söndag 15 oktober 2017

En helt vanlig söndag under svensk höst

» Språkpolisen slår till

Till och med en så förlåtande och accepterande person som er bloggare kan ibland reta upp mig till vansinne på när människor inte kan behandla språket på ett korrekt sätt. Det finns ett par exempel på där det blivit en stor ovana att helt enkelt säga fel. Säga fel så att andra faktiskt inte kan förstå vad man menar.

Vart är vi på väg
Ett exempel på detta fenomen är när människor i t.ex. radio och TV inte kan skilja på orden "var" och "vart". "Vart" är ett sätt att uttrycka en riktning. Vart ska du flytta? Vart är du på väg? Vart tänkte du åka på semester? Däremot innebär ordet "var" någonting stillastående. Var bor du? Var jobbar du? Var vill du sitta?

Om man, som jag läste i tidningen nyligen, skriver: - "Bilisterna visste inte vart dom skulle köra?" Då blir det faktiskt missförstånd. Det innebär ju egentligen alltså att dom inte vet vilket mål dom har med sin körning. Dom vet inte om dom ska köra till Lund eller Malmö eller Helsingborg. Det betyder INTE att dom inte vet vilken väg dom ska ta pga vägarbeten som faktiskt artikeln handlade om. När du frågar någon: "Vart bor du?" Så förutsätter du tydligen att man bor i en husbil eller en husvagn och alltså bor under någon form av förflyttning. Om man vill veta var någon bor så heter det: "Var bor du?"

Kan vi enas om det här? "Var" när det är stillastående och "Vart" när det rör sig om en förflyttning! Ska det vara så förbaskat svårt?

» Det ser ju ganska bra ut?

För några dagar sedan gladdes jag åt att Sverigedumokraterna tappade i opinionen i Aftonbladets mätning av väljaropinionen som görs av Inizio. I dag är det istället dags för Svenska Dagbladet att presentera sin undersökning som görs av Sifo. Även denna undersökning styrker att Sverigedumokraterna nu börjat tappa rejält i opinionen. Om det beror på att supportrarna börjar inse att partiet inte är seriöst eller om det bara handlar om att man istället vänder sig till Moderaterna när Taxi-Uffe i sin politik gör en rejäl högergir, det vet vi inte. Troligtvis är det en kombination av båda.

Socialdemokraterna har i undersökningen också en mindre ökning till 30,5% (+0,8). Moderaterna har återtagit posten som näst störst och får 18,6% (+1,4) medan Sverigedumokraterna alltså rasar rejält till 15% (-2,8). Detta är de sämsta siffrorna för Jimmie Åkesson sedan maj 2015. Även Centern ökar så smått till 12,3% (+0,4). Vänsterpartiet har en lite större ökning till 8,3% (+0,9). Av partierna kring 4%-spärren är läget klart bäst för Liberalerna som ökar till 6,1% (+1,1) medan Miljöpartiet trillar under spärren till 3,8% (-0,7) och Kristdemokraterna som rasar ner ännu längre under spärren till 2,9% (-0,8).

Enligt den här undersökningen leder de tre Rödgröna partierna med 42,6% mot de fyra Högerallianspartiernas 39,9%. En beräkning av mandatfördelningen i Riksdagen ger S+V 149 mandat mot M+C+L som får 142 mandat. En Högeralliansregering behöver alltså aktivt stöd från Sverigedumokraterna för att existera medan en Socialdemokratiskt ledd regering innebär att en enig Högerallians + Sverigedumokraterna går samman för att man inte ska kunna få igenom sin politik.

Fortsätter det så här kan det ju se riktigt bra ut till valet.

Vänster för framtiden

» Bedragare del 326

Egentligen är alla de bedragarmejl som trillar in i mejllådan ofta väldigt komiska. Just nu är det mycket populärt att luras med Bitcoin-konton. Vi lockas med att Bitcoin har ökat så enorm i värde. Själv har jag fortfarande inte riktigt lyckats begripa hur det här med virtuella valutor fungerar. Men jag är väl på tok för misstänksam för att det ska gå in i min tröga skalle. Ett av mejlen jag fått i dag har som rubrik "Expert" och så berättar man att Bitcoin har ökat från 151.52 kr i värde 2013 till 29434.06 kr i dag. Men sedan får jag inte ihop det. Man påstår att värdet kan bli 7,97,20.00 kronor om tio år. Kan någon berätta för mig hur många kronor det är? Det inger ju verkligen inte förtroende att skriva på det viset.

Jag tänkte istället berätta om ett mer spännande mejl jag fick i går. Det kommer från "Kvinna i ditt område" och lyder så här:

Har du lust att flörta lite, eller kanske lust att göra något aktivt med mig? ;-)

Pelican Books
Jag är en aktiv kvinna som söker en aktiv man att träna ihop med, vi vet alla hur trist det är att träna ensam..
Du får lov att välja vår aktivitet ;-)

Kort om mig: Glad, trevlig som inte kanske letar efter något seriöst - men vem vet vad som händer om man stöter på den rätta.....

Du kan läsa mer om mig här >>

Svara mig här

Vi har ett flertal antal kvinnor i ditt område som letar efter någon just som dig nu i höstmörkret, vissa är ute efter något seriöst - andra inte.
Hitta just det som passar dig bäst ikväll här.....
Du är helt anonym och det är 100% gratis

Mejlet kommer från en adress på pelican-books.com. En URL som bara leder till en inloggningssida för Interspire Email Marketer. Alla länkarna i mejlet leder sedan till exakt samma sida som jag av säkerhetsskäl har låtit bli att klicka på. Antagligen behöver jag där logga in för att få se "fina" bilder på alla dessa vältränade flickor i mitt närområde som vill ut och springa i skogen med mig. Visserligen får jag välja aktivitet, men jag väljer nog att springa i skogen...

Kort sagt är jag så innerligt trött på alla skit som trillar in i mejllådan. Den enda nyttan är att man ju alltid någon gång då och då kan ägna några minuter åt att varna för skiten. Observera att de riktiga Pelican Books har adressen pelicanbooks.com.

Inga kommentarer: