söndag 29 oktober 2017

Internets dag

» Militär!

För några dagar sedan blev det lite publicitet om den svenska militärens inköp av avelshundar En affär som väl inte har präglats av intelligens, kunnighet och förmåga att handskas med pengar. När jag läste och hörde om den militära miljonrullningen kom jag att tänka på ett av årets allra elakaste politiska yttrande. Jag räknar inte med vad diverse sverigedumokrater yttrat sig om, dom spelar i en egen division när det gäller dumheter. Det var en av de ledande moderaterna, Peter Danielsson, som hävdade att sjukvården i Skånes ekonomiska problem berodde på att personalen slösade med pengarna. Jo, han hävdade faktiskt att det var personalens fel pga slöseri att sjukvården i Skåne har brist på slantar. Ordagrant sade han: - "Allt enligt logiken att den som får veta att det snart kommer mer intäkter blir mindre benägen att hålla igen på kostnaderna". Peter Danielssons yttrande handlade om att de styrande Socialdemokraterna vill höja landstingsskatten i Skåne (Skåne har Sveriges lägsta landstingsskatt) för att råda bot på brister inom främst sjukvården. Detta säger dock oppositionen under ledning av Moderaterna nej till. Eftersom de styrande med lite röd färg saknar egen majoritet så får man inte igenom någon skattehöjning. Därav Peter Danielssons yttrande. Eftersom S vill höja skatten så att sjukvården skulle få lite mer pengar för att lösa problemen så börjar personalen att slösa menar han. Egentligen är det förvånande att det inte blev fler protester från personalorganisationer.

Icke-militär hund
Det var alltså detta jag tänkte på när jag läste om hur den svenska militären köpt avelshundar för mer än 200.000 kronor stycket. Medan experter hävdar att ett normalpris för förstklassiga avelshundar ligger på kanske en fjärdedel av det priset. Själv är jag alltså inte det minsta förvånad över militärt slöseri. När militären ska handla så är kostnaden inget problem. Skattebetalarna hostar snällt upp slantarna. Bara handla. Läs gärna Moa Lundqvist funderingar om just hundköp i Helsingborgs Dagblad (och Sydsvenskan gissar jag).

För några dagar sedan skrev jag ju om vår "socialdemokratiska" Försvarsminister och militärens planer på att köpa in ett nytt luftvärnssystem för mer än 30 miljarder kronor. Det finns dom som faktiskt inte tycker att frågan handlar om vilket av systemen som ska köpas in utan istället handlar frågan om ifall man överhuvudtaget ska köpa in något. För de där 30 miljarderna får man ett system som kan försvara en bråkdel av Sverige! Ganska många tycker faktiskt att det bästa sättet att försvara Sverige är att se till att vi inte hamnar i konflikt. En ganska korkad tanke kan tyckas, men om man tänker efter så ligger det lite i det.

Militärdryck
För någon dag sedan såg jag en liten notis om en svensk officer som blivit av med sitt körkort pga rattfylla. Fast det hindrade honom inte från att under den svenska jätteövningen tillsammans med de andra Nato-medlemmarna, Aurora, köra militärfordon. Han glömde att berätta att han blivit av med körkortet. Eller möjligen tyckte han att det var pinsamt. Eller också kanske han tyckte att det inte hade någon betydelse. Som militär officer har han väl några förmåner? Det hela får mig att tänka på min egen militära karriär. Under ett år under den första halvan av 70-talet tillbringade jag min tid vid S2 i Karlsborg. Varför jag kommer att tänka på det här året i samband med notiser om militärer och fylla ska jag berätta.

Det befäl vi hade som hade hand om fordonsutbildningen hade nämligen liknande bekymmer. Det är möjligt att mitt minne överdriver, men i mitt minne så var han oftare full än nykter. Troligtvis är detta minne något överdrivet, men det blir ju roligare att ha minnet på det viset. Ett av minnena handlar om när han skulle förevisa tvärnit med lastbilen. Mitt framför en grupp värnpliktiga som skulle lära sig tryckte han i hög hastighet på tvärniten. Bilen stannade, men hela gubben försvann ner på golvet i förarhytten. För övrigt tyckte han inte heller det var så viktigt med körkort för att köra militärfordon. Jag hade inget körkort, vilket jag mycket noga påpekade. Något som han struntade totalt i utan beordrade mig att köra runt med de militära lastbilarna på kasernområdet. Lyckligtvis slapp jag ut i allmän trafik.

För övrigt var han inte ensam om att ha alkoholproblem på Karlsborgs Fästning där vi höll hus. Jag ryckte ursprungligen in som blivande plutonsbefäl. Något som dock sjukdom, olyckor (och kanske inställning...) satte stopp för. Så den dag de blivande meniga värnpliktiga soldaterna ryckte in tre månader senare så förflyttades jag till deras kompani istället. Medan de nyinryckta grabbarna stod uppställda i korridoren anlände jag (och en annan kompis) också till detta kompani. Anländ dit togs jag av kompanichefen ut i trappen och fick där en utskällning som innehöll de flesta svordomar (som kräk, svin, idiot osv) från en berusad major. Jag var ju förvarnad om hans alkoholproblem, men borde kanske trots allt om jag hade haft den livserfarenhet jag har idag, gjort en anmälan. Tyvärr gjorde jag inte det, men antagligen hade det inte lett till något heller. Hur som helst såg de stackars nyinryckta grabbarna som stått i korridoren och hört det hela mer chockade ut än vad jag blev. Men mitt förtroende för militären har aldrig hämtat sig.

Kan det vara här vi hittar förklaringar till flera underliga olyckor mellan militärfordon och tåg på obevakade järnvägsövergångar nyligen. Det hände ju en olycka här i Sverige under Aurora-övningen. En olycka som jag fick intrycket att militären tystade ner ganska rejält. Jag har i varje fall aldrig sett någon officiell förklaring till hur ett militärt fordon kunde köra ut på spåret precis när ett tåg passerade. En ännu värre liknande olycka inträffade för några dagar sedan i Finland under en militärövning. Fyra personer dödades när ett militärfordon körde ut mitt framför ett passagerartåg vid Ekenäs i Finland. Fast Svenska Dagbladets beskrivning som en olycka mellan militärfordon och en spårvagn känns lite okunnigt. Ordet "rälsbuss" används av Sveriges Radio. Fast sådant har kanske ingen betydelse för andra än tågnördar som jag. Kan alkohol förklara något?

Non Violence

Foto: Sven Ohlsson

Förlåt, men det var främst tänkt att handla om militärt slöseri!

Inga kommentarer: