måndag 26 juni 2017

Nationella Entreprenörsdagen

» Sätt igång

Det svenska järnvägsnätet har under en lång tid misskötts av våra politiker. Dom har under årtionden levt i villfarelsen att "bilen" ska lösa alla problem. Järnvägen har spelat ut sin roll. Som en följd har mängder av järnvägslinjer lagts ner. Järnvägslinjer har rivits upp. De järnvägslinjer som finns kvar har misskötts. Skulden till detta ligger inte på någon speciell. ALLA regeringar, röda som blå och däremellan, har varit mer eller mindre lika usla. Man har helt enkelt inte velat satsa pengar och har inte trott på järnvägens framtid. Samtidigt har hela det svenska järnvägssystemet avreglerats in absurdum. Den svenska järnvägen tillhör den mest avreglerade i hela världen. Även driften och skötseln av järnvägen är avreglerad och utlämnad till lägstbjudande. Samtidigt som underhåll och skötsel missköts så går det trots allt många fler tåg än någonsin på de spår som återstår. Trafiken är mycket mer intensiv på spåren än vad spåren är byggda för. Resultatet ser vi trafikstörningar och förseningar. Allra minsta fel får stora konsekvenser. Medan de som ska lösa problemen är centraliserade och utlagda till lägstbjudande.

Järnvägsspår
Det är alltså dags att sätta fart. Inte bara att prata om att investera. Utan om att verkligen investera. Det finns många nedlagda järnvägslinjer där ansvariga i dag ångrar bittert att man en gång lade ner och rev upp och trodde att bilen skulle lösa alla transportproblem. Men, även de linjer som återstår räcker inte satsningarna på. Låt mig ta ett par lokala exempel. Det som i dag kallas Söderåsbanan skulle få Pågatågstrafik Åstorp - Malmö. Det är många år sedan beslutet fattades. Upprustning för att klara ökad trafik (i dag går bara godstrafik) och järnvägsstationer ska renoveras och byggas. Men det dröjer och det dröjer. Enligt de ursprungliga planerna skulle trafiken varit igång för några år sedan. Sedan sades det 2017, alltså i år. Sedan sade man 2019. I dag verkar det inte heller hålla. Pengarna och resurserna räcker inte till för de jobb som ska göras. För många år sedan lades den s.k. Skåne-Smålands järnväg ner och spåren revs upp. I dag pratar man om att bygga nytt, vilket är mycket dyrare än om banan funnits kvar. Här i Nordvästskåne finns ett par av Sveriges hårdast belastade enkelspåriga linjer. Händer det något med upprustning till dubbelspår? Nä, inget händer. Läget är på samma sätt i hela landet. De mindre linjer som finns förfaller pga bristande underhåll. Samtidigt som underhåll och utbyggnad av de hårdast belastade linjerna inte räcker till. Det är helt enkelt dags för politiker att sluta prata och göra allvar. Fungerar inte allmänna kommunikationer fungerar inte samhället!

Svenska tåg
I Dagens Industri argumenterar i dag äntligen PM Nilsson för att vi ska sätta fart med att bygga de nya höghastighetsbanorna Stockholm - Göteborg / Malmö. PM Nilsson tycker att det helt enkelt är dags att passa på nu och låna upp pengar till investeringen och sätta igång med bygget så snabbt som möjligt. Staten kan i dag låna pengar till den här typen av investeringar till mycket låga kostnader. Det handlar om en investering på "100 år". Det är helt enkelt bara att sätta fart. De stambanor vi har i dag byggdes för upplånade pengar en gång i tiden. Det är en investering ingen ångrar i dag. Nya höghastighetsbanor behövs inte bara för att vi behöver höghastighetsbanor. Det behövs också för att öka kapaciteten på järnvägsnätet. De stambanor som i dag är överbelastade får bättre kapacitet när nya banor byggs. De nya höghastighetsbanorna skapar möjlighet till nya regionala förbindelser på sträckor som i dag saknar den typen av förbindelser.

Det är helt enkelt bara att sätta fart! Det är en investering som lönar sig. Både samhällsekonomiskt, miljömässigt och rent företagsekonomiskt. Sluta hatta! Sätt igång!

Vad väntar ni på?

Inga kommentarer: