lördag 28 januari 2023

Ta avstånd från hatet

» Vi vet var det kommer från.

Jag vill först och främst hedra Judiska Centralrådet i Sverige och Amanah, Judiskt-Muslimskt partnerskap av tillit, som i en gemensam helsidesannons i Dagens Nyheter tar avstånd från de islamofoba hatmanifestationer som genomförts i Sverige. Jag tar mig rätten att helt citera texten.

Ja till demokrati nej till hat!

Älska din nästa - oberoende...

Det är med djup oro som vi återigen ser islamofoba hatmanifestationer på svenska gator. Än en gång tillåts rasister och extremister missbruka demokratin och yttrandefriheten för att normalisera hat mot en av Sveriges religiösa minoriteter genom att bränna Koranen.

Vår tragiska historia har lärt oss att bokbål ofta är början på att normalisera hat mot en grupp i samhället. Det var det mot oss judar, nu senast mot muslimerna. Att inte beakta dessa hatmanifestationer som hot och hets mot folkgrupp är historielöst.

Den tyske judiske författarna Heinrich Heine, skrev år 1821: "På den plats där böcker bränns kommer människor i slutändan också att brännas".

1933 var ett av Nazitysklands första steg för att utrota den judiska kulturen - de brände judiska böcker. Vi vet alla vad som sedan hände.

Vi känner stor oro över utvecklingen i Sverige. Angreppen på minoriteter, som judar och muslimer, har tilltagit och normaliserats de senaste åren.

I ett demokratiskt samhälle skall varje individ känna sig trygg och uppskattad.

Vi vill därför uttrycka vårt stöd till det muslimska samfundet och framhålla att varje handling och tecken på fördomar och hat är oacceptabelt.

Visa din kärlek - till alla

Kanske ska vi ta ett annat citat också. Som en påminnelse om var detta hat kommer från. Så här sade Gustaf Ekström en gång. Det var han som grundade Sverigedemokraterna.

- "Jag ångrar ingenting. Hela tiden kände vi att vi kämpade mot världsjudendomens omfattande välde över Europa och andra världsdelar. Den saken hade vi klart för oss trots att vi var bara i 20-25 årsåldern."

- "Det var ingen vettig människa som trodde på dessa koncentrationsläger, utan vi förstod alla att det var krigspropaganda. Det hade börjat före och under kriget, och fortsatte efter kriget. Varje vettig människa ställde sig mycket tvivlande till dessa skräckhistorier."

Så sade Gustaf Ekström, grundare av Sverigedemokraterna, SS-veteran i Nazityskland som svor absolut lydnad till Hitler.

Vi vet alla var hatet frodas och lever! Kanske ska vi påminna Ulf Kristersson om hans löfte till Förintelseöverleverskan Hédi Fried:

- "Mina värderingar är inte SD:s. Jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD".

Inga kommentarer: