lördag 21 oktober 2017

Power to the people

» Hotet mot demokratin

Regeringen förvisade Håkan Juholt till Island som svensk ambassadör i Reykjavik. Så var man av med honom tänkte man nog. Kommen till Reykjavik ställde Håkan Juholt upp för en intervju i Svenska Dagbladet som nog fick många sossar att sätta frukosten i halsgropen. Håkan Juholt är orolig för den svenska demokratin. - "Vi håller på att avveckla demokratin" säger han och talar om en spirande diktatur. Inte i form av stridsvagnar på gatorna, utan istället ett expertstyre som bestämmer över medborgarnas huvud. Flera regeringsföreträdare blev nog rejält tagna på sängen.

Men, faktum är att det ligger väldigt mycket i det Håkan Juholt säger även om det naturligtvis är en överdrift att använda ordet "diktatur". Verkligheten är den att allt färre människor engagerar sig politiskt. Våra politiska partier gömmer undan sin ideologi i ett låst skåp på partiexpeditionen som endast tas fram när man ska en "nostalgi-fest". Politikerna vänder kappan efter vinden i jakt på de populistiska strömningarna. Och, som sagt, allt färre bryr sig om politiken. Allt färre tror på demokratin. Klart är att demokratin trots allt är mer levande i Sverige än i de flesta andra europeiska länderna. Hotet finns överallt och många länder har sjunkit ännu längre ner i dyngan än vad Sverige har hunnit. Men, vi är på väg dit.

Jag är dock inte lika pessimistisk som Håkan Juholt ger sken av i intervjun. Jag tror, hoppas att jag tror i varje fall, att det finns liv i demokratin. Men det finns många tecken från våra politiska partier på att utvecklingen går åt fel håll. Det går att på fullt allvar föreslå att militär ska användas för polisiära uppgifter. Det går att på fullt allvar föreslå att lagstiftarna ska lägga sig i hur vi klär oss. I många andra europeiska länder har den här utvecklingen nått mycket längre. Samtidigt har allt fler väljare inte något förtroende för politikerna. Politiker som alldeles för lätt förvandlas från folkvalda representanter för sina väljare till en ny sorts makttjänstemän som anser sig veta bättre. Att allt färre bryr sig om att engagera sig innebär också att partierna får allt svårare att hitta kandidater till de uppdrag som ska utföras. Återstår gör en liten "elitgrupp". Det är verkligen inte säkert att dessa är de mest lämpade.

Power to the people

Men, utvecklingen går att vända. Det är vi "vanligt folk" som kan vända den. Engagera dig! Bry dig! Låt inte Håkan Juholt få rätt i den här frågan.

Inga kommentarer: