söndag 11 juni 2017

Migrationsverket

» Hellre fria än fälla?

En princip i svensk rättskipning är "hellre fria än fälla". Det vill säga att det anses vara mycket värre om en oskyldig döms än om en skyldig skulle komma undan. Därför ska alltså ingen dömas om man inte är helt övertygad om att personen är skyldig. Du ska inte kunna dömas om man "tror" att du är skyldig. Man måste "veta" att du är skyldig. Trots detta händer det ju lite då och då att dömda brottslingar får resning efter många år och sedan frikänns. Dom var alltså inte "brottslingar" utan oskyldiga men det svenska rättssystemet har inte fungerat. Vi ska ju vara innerligt tacksamma för att vi inte har dödsstraff i vårt land! Då skulle det inte ens vara möjligt att få resning.

Juridik
Hur mycket upprörande det än kan kännas när troliga grova brottslingar kommer undan eftersom det inte har gått att bevisa att dom är skyldiga så är det trots allt ännu värre när det visar sig att vi dömt oskyldiga för grova brott.

Fast den här principen verkar inte längre gälla inom svensk migrationspolitik. Det dyker upp allt fler fall där det känns som om principen inom det här området är att det är "bättre att fälla än fria". Är det osäkert ifall någon skall beviljas uppehållstillstånd eller asyl så är det bättre att avslå så att vi inte riskerar att fler söker asyl eller uppehållstillstånd.

Migrationsverket
I Svenska Dagbladet läser jag om åldersbestämning av asylsökande som inte anses ha kunnat styrka sin ålder. Vi får läsa om "Ali" där röntgen av visdomständer tyder på att han är under 18 år medan röntgen av knäled tyder på att han är över 18 år. Alltså bestäms att han troligtvis är över 18 år! Jag har inte medicinska kunskaper i tillräcklig omfattning för att kunna bedöma hur stor felmarginal den här typen av tester har. Men, här måste ju gälla samma princip som inom allmän rättstillämpning - "hellre fria än fälla"! Dvs, kan det inte styrkas att en person säkert är över 18 år så ska han behandlas om han inte är över 18 år. Men uppenbart är det så att det är inte denna principen som gäller. Det är "hellre fälla än fria" som gäller!

Migrationsvverket
I Helsingborgs Dagblad läser jag i dag om Jenny vars två barn, som är 7 år och 11 år gamla, är svenska medborgare. Men det är inte Jenny, och hon bedöms inte kunna försörja sig och barnen. Alltså ska Jenny utvisas till Ghana. Jag undrar vad man egentligen har tänkt ska hända med barnen. Ska man utvisa svenska medborgare till Ghana? Ska dom leva ensamma i Sverige med mamma i Ghana? Barnens pappa är dansk och lever inte med barnen och mamman. Det är uppenbarligen "hellre fälla än fria" som gäller!

De gånger man skäms allra mest i mitt jobb på Migrationsverkets Förvar är när man ser små barn gråtande ta farväl av sin pappa som ska utvisas eftersom han inte kan få uppehållstillstånd som anknytning till sina barn genom en ansökan inlämnad i Sverige. Enligt lagen ska man söka uppehållstillstånd som anknytning från sitt hemland. Alltså ska pappa åka hem till t.ex. Nigeria för att där på svenska ambassaden söka om att få återvända till sina barn i Sverige. Sedan ska de byråkratiska kvarnarna mala medan barnen sitter i Sverige och gråter över en saknad pappa. Men lagen har upprätthållits. "Hellre fälla än fria" alltså!

I Kvällsposten kan vi läsa om 10-åriga Charlotte som är född i Sverige. Hon har levt hela sitt liv i Sverige men pappan kommer från Latinamerika medan mamman är svensk medborgare. Charlotte är däremot statslös och ska därför utvisas. Allt för att lagarnas byråkratiska principer ska upprätthållas. "Hellre fälla än fria" ska gälla!

Jag får en mycket obehaglig känsla av att så många som möjligt ska utvisas. Är det tveksamt vad som ska gälla så ska principen "hellre fälla än fria" gälla. Allt för att förhindra att fler ska lockas att söka sig till Sverige.

Jag är svensk, och är i allmänhet stolt över att vara svensk. Jag är stolt över mitt hemland Sverige. Men, det finns tillfällen när jag skäms så att mina öron trillar av. Att Migrationsverket allt för ofta verkar ha fått order om att principen "hellre fälla än fria" ska gälla i svensk asylpolitik gör mig både förbannad och får mig att skämmas.

Inga kommentarer: