lördag 24 juni 2017

Midsommarhelgen fortsätter

» Om den svenska demokratin

Sverige - stolta fosterland
Enligt den sverigedumokratiska partisekreteraren Richard Jomshof är man inte välkommen i Sverige eller kan kallas svensk även om man har bott i Sverige i 26 år. I varje fall hävdar Richard Jomshof detta om den moderata kommunpolitikern Kahin Ahmed i Rinkeby/Kista. Så skriver han i varje på Facebook och står fast vid detta när DN:s reporter talar med honom. Hans sjuka syn på vårt samhälle delas uppenbarligen av Sverigedumokraternas rättspolitiska talesperson Kent Ekeroth. Han som just nu står åtalad för misshandel efter att i fyllan först inte blivit insläppt på krogen och sedan slagit till en annan i krogkön som påminde honom om en av hans tidigare fylleskandaler. Av intervjun med Richard Jomshof framgår inte hur länge man måste bo i Sverige för att få vara svensk. Eller om det räcker med att vara född i Sverige? Kanske måste minst mor- och farföräldrar alla vara födda i Sverige för att man ska vara svensk? I så fall är ju inte ens Kent Ekeroth själv svensk eftersom hans mamma kom till Sverige som judisk flykting från Polen. Det är komplicerat det här med att definiera vem som är svensk. Kanske är den enklaste definitionen att den som är svensk medborgare är svensk? Eller kanske den som bor i Sverige och känner sig som svensk? Eller den som är medlem i Sverigedumokraterna?

Kan man vara svensk men något annat än kristen? Kanske måste man tro på Tor och Oden för att få kalla sig svensk? Hur som helst kan man tydligen i varje fall inte vara muslim och svensk. Richard Jomshof pratar i sina bludderier om att "förstå svensk demokrati" för att få vara svensk. Undrar vad han då tycker om de medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen, Nordisk ungdom och just Sverigedemokraterna som störde fullmäktigemötet i Karlstad när man skulle ge bygglov för bygge av en moské. Bland annat borde en politiker "hängas offentligt" hävdade man från gruppen som tydligen kallade sig White Boys. Dom verkar ju inte riktigt ha förstått sig på den svenska demokratin. Får dom kalla sig svenskar? Är dom välkomna i Sverige, Richard? Eller vi ska slänga ut dom?

Nä, det är inte lätt att veta vem som är svensk! Finns det regler för hudfärg? Finns det regler för religion? Allra helst Asatro naturligtvis. Kristna är nog också godkända. Judar är det väl lite tveksamt om, det råder ju lite delade meningar på den fronten. Enligt Kent Ekeroth finns det inget judehat eller antisemitism i Sverige förutom den som muslimer står för. Vilket måste innebära att den svenske s.k. Youtubestjärnan Felix "Pewdiepie" Kjellberg är muslim. Hans antisemitiska och nasseinfluerade videoklipp kostade honom många sköna slantar i uteblivna inkomster sedan t.ex. Disney och Youtube sade upp bekantskapen. Hur som helst kan absolut inte muslimer kallas svenskar. Troligen inte heller hinduer eller buddhister. Vi som är ateister? Usch, det här är ett svårt problem. Det finns ju inget svar. Jag kan inte ens själv komma på någon bra definition. Jag lämnar ämnet för i dag. Vad jag vet är dock att om Richard Jomshofs definition är kravet att man måste förstå sig på svensk demokrati som är den viktiga punkten så är han ju inte själv svensk!

Jag tänker i varje fall inte överlåta på Sverigedumokraterna att definiera vem som är svensk. Inte ens nu på den svenskaste helgen vi har - Midsommar.

Hur som helst har vi en vacker flagga den blågula! Den är nästan lika vacker som den skånska rödgula.

Inga kommentarer: