tisdag 25 augusti 2015

Idrottsfunderingar

» Vi som älskar statistik

En gång i min ljuva ungdom skulle jag ha läst ett år Statistik vid Lunds universitet. Men det tyckte inte den svenska militära myndigheten! Dom ansåg istället att både jag och vårt svenska samhälle skulle må bäst av att jag avbröt min universitetsutbildning och istället åkte till Karlsborgs fästning för att lära mig försvara vårt fosterland. Med tanke på utfallet av det året så tror jag att dom grönrockade ångrade sig... Hur som helst gillar jag trots detta statistik och siffror. Jag tycker t.ex. att väljarundersökningar är spännande. Inte för att jag har så stort förtroende för dom olika decimalerna. Men, det är så spännande att läsa experterna och kommentatorerna hålla långa utläggningar om förändrade siffror som egentligen inte betyder ett dyft. När det gäller väljarundersökningar så är det i dag dags för TV4 att presentera sin månatliga undersökning som görs av Novus. Som i alla de andra undersökningarna som presenterats i dagarna är den största rubriken framgångarna för Sverigedemokraterna. Men det är faktiskt inte SD:s uppgång som är den största förändringen. I stort sett alla de undersökningar som presenterats har visat på framgångar för Sverigedemokraterna, men också på små framgångar för de tre Rödgröna partierna och ett rejält ras för Högeralliansen. SD:s framgångar sker alltså på Högeralliansens bekostnad. De stora förlorarna är Moderaterna. Men det glömmer alla expertkommentatorerna. SD:s framgångar i Novus undersökning är inte så stora. 19,4% (+1,4) är mindre än i de andra. I övrigt är det Vänsterpartiet på 7,3% (+0,8) och Miljöpartiet på 6,7% (+0,7) som har några framgångar. Den stora förloraren är Moderaterna på 23,3% (-1,7), Socialdemokraterna på 25,1% (-1,3) och Kristdemokraterna som trillar ur Riksdagen på 3,3% (-0,7). I övrigt står det i princip stilla där Centern får 6,7% (+0,3), Folkpartiet får 5,2% (+0,3) och Feministiskt Initiativ får 2,1% (+0,3). Totalt tappar Högeralliansen till 38,5% (-1,8) medan de tre Rödgröna partierna står stilla med 39,1% (+0,2). Sverigedemokraternas framgångar här (som på de flesta andra håll) sker på bekostnad av Högeralliansen och då främst Moderaterna.

Om riktiga problem

» Sven Tycker funderar idrott

Sven Tycker som idrottare
Just nu pågår tydligen Friidrotts-VM i Beijing. En massa mer eller mindre dopade stjärnor som tävlar om vem som varit skickligast i att dölja sin dopning? Nä, så elak ska jag inte vara. Det finns säkert en hel del ärliga och duktiga idrottare som nu i ädel kamp kämpar om vem som just då är skickligast, snabbast, starkast eller mest motiverad. Men fusket, bland annat i form av dopning, är alldeles för utbrett. Och när man kanske inte upptäcker det hela förrän 5 år senare förlorar man lite av förtroendet. Mycket uppmärksammat var ju duellen häromdagen på 100 meter mellan "hjälten" Usain Bolt från Jamaica och "skurken" Justin Gatlin från USA. En löpare som flera gånger tidigare i karriären avslöjats för att fuska genom dopning och då blivit avstängd. Men som med hjälp av jurister och kontakter lyckats få återkomma alla gånger. Självklart är det så att den idrottare som ertappats med medvetet fusk med dopning ska stängas av för alltid. Samtidigt som man måste skilja på den som fastnar i kontroller pga nödvändiga mediciner som ger utslag. Men, om jag förstod det rätt så var Justin Gatlin inte ensam i sprintfinalen om att tidigare ha ertappats som fuskare. Dom var visst två till! Dvs nästan halva startfältet var gamla fuskare som borde varit avstängda. Och hur många som också var fuskare men inte åkt fast vet jag inte. Och det här är ju djupt orättvist mot de ärliga tävlande som inte fuskat och som inte fick vara med i finalen, för där var fuskarna.

Sedan läser jag om en otäck olycka inom Speedway. En sport som jag inte begriper ett dugg av. Det måste vara en av de tråkigaste som finns att titta på. Runt, runt, runt och sedan är det färdigt! Men det var inte det jag tänkte fundera över. Men speedway är ju en helt unik sport. Det finns väl inte någon annan idrott där utövarna på måndagen tävlar för ett lag, på onsdagen för ett annat lag och sedan på lördagen för ett tredje lag. På måndagen i polska ligan för ett polskt lag, på onsdagen i svenska ligan för ett svenskt lag och sedan på lördagen i den brittiska ligan för det brittiska laget. Kan ni tänka er Zlatan spela för PSG i franska ligan på måndagen, på torsdagen är han i Malmö och spelar för MFF i svenska ligan och sedan en match på lördagen för Barcelona i spanska ligan? Men speedway-förarna turnerar runt i olika länder och kör för olika lag. Helt unikt inom "idrottsvärlden".

Inga kommentarer: