fredag 18 november 2016

Äntligen fredag

» De som smiter undan

Inom EU har man lovat att fördela flyktingar som sitter i läger i Grekland mellan alla medlemsländer. Det var lääänge sedan det löftet gavs. Fram tills i dag har bara en bråkdel av alla dessa flyktingar kunnat fördelas. Många EU-medlemmar vägrar helt enkelt att följa det beslut som fattats, så flyktingarna sitter kvar i grekiska läger. Mest uppmärksammat har väl högerstyrda Ungerns totala vägran att ta emot några flyktingar varit.

Här hemma i Sverige har det också beslutats att de flyktingar som finns i Sverige ska fördelas mellan de svenska kommunerna. Men, nu har flera rika moderatstyrda kommuner (t.ex. Ekerö och Täby) börjat vägra ta emot de flyktingar som fördelats dit. Men det är klart, man har väl inte råd utan det ansvaret får andra mindre välbärgade kommuner ta.

» Demokratins kollaps

Moderaten Delmon Haffo och hans rejäla klavertramp med att kalla Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för "hora" blev tuvan som till slut stjälpte hela lasset. Nu var Delmon Haffo inte vilken moderat som helst, han var huvudansvarig för moderaternas satsning på sociala medier. Hans fall blev djupt. Anna Kinberg Batra ska ha all heder för en mycket snabb reaktion på övertrampet. Och uppenbarligen har alla skratten i bakgrunden, som tyckte att "hora" var komiskt, fått moderatledningen att inse att det är dags att sätta broms på utvecklingen. För det här övertrampet var ingen engångsföreteelse. Faktum är att Aftonbladet uppmärksammade Delmon Haffos arbetssätt redan några dagar innan det rejäla klavertrampet blev offentligt.

Vad är nytt i nya moderaterna
Det ska påpekas att Delmon Haffo inte är någon engångsföreteelse. Vi har under den senaste veckan fått det amerikanska valresultatet förklarat av all smörja som sprids på sociala medier. Och, det ligger mycket i detta. Det går fort, mycket fort, att sprida lögner och påhopp via datorn. Skiten sprids snabbt. Så snabbt att det aldrig skett så snabbt förr. En lögn som sprids delas av kanske 100.000 innan någon ens funderar på om det är en sanning. Det går helt enkelt för fort att sprida lögner och påhopp. Samtidigt som vi som läser verkar ha tappat bort förmågan till källkritik. Vi har hunnit klicka Gilla och Dela innan vi ens har hunnit fundera över sanningshalten. Det här är farligt för demokratin, mycket farligt för demokratin,

Jag vill poängtera att Moderaterna inte är ensamma om dessa övertramp i Sverige. Jag tror att det finns pestspridare inom alla partier. Även om dom uppenbarligen inte funnits lika högt upp i partihierarkin som inom Moderaterna. Men inom den Sverigedemokratiska svansen är denna typen av övertramp ren rutin. Går man in och läser debatten på den SD närstående sajten Avpixlat t.ex. så är den här typen av övertramp ren rutin. Och här finns ingen som rensar bort när det blivit för mycket. Än en gång, all heder till Anna Kinberg Batra som äntligen reagerade på allvar.

» Dagens skratt

Det händer att man får sig ett gott skratt när man tittar på nyheter. Lämnad ensam hemma med arvingarna av hustrun Ingela tittade jag till och med på TV4:s nyheter i kväll. Dom sände ett "tycka synd om" reportage om allt hemskt som skulle hända om planerna på att införa en flygskatt i Sverige genomfördes. Argumenten mot var att det här var en ren svenska skatt och att det inte var flyget som släpper ut störst mängd utsläpp, utan det är vägtrafiken. Vad man glömde i nyhetsreportaget att berätta var att flygskatt finns redan i en hel del länder. Och dessutom betalar vi redan en rejäl skatt på bilbränslet, flygbränslet däremot är skattebefriat. Dvs en flygskatt införs för att vi ska sluta skattesubventionera flyget i konkurrensen med andra färdmedel. Och, kanske minska utsläppen från flyget (som ökar kraftigt i motsats till utsläppen från biltrafiken). Men sån't har väl ingen betydelse när inslaget handlar om att "tycka synd om". Inslaget kändes främst som ett sponsrat inlägg från de som vill fortsätta skattegynna flygtrafiken i konkurrensen med andra trafikmedel.

Utsläpp

I dag är det alltså just flyget som inte betalar skatter!

Inga kommentarer: