måndag 24 augusti 2015

Smått och mindre gott

» Fel argument
Skrotbil

Jag läser att det förslag Transportstyrelsens utredning kommit fram till innebär att du i fortsättningen inte behöver besiktiga din nya bil förrän efter 4 år (det är 3 år numera) och sedan i fortsättningen vartannat år istället för varje år som nu. Men det förslaget har inte mottagits med glädje från Bilbesiktningssektionen på Swefic. - "Det skulle vara en katastrof för branschen" kommenterar deras ordförande Tord Fornander. Sedan Bilprovning AB förlorade sitt monopol för fyra år sedan har antalet bilbesiktningsstationer ökat från 190 till 400. Men, jag för min del trodde att vi besiktigade bilen av trafiksäkerhetsskäl, inte för att hålla den kommersiella bilbesiktningbranschen vid liv. Man kan ju tydligen bedra sig. Om förslaget är bra och inte får negativa konsekvenser för trafiksäkerheten har jag ingen aning. Kanske handlar det bara om att genomföra ett direktiv från EU? Men hur det går för branschen struntar jag totalt i.

» Vem är det som ska skämmas?

Sven Tycker
Jag läser på en del håll (Resumé, Dagens Media och Expressen) att Reklamombudsmannens opinionsnämnd nu fällt en bloggare för smygreklam. Det är bloggaren Misslisibell som i en Youtube-video berättar om bra smink och lottar ut produkter från samma företag och delar ut rabattkoder från samma företag. Fast hon "glömmer" att berätta att det faktiskt är reklam. Men det förnekas från Misslisibell, som hävdar att hon bara testat smink och sagt vad hon tycker. Antagligen var det en ren tillfällighet att hon samtidigt hade tillgång till produkter att lotta ut och rabattkoder att dela ut från samma företag. Jag har tidigare flera gånger sagt vad jag tycker om dold textreklam i bloggar och hur falskt detta är. Men det här är tydligen faktiskt första gången en blogg dömts. Sedan är en intressant fråga vem som är skurken i det här ärendet. Misslisibell (Lisa Jonsson) är nämligen bara 14 år gammal. Men, hon fick i år Resumés pris som Näringslivets Superkommunikatör. De som verkligen ska skämmas är föräldrarna som uppenbart är dom som styr, samt det företag, JFR.se, som utnyttjar en 14-åring på det här viset. Men där pengarna kommer in kryper moralen ut!

» Säg att det är satir

Aftonbladets Dante Thomsen skriver i dagens Aftonbladet på TV-sidan "Paradise hotel är en frisk fläkt"! På nätet är rubriken lite annorlunda. Jag hoppas verkligen att det Dante skriver är menat som en form av ironi eller satir och att han inte menar vad han skriver. Men, jag har faktiskt tyvärr en liten obehagskänsla som säger mig att han faktiskt menar allvar. Fast så djupt trodde jag inte ens att svensk kvällspress hade sjunkit. - "Vågar vi hoppas på en ny pungfest på bästa sändningstid?" Snälla Dante, det är väl satir?

Inga kommentarer: