torsdag 1 juni 2017

Mobilfria dagen

» Låt AKB sitta kvar

Moderaternas ras i SCB:s väljarmätning blev bara ett katastrofalt ras och inte ännu värre. Alltså drar man en suck av lättnad inom Moderaterna. Vad Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batra tycker är det nog ingen som vet. Hon är i USA! Hur som helst hoppas jag, som jag sagt tidigare, att AKB (Andra Kan Bättre) får sitta kvar. Det är det bästa för alla andra.

En stilla undran
Vinnarna i SCB:s undersökning jämfört med valet 2014 är Sverigedumokraterna (+5,5) och Centern (+5,2) Övriga som gått upp sedan valet är Vänsterpartiet (+0,6) och Socialdemokraterna (+0,1). SD:s ökning kom direkt efter valet men man har den senaste tiden stått stilla. Medan Centerns ökning främst ligger på senare tid. Den stora förloraren sedan valet är Moderaterna (-5,2), Miljöpartiet (-2,4), Kristdemokraterna (-1,4) och Liberalerna (-0,4). Den Rödgröna regeringen har alltså sedan valet tappat 1,7 procentenheter medan Högeralliansen (det som återstår av den) tappat 1,8 procentenheter.

De tre Rödgröna partierna får sammanlagt ihop 41,9% medan de fyra Borgerliga partierna får ihop 37,6%. Men eftersom Kd skulle åkt ut kan man bara räkna med 34,4%. De Rödgröna har alltså ett rejält försprång men det räcker inte till för att få ihop en majoritet. Istället blir jag som jag sagt allt mer övertygad om att vi efter valet kommer att få en kompromissregering i mitten med S + C + L + Mp. Ingen bra lösning, men kanske den lösning som kan fungera minst dåligt.

Vi kan alltså konstatera att vi har en riktig covfefe-situation i det svenska politiska systemet.

Apropå det nya "Covfefe-fenomenet" så kan jag inte annat än undanhålla er ett citat från Donald Trumps valkampanj: "I'm very highly educated. I know words. I have the best words." Så sant som det var sagt. En rejäl covfefe!

Inga kommentarer: