fredag 9 juni 2017

Brittiskt val

» Fiaskon

Om Anna Kinberg Batras öppnande av dörren till Sverigedumokraterna kommer att gå till historien som en stor fiaskoartad missräkning så undrar jag över hur hennes brittiska partikollega Theresa Mays utlysande av nyval kommer karakteriseras av historikerna? Storbritanniens styrande Högerparti under Theresa May utlyste ju nyval till det brittiska parlamentet i syfte att få ökad majoritet i Parlamentet och därmed ett starkare mandat i Brexitförhandlingarna med EU. Arbetarpartiets nyvalda ledare Jeremy Corbyn bedömdes som alldeles för vänster och därför totalt chanslös. Alltså passade hon på med ett nyval där hon räknade med att utöka sin egen majoritet.

Det sket sig, som geten sade när det kom ut där bak. Visserligen blev de Konservativa fortfarande störst i det brittiska Parlamentet. Men de Konservativa förlorad 12 mandat medan Labourpartiet ökade med 29 mandat. Theresa May förlorade därmed sin egen majoritet i Parlamentet. Det senaste jag sett är att hon nu planerar att bilda en koalitionsregering med det nordirländska Demokratiska unionistpartiet som ökade 2 mandat till 10 mandat men i många frågor är ganska extrema.

Brexit
Jag kan inte annat än känna en våldsam "skadeglädje" över Theresa Mays totala misslyckande. Det allra mest positiva med det brittiska valet är annars att det extrema UKIP fallit samman totalt och nu är i stort sett utraderade. Det högerextrema United Kingdom Independence Party har trillat sönder i sina ursprungliga beståndsdelar och fick 1,8%, ett ras med 10,8 procentenheter och förlorade därmed sitt enda mandat i Parlamentet. De konservativa fick totalt 42,4% av rösterna medan Labour fick 40.0%. Det brittiska systemet med enmansvalkretsar kan ge ganska konstiga resultat. Där oftast regionala partier kan bli överrepresenterade medan mindre rikspartier blir underrepresenterade. Så fick till exempel det skotska Scottish National Party 3,0% vilket gav 35 mandat, nordirländska Democratic Unionist Party fick 0,9% (10 mandat) och likaså nordirländska Sinn Féin med 0,7% fick 7 mandat. Det walesiska Plaid Cymru fick 0,5% och därmed 4 mandat. Däremot fick t.ex Liberaldemokraterna med 7,4% bara 12 mandat och Green Party med 1,6% fick 1 mandat.

- "If I lose just six seats I will lose this election and Jeremy Corbyn will be sitting down to negotiate with Europe". Så twittrade Theresa May i maj månad! Nu förlorade hon det dubbla och därmed majoriteten. Det är ju i och för sig positivt med politiker som kan anpassa sig till omständigheterna och inte envist biter sig fast vid orimliga åsikter. Men kanske skulle Theresa May ha funderat över en del saker mer än en gång innan hon gick ut med sina tankar och beslut.

För övrigt kan jag inte undanhålla det ganska roliga i att läsa politiska analyser och kommentarer i gamla tidningar om företeelser som man har facit för. Tänkte därför ta ett par meningar från gårdagens Dagens Industri där Mikael Björk rapporterade från London för DI om det brittiska valet. Under rubriken "Stukad May mot seger" skriver han bland annat: - "Han anser att Tories behöver öka sin majoritet från 17 till minst 30 mandat för att det inte ska ses som ett misslyckande för Theresa May." Verkligheten är alltså att hon istället förlorade 12 mandat. Om Labours Jeremy Corbyn skriver han: - "Det visar bara att läget är ännu sämre för Labour. Om partiet bara tar ett fåtal mandat till kan partiledaren Jeremy Corbyn sitta kvar. Om Labour förlorar 15-20 mandat blir det svårt för honom, men han kan säkert försöka sitta kvar ändå." I verkligheten ökade alltså Labour med 29 mandat. Det här valresultatet kommer att ge många nervösa funderingar inom konservativa högerkretsar i hela Europa.

Inga kommentarer: