onsdag 17 oktober 2012

Om fotboll

En dag som i dag ångrar man lite att man inte har drabbats av speljäveln. Tänk om man varit spelgalning och i går satsat en rejäl slant på att Sverige och Tyskland skulle spela 4-4 i fotbollens VM-kval. Helt klart hade man haft en rejäl slant att vänta från spelbolaget. Fast, hade man varit drabbad av den där speljäveln så hade man nog hunnit spela bort en hel del fram tills i dag, så det är väl tur att jag inte spelar bort pengar trots allt. Jag brukar säga att den enda säkra vinnaren är Staten (dvs alla andra skattebetalare) så det gör mig inte så mycket att folk spelar bort delar av sin lön. Så länge dom inte hamnar helt under isen och spelar bort hela lönen och måste räddas av Farbror Staten på ett eller annat sätt. Och sedan finns det naturligtvis dom där spelbolagen där den enda säkra vinnaren är ett anonymt bankkonto på Cypern, på Malta eller på Caymanöarna. Det är dom där spelbolagen som brukar hålla ganska tyst om var dom hör hemma.

En blågul Zlatan
Men jag såg faktiskt inte ens matchen. Mitt idrottsintresse är inte det allra största. Nu låg jag istället och slumrade på en säng som förberedelse inför att jobba natt, 2230 - 0745. Men hade jag slötittat i brist på annat hade jag nog gett upp efter halvtidsvilan, så jag hade ändå inte fått se uppryckningen. Zlatan Ibrahimovic må vara en diva på många sätt, men han är också en lagkapten som vi svenskar ska vara stolta över. Zlatan är ett levande exempel på hur värdefullt det mångkulturella Sverige är. Det finns bra och dåliga människor av alla ursprung och färger. Det finns mer eller mindre framgångsrika medborgare av alla ursprung och färger. Och ingen är ett hopplöst fall. Med rätt stöd och förutsättningar kan det gå bra för alla. Och då betalar dom igen mångdubbelt vad som investerats.

Det har brutit ut en ny debatt om nämndemannasystemet i de svenska domstolarna. Det är en debatt som poppar upp med jämna mellanrum när de delar av den höga juristkåren som ser det folkliga inflytandet som ett hot mot deras yrke. Dom är utbildade jurister, alltså vet dom bäst. Man kan ha synpunkter på hur vårt nämndemannasystem fungerar. Men jag anser det vara mycket viktigt med ett "folkligt" inflytande i domstolarna. Där allmänheten får insyn och sunt förnuft får existera bredvid de juridiska spetsfundigheterna. Det är inget unikt för Sverige, utan det är vanligt för demokratier att få det folkliga sunda förnuftet in i juridikens värld på olika sätt. Se t.ex. det amerikanska jurysystemet. Däremot kan det finnas anledning att fundera på hur systemet ska bli bättre. T.ex. få ner medelåldern bland nämndemännen.

För övrigt ser jag att de svenska småföretagarna är missnöjda med Högerregeringens nya skatteförslag. Den största satsningen görs ju på att sänka bolagsskatten. Det är många sköna miljarder som skänks till redan mycket lönsamma banker och multinationella jättekoncerner. Men basen i det svenska näringslivet, alla Sveriges små och medelstora företag, har ingen nytta av alla dessa bortskänkta miljarder.

Inga kommentarer: