torsdag 8 juni 2017

I dag är det världshavens dag

» Bra Magdalena, stå fast

I dag lägger den Rödgröna regeringen fram ett förslag som innebär att Sverige slutar skattesubventionera flyget i konkurrensen med andra färdmedel. Pga internationella överenskommelser får stater inte lov att ta ut skatt på flygbränsle. Något som naturligtvis är totalt vansinne. Det färdmedel som ur miljösynpunkt är allra sämst är alltså skattemässigt gynnat i förhållande till andra färdmedel som snällt får ta ansvar för sin miljöpåverkan. Men, flyget slipper alltså. Äntligen vill vår regering göra något åt detta. För inrikesflyget gäller en skatt på 80 kronor per enkelresa och för utrikes upp till 440 kronor. Kostnader som enligt flygbranschen skulle vara rena katastrofen för flyget. Samtidigt som vår populistiska opposition hävdar att en skatt inte har någon som helst påverkan på flyget men samtidigt innebär en katastrof för flyget.

Flygutsläpp

Egentligen är det spännande att man så samstämmigt kan hävda att skatten inte får någon betydelse samtidigt som den skulle bli en katastrof för det i dag kraftigt skattesubventionerade inrikesflyget. De flesta flygplatser i Sverige överlever i dag bara på de skattebidrag dom får från kommunerna.

Tack Magdalena Andersson! Stå på dig! Låt inte flyget slippa undan, låt även flyget betala för sig.

Slutligen måste jag göra en medgivande. Jag måste erkänna att Anna Kinberg Batra har rätt! Jo, jag vet att det låter som något helt vansinnigt för att komma från mig. Men faktum är att ett av Anna Kinberg Batras mest klassiska yttranden (hon har ju liksom inte sagt så mycket vettigt) är "Stockholmare är smartare än lantisar". Och jag måste erkänna att hon verkar ha rätt. Moderaternas ras i opinionen är ju extra stort i just Stockholm. Där kan man verkligen snacka om ett katastrofalt ras. Stockholmaren är kanske inte så korkade trots allt!

Inga kommentarer: