torsdag 20 augusti 2015

Udda nyheter

Stoppa Sverigedemokraterna
» Jag tror jag emigrerar

Metro publicerar i dag, med stolthet, sin nya väljarundersökning som görs av YouGov. Och resultatet i denna ger mig vissa funderingar på att emigrera till någon trevligare nation (om nu detta finns). Men invandrare är väl inte välkomna på andra håll heller? Hur som helst visar undersökningen på ett fortsatt flöde från dom borgerliga Högerallianspartierna till Sverigedemokraterna. Så till den milda grad att enligt YouGovs undersökning så är Sverigedemokraterna största partiet just nu. Nu tar jag dock det hela med en liten nypa salt, men oroväckande är det! Om man jämför med förra månadens undersökning från YouGov för Metro så har alla de fyra Högerallianspartierna tappat stöd. Moderaterna får 21,0% (-2,1), Centern 5,6% (-1,1), Folkpartiet 4,4% (-0,5) och slutligen Kristdemokraterna 3,7% (-0,5), som alltså då skulle åkt ur riksdagen. Totalt får de fyra Högerallianspartierna 34,7% (-4,2) vilket ger 31,0% utan Kd som alltså skulle åkt ut. De tre partierna på andra sidan blockgränsen skulle fått totalt 36,6% (+0,9). Socialdemokraterna får 23,4% (+0,2), Vänsterpartiet 6,8% (+-0) och Miljöpartiet får 6,4% (+0,7). Feministiskt Initiativ får 2,8% (+0,2). Slutligen har vi alltså Sverigedemokraterna som skulle fått 25,2% (+3,3) enligt den här undersökningen. Om man läste gårdagens funderingar om vilka representanter detta parti har så blir man mörkrädd när man ser tecken som tyder på att kanske så mycket som var fjärde svensk har sympatier för denna blandning av f.d. nazister, rasister och allmänna pellejönsar. Det är bara att hoppas att YouGovs något udda mätmetod visar lite fel och att svenska folket en dag kommer till insikt om SD och dess svans sjuka syn på människor och vårt samhälle.

Aftonbladet presenterar sin Sverige Tycker undersökning i dag, och den är lite annorlunda. Här får Socialdemokraterna 25,5%, Moderaterna 21,4%, Sverigedemokraterna 20,8%, Centern 8,6%, Vänsterpartiet 6,8%, Miljöpartiet 5,7%, Kristdemokraterna 4,5% och Folkpartiet 4,2%. Som synes, lite annorlunda siffror så man kanske inte ska hetsa upp sig allt för mycket.

» Money talks

Göran funderar
Jag läser att Göran Hägglund nu bestämt sig för att sätta sig i styrelsen för den privata vårdjätten Aleris. Som tidigare Socialminister tycker nog Investor (som äger Aleris) att Göran Hägglund blir en värdefull tillgång. Det är ju mindre än ett år sedan han hade ansvar för dom som köpte upp tjänsterna och därmed betalade slantarna till Aleris. Han är kanske till och med ännu värdefullare för den privata vårdkoncernen Aleris än vad det förra sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm, moderaten Filippa Reinfeldt var när hon började jobba för Aleris för ett tag sedan. Hon hade ju bara ansvar i Stockholm, kristdemokraten Göran Hägglund hade ju ansvar för hela Sverige! Fast Göran Hägglund tycker inte att det är något problem. Det har ju framförts en hel del tveksamheter när politiker lämnar sin politiska maktposition som köpare och direkt går över till dom som säljer tjänsterna. Kunskaperna och kontakterna är mycket värda. Men, kanske inte alltid så bra för oss skattebetalare! Det har framförts krav på en karenstid på minst ett år innan man "får byta sida". - "Jag har svårt att se skäl för en sådan kritik. Det är nästan ett år sedan jag var minister och det är inga statshemligheter jag bär med mig", är Göran Hägglunds kommentar. Fast samtidigt "tror han att han kan bidra med sina kunskaper och erfarenheter från tiden som Socialminister". Jaha!

Hur som helst är det ingen lätt fråga, om man nu ska vara lite seriös. Samtidigt som vi ställer krav på avgångna höga politiker att skaffa ett jobb omedelbart så ställer andra krav på någon form av karenstid innan dom får "gå över till andra sidan". Det ska alltså erkännas att det inte alltid är så lätt. Till exempel, den riksdagspolitiker som lämnar riksdagen och efter en tid fortfarande "lever på pensionen" blir ganska väl uthängd i media. Och samtidigt hänger media (och bloggare som jag) ut politiker som väljer att INTE leva på pensionen utan skaffar ett jobb. Jag tror faktiskt att vi ska acceptera att t.ex. f.d. riksdagsledamöter och regeringsledamöter har en omställningsperiod / karenstid under vilken vi är lite försiktiga med kritik för att dom inte omedelbart skaffat ett nytt jobb.

» Han ljuger!

Donald Trump pratar allvar
Det amerikanska presidentvalet har ju en ganska lång uppstart. Just nu pågår kampanjen om att få bli sitt partis representant. Och på den republikanska sidan leder ju till mångas förvåning den något udda mångmiljardären Donald Trump. En man som har lite svårt för att hålla sig till ämnet, vara realistisk och tydligen att berätta sanningen. Nu senast berättas det att Donald Trump påstår sig vara av svenskt ursprung. Jag förstår inte varför han skulle vara stolt över att vara svensk och inte tysk (som han tydligen är). Men vi svenskar har ju onekligen inget att vara stolta över. Enligt Donald Trump invandrade hans farfar från Sverige medan folkbokföringen berättar om en tysk man. Den mest troliga anledningen till lögnen verkar vara att han inte ville reta sina hyresgäster av judiskt ursprung med tyskt ursprung. Alltså blev det lämpligare med svenskt ursprung. Hur som helst så skäms jag. Ganska komiskt är att samma dag hade Wolfgang Hansson i sin krönika i Aftonbladet valt som rubrik Förr eller senare trampar Donald Trump i klaveret! Kan man hoppas på att detta var ett av de klavertramp som får konsekvenser?

Inga kommentarer: