fredag 26 februari 2016

Vi närmar oss slutet - på veckan

» Lite att glädjas åt

Allt fler väljarundersökningar berättar att Sverigedumokraternas uppgång i opinionen är över och istället tappar partiet i stöd månad efter månad. I dagarna har både Dagens Nyheter presenterat sin undersökning som görs av Ipsos och TV4 presenterat sin undersökning som görs av Novus. Båda undersökningarna pekar på ett fortsatt tapp i stödet för Sverigedumokraterna. Siffrorna skiljer sig lite hit och dit. Men uppenbart är att Moderaternas: - "Vi har ju omprövat vår politik", dvs deras närmande till SD:s främlingsfientliga politik ger utdelning. Moderaterna får ökat stöd medan Sverigedumokraterna tappar stöd. Gemensamt för båda undersökningarna är att Moderaterna fortfarande är störst, om än med en liten marginal, före Socialdemokraterna som dock också är på uppgång. Störst av de sex andra partier som det finns någon anledning att räkna med är i dag Vänsterpartiet i båda undersökningarna. Gemensamt för undersökningarna är också att Kristdemokraterna ligger på nedflyttningsplats och att Feministiskt Initiativ har en del kvar att visa för att få tillräcklig publicitet. Gemensamt för båda undersökningarna är också att Högeralliansen är större än de Rödgröna partierna. Men om man plockar bort Kd, som riskerar att åka ut, är marginalen mycket liten.

» Dagens Sverigedumokrater

Man kan tro att skriva om alla dessa klantar som representerar Sverigedumokraterna är riktigt roligt. Men egentligen är det främst tråkigt, mycket tråkigt. Man får tårar i ögonen när man tänker på att kanske var femte svensk sympatiserar med detta rasistiska parti med tydliga kopplingar till sina nynazistiska rötter. Expressen berättar t.ex. om SD-toppen Mattias Karlssons kopplingar till den neo-fascistiska sajten Motpol. Samtidigt som kritiker inom SD mot Jimmie Åkessons ledning av partiet i många fall uteslutits ur partiet just för sina kopplingar dit så fortsätter Mattias Karlsson att tipsa om artiklar, skriva själv och gilla artiklar. Vi kommer inte ifrån att Sverigedemokraterna inte har lyckats sudda ut sina nynazistiska rötter utan istället vårdar dessa ömt.

Tidningen Expo i sin tur berättar om SD-politikern Tommy Ringstedt med rötter i nazistiska Svenskarnas parti och som fortsätter att vårda sina kontakter inom den extrema nasserörelsen som Nationalsocialistisk front, Nordiska motståndsrörelsen osv. - "Det finns inga nazister – bara realister" motiverar han detta med.

Var femte svensk stödjer dessa politiker! Det är tragiskt att inse att svenska folket inte vill se vad det är dom stödjer.

» Även borgerliga debattörer kan ha rätt

LO:s rapport som visar att de höga VD:arna inom svenskt näringsliv fortsätter att dra ifrån om man jämför med hur mycket vanliga industriarbetare tjänar har upprört många. Mest upprörda har de högerdebattörer blivit som tycker att det är orättvist att dra några paralleller mellan vanligt folks löner och de mångmiljonbelopp som giriga VD:ar plockar ut. Dom gör sig ju förtjänta av alla dessa miljoner medan företagen inte har råd att betala vanliga knegare bättre. I går tyckte jag till lite om den här rapporten. I dag läser jag i Svenska Dagbladets rosa Näringslivsbilaga att LO ljuger med statistiken. Dom har ju valt ut de topp-VD:ar som tjänar allra mest när dom gjort sin jämförelse. Det är ju orättvist för dom gör sig ju så förtjänta av alla slantarna. Det gör inte de vanliga knegarna... Eller hur man nu ska tolka Lars Oxelheims rader. Men, vi kan också se att Lars Oxelheim ställer upp på barrikaderna mot de borgerliga partiernas krav på sänkta lägstalöner för ungdomar och invandrare. Han gläds nämligen åt att man i en folkomröstning i Schweiz sagt Nej till ett lagstadgat tak för topplönerna. Och det innebär naturligtvis att han även tycker att staten ska hålla sig borta från att lagvägen sänka golvet. - "Ansvaret för hur mycket man vill ersätta sin vd bör naturligtvis ligga hos företagets ägare och inte hos politiker och intresseorganisationer som LO" skriver han. Och det är ju bara till att byta ut "vd" mot "nyanställda" och "politiker och intresseorganisationer som LO" mot "borgerliga partiledare". Bra tänkt Lasse!

Inga kommentarer: