onsdag 10 februari 2016

Dessa amerikaner

» USA rullar vidare

Den amerikanska nomineringscirkusen går vidare. Nu senast var det den amerikanska delstaten New Hampshires tur att hålla primärval. På den republikanska sidan var det knäppgöken Donald Trump som vann ganska stort. Att roa sig med att blåsa håret av Donald Trump är ganska kiff. Men, det förlorar han inget val på. På den demokratiska sidan var det den för amerikanska förhållanden ganska radikala Bernie Sanders som vann. Han kallar sig "demokratisk socialist" (något som även Socialdemokraterna och SSU en gång i tiden kallade sig). Och det är egentligen en makalös sensation att någon som ens tar ordet "socialist" i sin mun kan komma så här långt i amerikansk politik. Men allra helst bland yngre finns det en stark opinion mot ett samhälle som är så generöst mot rika samtidigt som världens rikaste land accepterar att så många människor lever i en miserabel fattigdom.

>USA karta
En gång i tiden fick jag lära mig att det faktiskt inte var så stor skillnad mellan det Demokratiska partiet och det Republikanska partiet. Det var mer som två olika företag, men ideologiskt var det inga stora skillnader. Jag vet inte om jag lärde mig fel, eller om det har förändrats. Men under en lång tid har det varit en stor skillnad mellan ärkereaktionära republikaner och mer liberala demokrater. Ett val mellan Donald Trump och Bernie Sanders vore därför riktigt spännande. Nu tror jag faktiskt inte att Donald Trump kommer att bli vald till republikansk presidentkandidat eftersom han med allra största sannolikhet är helt chanslös. Även om han har många supportrar så finns det en mycket stor grupp som "hatar" mannen och vad han står för. Å andra sidan är ju faktiskt den för tillfället värsta konkurrenten Ted Cruz egentligen ännu mer extremkonservativ. Men, kanske ska jag inte gissa för mycket. Jag trodde inte att Donald Trump skulle hålla så här länge ens.....

På den demokratiska sidan tvivlar jag också på att Bernie Sanders har någon chans att utses. Han är nog trots allt för radikal för amerikanska förhållanden. Men man ska aldrig gå och tro att man begriper saker man är för dåligt insatt i. Hur som helst hoppas jag nästan att Donald Trump blir republikansk kandidat. Det skulle innebära (tror jag) en säker seger för Demokraterna - oberoende av vem dom utser - och det är i varje fall det minst dåliga alternativet. Tiden får visa vem som har rätt.

» Bedragare del 268

Jag älskar tecknaren Hans Lindström så när jag får ett mejl med just "Lindström" i rubriken blir jag först lycklig. Tänk, han har upptäckt min blogg! Men, det tar bara ungefär en sekund så inser jag att det bara är ett av alla dessa bedrägeriförsök:

Hans Lindström
Hej sven!

Grattis! Du är en av våra möjliga vinnare!

Du är en av tre utvalda prenumeranterna som kan vinna en av de splitternya appleprodukterna

Du kan välja mellan:
iPhone 6S, Ipad Pro eller Apple TV!

1. Nina Jensen
2. sven@swl.nu
3. Hans Johansson

DELTA NU

Det är bara ett av alla dessa "tusentals" skräpmejl som kommer från Wilmington i USA. Hade jag haft någon ansvarig i min fysiska närhet just nu hade hen - trots min pacifistiska grundsyn - legat mycket risigt till. Just det här mejlet med rubriken Lindström har säkert dykt upp i drygt 5 exemplar det senaste dygnet. Släng skiten och spräng bygget i luften!

Inga kommentarer: