jag bor i trots allt fredliga Sverige!

Läs:
Sätt press på hjärtlösa Almega. - Max V Karlsson i Dagens ETC
Skyttedal sätter käppar i hjulet för hela EU:s gigjobbare. - Dagens ETC
Sara Skyttedal låter Uber skriva lagen. - John van Dinther i Dagens ETC

Inga kommentarer: