torsdag 26 januari 2023

Stort och smått

» Sex tyckerier från Sven Tycker.

Så är vi där igen med sex tyckerier, inte sextyckerier vill jag påpeka! Dom håller jag för mig själv...

I. Obegriplig snålhet. Ingela, min fru, och jag var en tur till närbelägna Helsingborg igår. Bland annat för ett sista besök på Helsingborgs skolmuseum innan dom stänger. Museet drivs av en ideell förening och hyr lokalerna av Helsingborgs kommun. Det är Helsingborgs äldsta skolbyggnad. Man har bevarat mängder av gammalt material från skolor och har också samlat på sig en stor mängd klassfoton från Helsingborgs skolor. Populära pärmar att botanisera i bland lite äldre helsingborgare. Men, som sagt. Nu stänger museet och samlingarna får magasineras någonstans. Kvarvarande böcker som föreningen gett ut delades nu ut till de sista besökarna. Helsingborgs kommun har nämligen dragit in det bidrag föreningen får. 400.000 kronor om året som föreningen i stort sett använder för att betala hyra till samma Helsingborgs kommun för att disponera den gamla skolbyggnaden. Ett obegripligt beslut från en snål kommun. Det är bara Sofiero, Fredriksdal och Dunkers som gäller för Helsingborgs kommun som någon av alla de sista sörjande besökarna uttryckte det. Ideellt arbete uppskattas tydligen inte. Den Brunblå sörja som styr Helsingborgs kommun ska skämmas öronen av sig!

II. Från Nej till Kanske till Ja. Kanske ska vi hålla oss kvar i den Brunblå sörjan i Helsingborg. För en tid sedan avslöjades det i Helsingborg hur det privata vårdbolaget Attendo misskött den hemvård man hade ansvar för. En i princip enig politik i Helsingborg var eniga om att nu var måttet rågat. Det är slut med Attendos hemvård i stan! En månad före valet var allt redo för att avtalet med Attendo skulle rivas upp. Sedan kom valet och kort därefter var den Brunblå sörjan med Alliansen och SD redo för att kanske ge Attendo en ny chans att bättra sig. Och nu, ytterligare några månader senare, är man från samma Brunblå sörja redo att skriva på ett nytt kontrakt med Attendo. Högeralliansens partier har ändrat sig och Sverigedemokraterna som är stödparti hänger på utan protester. Återigen kan vi konstatera att den Brunblå sörja som styr Helsingborgs kommun ska skämmas öronen av sig.

III. I valfrihetens spår. När vi nu ändå är inne på borgerlighetens fixering vid privatisering och det man kallar valfrihet. I en annan av våra närbelägna kommuner, Örkelljunga, som också styrs av en Brunblå sörja är man på väg att lägga ner den kommunala personliga assistansen. Personlig assistens är den hjälp t.ex. personer med funktionshinder kan få för att kunna leva ett någorlunda mänskligt liv. I valfrihetens namn så har det öppnats upp för många olika privata vinstdrivande företag att erbjuda den servicen. Den som fått beviljat hjälpen kan sedan välja vem man vill ska ge hjälpen. I Örkelljunga kommun vill man nu begränsa valfriheten genom att helt lägga ner den kommunala servicen. Den som har rätt till hjälpen hänvisas bara till olika vinstmaximerande företag. Vinsten betalas genom sämre anställningstrygghet, sämre arbetsvillkor osv för personalen. Men för dagens Brunblå sörja runt om i landet är eventuella besparingar i budgeten viktigare än servicegrad och anställdas villkor.

IV. Sverigedemokraterna och Chang Frick. Dom verkar inte riktigt eniga så här i efterhand. Rasmus Paludan hävdar att det var Chang Frick (eller någon honom närstående på högerextrema sajten Exakt24) som kom med uppslaget. Chang Frick börjar väl känna att det brinner lite under fötterna så han hävdar att han inte diskuterat någon koranbränning med Rasmus Paludan. Men han betalade polisansökan - för att bränna Koranen... Jimmie Åkesson å sin sida tycker inte att SD har något ansvar för vad Chang Frick sysslar med. Att han är anställd som programledare på SD:s gödselspridare Riks-TV har ingen betydelse. Det är väl ingen skillnad på att vara programledare på Riks än att han deltagit i ett program på SVT? - "Man kan säkert göra en sådan koppling om man vill, om man vill vara ohederlig, men vill man vara hederlig så hittar man inte den kopplingen." Och: - "Att han förknippas med oss är ett politiskt spinn från vänstersidan som jag tycker är väldigt skakigt." Det ska bli spännande att följa fortsättningen. SD vågar ju inte ta avstånd från alla dessa pestspridare som sprider den rasistiska och högerextrema skiten. Dom behövs ju för SD!

