onsdag 30 november 2016

Nu är det snart december

» Miljön eller kapitalet främst

En gång i tiden försökte Centerpartiet måla en grön och miljövänlig profil på partiet. Partiet tog ställning för åtgärder som först och främst var bra för miljön och inte bara för bekvämligheten eller möjligheten att göra sig en hacka. Sedan dess har det runnit en hel del vatten under broarna och i dag har Centerpartiet förvandlats till en ledande förespråkare för nyliberalism. Åtgärder som riskerar att minska möjligheterna att tjäna en hacka är alltid av ondo. Även om dom är bra för t.ex. miljö eller vårt samhälle i övrigt. Kapitalets möjlighet att ytterligare öka sitt kapital står främst och har företräde framför alla andra intressen.

Den nya blå centern
Ett exempel på detta är Centerns blanka Nej till att även flyget ska betala för sin miljöpåverkan. I dag betalar till exempel bilismen skatt på sitt bränsle och får betala för sin miljöpåverkan. Men, flygbränsle är skattebefriat! Jo, så är det faktiskt. Flyget har alltså en form av skattesubvention för att öka dess konkurrenskraft mot andra trafikmedel, som tåg osv. Samhället stödjer alltså flyget på bekostnad av andra mer miljövänliga transportmedel. Som effekt ökar också vårt flygande kraftigt. Just flygresor är den miljöfaktor som har klart sämst utveckling. Utsläppen från flyget ökar kraftigt.

Flygutsläpp
Nu vill regeringen råda bot på denna konkurrensorättvisa. Man vill införa en speciell flygskatt så att även flyget får ta en del av sitt ansvar. En flygskatt som redan finns i en hel del länder. Ett förslag som också har folkligt stöd enligt en undersökning som Naturskyddsföreningen låtit Sifo göra. Drygt 70% av svenskarna tycker att förslaget är mycket bra eller i varje fall ganska bra. Främst är det M- och SD-väljare som säger Nej. Moderaterna skulle aldrig gå med på att genomföra något som skulle innebär att direktörerna fick betala mer i skatt (i detta fall exempelvis på sin flygtur mellan Stockholm och Göteborg). Sverigedumokraterna har tydligen åter bjudits på middag av Svenskt Näringsliv.

Inför en flygskatt och låt även flyget ta sitt ansvar. Det är dags att avskaffa flygets gräddfil! Centerpartiet borde byta ut sitt gröna fyrklöver som partisymbol till något blått. I varje fall ska det inte vara grönt. Det är falsk marknadsföring.

Inga kommentarer: