torsdag 29 juni 2017

Om människan

» Är människan ond eller god?

Där har jag väl kommit på ett intressant ämne att skriva ett blogginlägg om? Hur är det, är människan i grunden god? Eller, är det helt enkelt så att människan i grunden är en ond varelse? Naturligtvis är det så att man inte ens kan ställa sig frågan på det viset. För det finns inget svar som passar in på den frågan. Våra medmänniskor är ju både det ena och det andra. Ibland en god och ömsint medmänniska, och ibland en ond och egoistisk varelse. Man kan också ha flera infallsvinklar på samma spörsmål.

Mitt första infall i den här riktningen fick jag när jag läste Tobias Wikströms ledare i Dagens Industri med rubriken: - "Enormt hyckleri i skattepolitiken". En ledare som utgår ifrån borgerlighetens tro att människan är otroligt egoistisk som struntar i allt annat om dom inte kan tjäna en massa pengar på det. Detta i motsats till "vänstern" som faktiskt tror gott om människor också. Medan vänstern faktiskt tror att människor kan göra gott utan att man alltid tjänar på det så verkar man från den marknadsliberala högerborgerligheten tro att ALLT handlar om att tjäna så mycket pengar som möjligt. Enligt "deras syn" på människan så avgör frågan om hur mycket pengar jag kan tjäna på det alltid vad som avgör hur vi handlar. När vi jobbar så väljer vi alltid det handlande som ger mest pengar i min egen plånbok. Det är ju så politiker och debattörer på den högra politiska planhalvan resonerar. Detta alltså i motsats till "vänstern" som faktiskt tror gott om människan. När vi väljer hur vi ska handla så bryr vi oss också om hur det blir för andra. Vi väljer inte varje gång handlande efter vilket som ger mest pengar i min egen plånbok.

Älska din nästa
Låt oss ta ett exempel. Jag (dvs vänstern) tror faktiskt att det som styr en entreprenör är inte bara att så egoistiskt som möjligt tjäna så mycket pengar som det går att göra på så kort tid som möjligt. En entreprenör styrs också av en vilja att förverkliga en idé, att skapa något varaktigt. Tobias ledare går ju ut på att en entreprenör som får betala skatt skiter i sin idé. Jag tror faktiskt inte att det är det som är det viktigaste utan istället möjligheten att förverkliga sin idé. Vårt handlande styrs av många olika faktorer. Att tjäna pengar, att göra något roligt, att skapa något bra för andra, att bli uppskattade. Och så vidare. Vi är inte bara egoister som man tror från borgerligheten. Sedan är det naturligtvis farligt att generalisera. Det finns vidriga egoister och det finns otroligt generösa människor. Och dom finns överallt, både bland de superrika och bland fattiga.

Men sedan läser jag om att Polisen är upprörda över hur människor med sina mobilkameror står och filmar medan räddningspersonal försöker rädda livet på människor som skadats i en olycka. Dom är så närgångna med sina mobilkameror att man stör räddningsarbetet så att Polisen får ägna sig åt att hålla hyenorna borta. Jag skäms över människor och börjar fundera på om det inte är så att människan i grunden är en ond varelse? Jag skäms över människor.

Sedan läser jag om Sverigedumokraten Kent Ekeroths reaktion på domen mot honom och blir ännu mer övertygad om hur ond människan kan vara. Jag skäms återigen å mänsklighetens vägnar.

Vidare läser jag om Novus senaste väljarundersökning där Sverigedumokraterna stärker sin position som näst störst i Sverige. Och störst bland arbetarväljare! Positivt är att de Rödgröna ökar och Borgerligheten minskar. Eftersom Kd fortsätter att åka ut leder de Rödgröna över Borgerligheten med 40,2 - 34,2. Största ökningen har Vänsterpartiet med +0,8. Jag tror faktiskt att LO:s Karl-Petter Thorwaldsson har helt rätt när han säger: - "Det här går inte att skylla på andra. Men misslyckandet finns i hela västvärlden. Den politik som bedrivits de senaste 30 åren och som ensidigt gått ut på att gynna de allra rikaste med stora skattesänkningar har gjort att klyftorna vuxit till enorma proportioner. Det får vi nu i baknacken när människor söker alternativen i de här extrema ytterlighetspartierna. De första som vågar göra något på riktigt åt det här kommer att vinna väljarnas förtroende, men där är vi ännu inte." Bra sagt! Säg det till dina partikamrater som Magdalena Andersson och dom andra också.

Kort sagt, människan är både god och generös och ond och egoistiskt. Jag hade alltså inget bra svar på min fråga.

Inga kommentarer: