måndag 8 oktober 2012

Ibland går det inte som tänkt

Venezuelas flagga
Det har varit val i Venezuela. Ett val som gjort att stora delar av borgerligt sinnad media i Sverige har varit översvämmade av spekulationer om hur dåligt ställt det är i Venezuela, så nu ska säkert den USA-vänliga oppositionsledaren till höger, Henrique Capriles, vinna över den egensinniga socialisten och USA-hataren Hugo Chávez. Chocken bland alla dessa förståsigpåare måste ha varit svår när det visade sig att en majoritet av det venezuelanska folket fortfarande är tacksamma för den politik till förmån för fattiga och minoriteter istället för till de stora USA-ägda bolagen som Hugo Chávez fört. Hugo Chávez får nu ytterligare sex år om han överlever och inte blir störtad av någon USA-influerad kupp. Det finns mycket att säga om den politik som Hugo Chávez fört, både i positiva ordalag och i negativa ordalag. P1 Morgon var tydligen så säkra på att Hugo Chávez skulle förlora att man hade bjudit in en rejäl Chávez-hatare till studion för att förklara varför det hade gått som det gick. Nu blev det lite krystat när det inte gick som tänkt utan den stackaren fick istället försöka prata runt och spekulera i hur det kunde gå som det gick. Bland annat Aftonbladet, Expressen, Sveriges Radio, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

En hel del av partiledardebatten på TV (som jag inte såg eftersom jag jobbade) handlade tydligen om vilka åtgärder som verkligen skapar nya jobb. Högeralliansens (dvs Moderaternas) huvudinriktning är att generella skattesänkningar till företagen skapar nya jobb. Vi har redan fått sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar och sänkt krogmoms. Åtgärder som skapat mängder av nya jobb (enligt Fredrik, Anders och gänget). Enligt mer neutrala bedömare är det dock mycket tveksamt vilken effekt det fått. De mest positiva menar att det blivit några nya jobb, men fruktansvärt dyra sådana. Den nya åtgärden är en massa lånade miljarder som ska användas för att sänka bolagsskatten rejält. Bolagsskatten är alltså den skatt som företagen betalar på sin vinst. Bland annat de stora bankerna gör stora vinster och tjänar nu rejält med pengar på sänkningen. Kan vi gissa att dom kommer att utöka kontorsservicen nu och anställa ny personal när dom slipper lite skatt? 1 700 svenska småföretag har tillfrågats om vilken effekt sänkningen av bolagsskatten får för dom. Och vi kan som slutsats se att dom eventuella nya jobben blir jäkligt dyra jobb. Fast aktieägarna kan ju se fram emot höjd utdelning!

Anders Borg letar
Dagens citat är faktiskt 20 år gammalt. Ibland kan det vara nyttigt att läsa vad politiker tyckte i sin ungdom, innan dom fick makt och blev lite mer försiktiga med sina ordval. Jag har flera gånger skrivit om Fredrik Reinfeldts bok Det sovande folket som han skrev i sin ungdom, men som Moderaterna i dag gör allt dom kan för att dölja. Läser man denna så förstår man vilken människosyn som präglat honom. Men dagens citat kommer från kompisen Anders Borg. 1992 gavs boken "Generell välfärdspolitik - bara magiska ord" ut. Och där skriver Anders Borg vad som var hans mål: - "Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken". Och han är på väg att lyckas med allt, utom möjligen det där med på humant sätt...

Dagens humor måste vara religionsvetaren Jonas Svensson som skickat en faktura till Lars Vilks för det han skrivit om Lars Vilks. Det är ju också en del av hans "konstverk". Jag får nog skicka en faktura för mina rader då och då i min blogg också.

Slutligen så har vi Dagens klavertramp. Jag utnämner den gamle gode sportkommentatorn Bosse Hanssons mindre väl genomtänkta snack om "svartingar" till denna titel. Bosse var och tittade på AIK:s match mot Gefle, som jag kommenterade i går. Men han frös när han satt i publiken så han fick komma in i värmen till sin f.d. kollega Mats Strandberg som satt inomhus och refererade matchen. Tyvärr kunde Bosse Hansson inte hålla tyst, så i radion kunde med jämna mellanrum höras Bosse Hanssons kommentarer. Och dom var inte så positiva. "Inte en svarting till" kommenterade han bland annat när Kwame Karikari byttes in. Men jag läser att Bosse tycker inte alls att han menar något negativt med det. Antagligen blev han glad över att ännu en färgad spelare fick chansen? AIK:s upprörda reaktion över dumheterna gör att laget hos mig stigit flera grader. Vi får hoppas att Bosse Hansson tänker sig för ytterligare nästa gång han säger något.

Inga kommentarer: