torsdag 15 juni 2017

Fanatism

» Det här ska bli roligt

Under förmiddagen i dag har jag lite då och då funderat över vad jag skulle välja för ämne för dagens blogg. Det fanns en uppsjö av idéer. Men, så vid lunch tog jag Pågatåget till Helsingborg för ett ärende och läste tidningen Metro på tåget. När jag läst pajasprovokatören Johan Staël von Holstein kolumn i tidningen så fanns det inget bättre alternativ till ämne för dagens blogg.

Den gode Johan har nyligen återvänt som kolumnist i Metro, efter ett antal års bortavaro, och älskar att provocera. För de som inte vet vad Johan Staël von Holstein står för så kan man väl enklast karakterisera honom som en sossehatande extrem marknadsliberalist. Dagens krönika har rubriken: "Ökade inkomstklyftor är bara ett problem för den avundsjuke och late". En majoritet av svenskarna är helt enkelt bara avundsjuka och lata. Läser man gamla citat från Johan Staël von Holstein så beror detta på att vi alla helt enkelt är hjärntvättade av de hemska sossarna.

Det är kul att läsa Johan Staël von Holstein. Med "kul" menar jag då alltså komiskt. Men, det är kul med åsiktsmegafoner som vågar stå för de extrema åsikterna. Det Johan Staël von Holstein skriver är ju egentligen samma sak som Moderaterna tycker. Dagens moderater är dock så fega att dom vågar inte riktigt säga det rakt ut. - "Åt de som har skall vara givet". Övriga kan ställa sig i kön för ett lönesänkt jobb. En jobbare tjänar egentligen alldeles för mycket så det blir inte pengar över till den gudomliga entreprenören. Egentligen är Nordeaordföranden Björn Wahlroos klassiska syn på finansmarknaden bara ett annat sätt att säga det Johan Staël von Holstein säger och Moderaterna tycker: - "Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det." Det är detta Johan Staël von Holstein också menar. Läs hans tanke om den svenska arbetarens lön: - "Den svenske arbetarens lön skall ner, och det mycket." Det är klara besked.

Öka inkomstklyftorna

Det ska bli kul att fortsätta läsa Johan Staël von Holsteins fortsatta krönikor. Han är så insnöad över sin egen och hans gelikars förträfflighet och att alla som tycker annorlunda är totalt hjärntvättade att det blir roligt att läsa. Roligt i svensk mening, alltså komiskt. Inte i dansk mening där rolig ju betyder lugn. Men vad danskar tycker bryr sig väl inte heller Johan om. För några veckor sedan konstaterade han ju att "Stureplan är hela Sveriges hjärta". För oss som inte är stockholmare så ligger alltså Stureplan i Stockholm. Stureplansmaffian har vi väl alla hört talas om. Det är här det "fina" folket i Fjollträsk umgås. Vi andra kan man glömma. Fortsätt så här Johan, det ska bli kiffigt (kiff är skånska för komiskt) att läsa.

Om man tänker efter så finns det stora likheter mellan Johan Staël von Holstein och Donald Trump. Skulle vara spännande att läsa vad Johan tycker om Donald en dag. Båda hyllade affärsmän med ett antal konkurser bakom sig som det pratas mer tyst om. Båda "vet" att dom har rätt och alla som tycker annorlunda är antingen lögnare eller hjärntvättade.

Inga kommentarer: