lördag 26 november 2016

Statistik och intelligens

» Statistiknörden mår bra

Så är det dags att gotta sig åt väljarstatistik igen. Sveriges Radios sammanvägning av ett antal väljarundersökningar (som görs av Sifo) har publicerats i dag. Det är en gemensam sammanvägning av undersökningarna från Novus, Sifo, Ipsos och Demoskop som man gör. Undersökningarnas stora förlorare är Moderaterna som tappar 0,5 procentenheter till 23,0% och ännu mer Sverigedumokraterna som tappar 0,9 procentenheter ner till 17,1. Observera att dessa undersökningar är gjorda innan SD:s juridiska talesman Kent Ekeroth i sedvanlig ordning drack sig berusad och inte blev insläppt på krogen utan istället hamnade i slagsmål i krogkön. Undersökningarnas vinnare är Socialdemokraterna som ökar 0,6 procentenheter och får 27,0%. Övriga förändringar ligger helt klart inom felmarginalen. Vänsterpartiet får 7.5% (-0,2) och Miljöpartiet får 4,7% (+0,1). Detta är innan man internt började slåss lite mer för öppen ridå. Folkpa... f'låt Liberalerna får 5,8% (+0,1), Kristdemokraterna 3,1% (+0,3) och Centern får 8,3% (+0,3). Till detta kan vi lägga att Feministiskt Initiativ ligger på 2,4% (+0,2).

Moderaterna på fallrep
Än så länge verkar inte Anna Kinberg Batras avståndstagande från Fredrik Reinfeldt ge något utslag i opinionen. Om nu inte tappet i opinionen är en effekt av detta. Jag känner det som en tidsfråga innan det avslöjas att Fredrik Reinfeldt inte längre betalt in medlemsavgiften för nästa år. Undrar hur det känns att så uppenbart få veta att man var helt fel ute och drev partiet åt alldeles fel håll efter att för bara några år sedan hyllats som hjälte? Egentligen är det fascinerande att alla de tre borgerliga partier som fått kvinnliga partiledare också fått partiledare som vridit ratten rejält åt höger för alla tre partierna. Det börjar bli trångt ute på högerkanten och det ska bli intressant att följa om kampen om högerväljarna gör att alla tre partierna fortsätter åt höger för att vinna den kampen eller om något av partierna känner att det finns borgerliga väljare som nu lämnas utan hemvist.

För övrigt blir det allt mer uppenbart att den uppgång som Sverigedumokraterna haft sedan strax innan valet 2014 och fram till senaste årsskiftet nu är över. Det står allt mer klart att partiet nått sitt maximum och det återstår nu bara en väg - nedåt. När nu de missbelåtna väljarna inser att SD bara är ett populistiskt missnöjesparti utan någon strategi. Man står utan kompetenta företrädare, partiet är bara representerade av en flock klavertrampare.

/Foto: Sven Ohlsson

» Värna åsiktsfriheten och demokratin

En av Sverigedumokraten Kent Ekeroths kommentarer sedan han varit för berusad för att bli insläppt på krogen utan istället hamnade i bråk i krogkön var:

- "Det gör mig ledsen. Varför vill man skada någon för att man inte håller med om en åsikt?"

I love you
Detta är ju faktiskt ett förvånansvärt intelligent yttrande från Kent Ekeroth. Det måste grundas på all den erfarenhet som Kent Ekeroth fått på senare år som SD:s representant i Justitieutskottet och partiets talesman inom justitieområdet. Fast nu har han visserligen tvingats ta en timeout från det jobbet på order av Jimmie Åkesson. Men det förtar inte intrycket. Det är ett mycket intelligent yttrande. - "Varför vill man skada någon för att man inte håller med om en åsikt?" Det är många som borde fundera över den enkla meningen. Allt från terrorister av olika färger. Allt från islamistiska terrorister till högerextremister, nazister och rasister i allmänhet. Från Storbritannien vittnas om att efter Brexit-omröstningen har antalet rasistiska attacker ökat kraftigt. Från USA rapporteras om exakt samma sak efter Donald Trumps s.k. "seger" i presidentvalet. Här i Sverige har vi allt från rasister/nynazister och andra i den Sverigedumokratiska svansen som bränner flyktingboenden, knivhugger eller skjuter på människor bara för att dom har fel hudfärg eller religion. I dag läser jag om att man slängt smällare och målat hakkors och slagord på en moské i södra Stockholm. Återigen, Kent Ekeroths fråga: - "Varför vill man skada någon för att man inte håller med om en åsikt?" var en mycket intelligent tanke. Jag är övertygad om att detta är det mest intelligenta som Kent Ekeroth någonsin presterat.

/Foto: Sven Ohlsson

Inga kommentarer: