torsdag 11 oktober 2012

Kärnkraftens osäkerhet

Man kan undra hur många Greenpeace-aktivister som gömt sig inne på Ringhals och Forsmarks kärnkraftverksområde. Dom ploppar, än så länge, ut efter 27 timmar respektive 38 timmar. Det rör sig nu om fredliga Greenpeace-aktivister som inte velat göra någon skadegörelse. Men hur hade det gått med riktiga terrorister som velat göra skadegörelse och som velat gömma sig. Eller ta sig ännu längre in. Om inte kärnkraften kan garantera den totala säkerheten så ska verksamheten inte bedrivas alls.

Jag skulle vilja ge fem plus till Täppas Fogelberg. Sedan han skrivit ett ironiskt debattinlägg mot den s.k. konstnären Lars Vilks har han stängts av från radion. Uppenbart är att enligt SR så har vissa den ultimata yttrandefriheten och ska skyddas vilken skit dom än lämnar efter sig medan andra ska bestraffas för sin egen yttrandefrihet. Du har mitt fulla stöd Täppas!

Stockholm
Stockholmstidningen Aftonbladet har upptäckt att det just nu går åt helsefyr för stockholmslagen i ishockey. I Elitserien finns ett stockholmslag, AIK. Dom ligger sist! I Allsvenskan finns två stockholmslag, Djurgården och Södertälje. Båda ligger med god marginal i den undre halvan med Södertälje bara någon poäng från degradering. Och Aftonbladet oroas för hockeyns framtid om det inte finns stockholmslag i toppen. Den största faran med att det just nu går åt skogen för 08-orna är väl att mediaintresset minskar. För det kommer det att göra eftersom media styrs från Stockholm. Men vi andra Fjollträskhatare kan väl passa på att njuta lite i varje fall.

Och när vi är inne på idrotten så skrev jag i måndags om den gamla sportkommentatorn Bo Hanssons rejäla klavertramp när att sittande i kollegan Mats Strandbergs radiostudio (för att värma sig) gav utlopp för sina rasistiska fördomar med uttryck som "inte en svarting till"! Men han var inte alls rasist hävdade hans gamla, lika mossiga, kollegor. Och det är klart, han menade väl "svarting" som en komplimang? Nu framkommer det att det snarast verkar vara en ful ovana från Bo Hansson under senare år att skrika rasistiska tillmälen. Något han blivit tillsagd om vid flera tillfällen. Jag tycker Bo Hansson ska sätta sig hemma i gungstolen och fundera igenom sitt liv ordentligt!

Åsså ser jag ett nå'n kines som visst heter Mo Yan fått Nobelpriset i litteratur. Jag vete f-n vem det är. Jag får hoppas att kineserna känner till honom!

Annars ser jag att Tjabos gamla flamma Camilla Henemark ska ge ut en bok om sitt liv. Och hon berättar bland annat om sin romans med Knugen. Han får väl vända fler blad och fundera över vad som skiljer honom från alla andra.

Vi gillar olika
Slutligen ett av lågmärkena i dagens tidningar. I en krönika i Helsingborgs Dagblad går författaren Kristian Lundberg till attack mot svenska migrationspolitik. Och detta finns det många skäl att göra. Men eftersom han uppenbarligen inte riktigt har förstått vad som gäller och vem som gör vad så trampar han i klaveret rejält. Det finns många skäl att diskutera reglerna för svensk Migrationspolitik. Och vilka som placeras på Migrationsverkets s.k. Förvar. På Förvaren runt om i landet sitter många som inte borde sitta inlåsta. Och många som låses in sitter där alldeles för länge. Själv tycker jag att vi som princip inte ska lägga oss i var människor vill bosätta sig. Men, Sverige kan inte ensamma införa en "fri invandring". Det skulle skapa en ohållbar situation. Alltså hamnar vi i en situation där vissa människor som vill bo i Sverige inte får göra detta. Och vad gör vi då om dessa personer inte frivilligt lämnar Sverige? Vi kan verkligen diskutera varför pappor till barn som är bosatta i Sverige inte får söka uppehållstillstånd från Sverige utan måste återvända "hem" för att söka därifrån. Vi kan verkligen diskutera hur länge det är rimligt att hålla personer som inte frivilligt vill åka "hem" inlåsta i väntan på att biljetter och andra handlingar ordnas. Vi kan verkligen diskutera om det är rimligt att skicka asylsökande till Italien eftersom dom passerat Italien på väg hit. Och det finns verkligen anledning att fundera över vår moderata Utvisningsminister Tobias Billströms människosyn. Men inget av detta funderar Kristian Lundberg över. När man tar till de ord han använder ska man se till att man vet vad man pratar om. Och det är uppenbart att Kristian Lundberg inte vet detta. Läs även här. Undrar om det var Kristian Lundberg som skulle kommit på besök till en av de boende på Förvaret i onsdags, men aldrig dök upp?

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Sven, och tack för en spännande blogg. Den är länkad från min artikel. Jag blir bara nyfiken om hur du känner till det inställda besöket i onsdags? Du kan om du vill nå mig på epost salongsgatan19@hotmail.com I all hast, KL