V. Det blir värre och värre. Det är Ulf Kristersson som säger så. Det handlar om skjutandet och sprängandet. Man kan ju inte säga att vår Brunblå sörja fick någon god start när det gäller det vi kommit att kalla gängkriminaliteten. Den har ju nästan snarast ökat ytterligare sedan Ulf och de hårda tagens män och kvinnor fått makten. Om det finns något samband har jag ingen aning. Jag tror faktiskt inte det. Jag har tidigare citerat någon forskare som faktiskt trodde att förra årets ökning av skjutandet hade ett stort samband med att det faktiskt sitter ovanligt många gängledare bakom lås och bom. Något som fått kampen om att ta över makten ökat. Jag har också sett flera som undrar hur viktig den egentligen orimliga publiciteten över gängvåldet är för att trigga till nya dåd? Den våldsamma publiciteten får i varje fall många till att bli omotiverat rädda. Risken för en oskyldig att drabbas är trots allt mycket låg. Det är mycket större risk att råka illa ut i trafiken. Men eftersom trafikolyckor inte får så stor publicitet blir vi inte lika rädda. Jag vill dock inte hävda att vi ska sluta skriva om det. Men vi ska nog vara medvetna om att all publicitet säkert triggar många till nya dåd. För övrigt kan vi notera att bland den nya regeringens första beslut var att lägga ner flera utredningar som den förra regeringen tillsatt för att komma med sociala åtgärder för att förhindra nyrekrytering till gängen. Man kan undra varför man inte vill ha hjälp med det från den Brunblå sörjan?

VI. NATO-sabotörerna i SD. NATO-älskarna på högerkanten börjar bli oroliga över hur mycket man egentligen kan lita på Sverigedemokraterna. Den konservativa debattören Ronie Berggren skriver i en debattartikel: - "Sverige behöver en konservativ höger, men en höger som upplyser, inte hetsar, som leder, inte svansar." Och han fortsätter: - "Här behöver särskilt Sverigedemokraterna ge de konservativa argumenten för ett Natomedlemskap eftersom det är i deras undermiljöer som motståndet frodas." Med det hänvisar han till den stora ryssvänlighet som en gång fanns inom SD. Det är inte många år sedan Putin var en stor idol inom delar av SD. Partiet sände "officiella" observatörer till Ryssland vid val. Ovan nämnda Chang Frick var på Krim i samband med Rysslands "folkomröstning" där om anslutning till Ryssland och hävdade då att valet var ett föredöme för västvärlden. Ronie Berggren verkar nästan orolig för att det fortfarande finns stora grupper inom SD som aktivt vill motarbeta den svenska NATO-anslutningen. Och det finns det ju inom stora grupper. Jag tillhör dom. Men jag gör det öppet!

Det var dagens sex tankar. I sedvanlig ordning använder jag de romerska siffrorna för att räkna så att jag inte sårar de sverigedemokrater som tycker att det är hemskt att vi tar åt oss av arabisk kultur och sedvänjor. T.ex. genom att använda de arabiska siffrorna.

Läs:
Måttet var rågat – ändå får Attendo hemvård fortsätta. - Helsingborgs Dagblad
Stoppa nedläggningen av kommunal personlig assistans i Örkelljunga kommun! - Namninsamling
Åkessons ord om Frick: Känner inget ansvar. - Expressen
Chang Frick får fortsatt förtroende i SD:s kanalChang Frick får fortsatt förtroende i SD:s kanal. - Dagens Nyheter
Kristersson: Det blir värre och värre. - Svenska Dagbladet
SD måste markera mot sina Nato-sabotörer. - Aftonbladet debatt

Inga kommentarer: