måndag 19 juni 2017

Ride to Work Day

» Gäller det mig också?

Min favorit just nu
I ett nyhetsmejl om reklamvärlden läser jag om den amerikanska journalisten Amani Al-Khatahtbeh som på väg till Cannes i Frankrike stoppades av den franska passpolisen i Nice. Amani Al-Khatahtbeh ska sitta i juryn i Cannes för att dela ut ett av de priser som delas ut. Polismannen ska ha vägrat att stämpla hennes pass när hon anlände till Nice om hon inte tog av sig sin slöja (observera slöja, inte burka eller något liknande). Tog hon inte av sig slöjan skulle hon riskera att skickas tillbaka till USA. - "Det här är Frankrike. Du måste visa ditt hår här" var motiveringen. Jag undrar om jag själv hade släppts in i Frankrike eller hotats med att skickas tillbaka till Sverige? Jag har i stort sett alltid något på huvudet. På vintern en varm mössa och under resten av året en lämplig keps eller hatt. Beroende på väder och andra omständigheter varierar detta. Vissa har en bra skärm som skyddar bra mot solen. Andra är lämpliga när det regnar. Dom sitter olika bra på om det blåser. Totalt ligger det väl ett drygt 15-tal olika kepsar av olika sorter på hatthyllan och drygt 5 stycken olika hattar. Den här "gubbakepsen - flat cap" (Newsboy Beret Cap) är just nu min favorit. Men det varierar med sinnesstämning, väder och andra omständigheter. Jag undrar om jag inte heller hade släppts in i Frankrike om jag inte tog av mig min keps? Det handlar ju trots allt inte om att dölja ansiktet med ögonen osv för att försvåra identifikation. Bara om att ha något på huvudet över håret.

Tydligen återigen dags att påpeka att vi har rätt att klä oss som vi vill. "Samhället" ska inte lägga sig i detta. Ska jag passera en passkontroll är det självklart att jag måste visa ansiktet för att möjliggöra en identifikationskontroll. I olika jobb ställs olika krav på skyddskläder, hygieniska kläder, uniform för identifikation osv. Men på min fritid ska samhället inte lägga sig i detta. Varken i Sverige, Frankrike, Somalia eller Iran.

För övrigt ser jag att London drabbats av en ny terrorattack. En muslimhatare som ville "döda alla muslimer" körde rätt in i en folksamling utanför en moské mitt i natten när besökarna lämnade moskén under Ramadan. Hade händelsen inträffat i Sverige hade den dock troligtvis inte betecknats som en terrorattack utan mest som någon form av "okynneshandling" eller möjligen "allmänfarlig verksamhet". Det var ju inte en "islamist" som utförde dådet utan istället en "islamofob".

Inga kommentarer: