söndag 7 februari 2016

Jag vet bäst!

» Är Brexit en katastrof?

Brexit
Brexit, dvs att Storbritannien skulle lämna den Europeiska Unionen, är något som inte är helt omöjligt. David Cameron, premiärminister i London, har ju utlovat en folkomröstning om ett brittiskt utträde ur EU. Just nu håller man på med förhandlingar om vilka eftergifter som EU är villiga att göra för att "rädda kvar" britterna i den europeiska unionen. Ett utträde är ingen lätt fråga. Att någon skulle vilja lämna detta himmelrike var ju inte någon tanke som föresvävade skaparna av himmelriket. Eftersom det inte fanns i sinnesbilden har man inte heller skapat några regler för hur det hela ska gå till. I grunden handlar de brittiska kraven om att man helt enkelt kräver ett "mindre" EU. Ett EU som lägger sig i mindre. På många sätt har de brittiska kraven en mycket stor förståelse från min sida. Men, inte allt. Men faktum är att jag faktiskt skulle tro att både EU och Storbritannien skulle må bra av ett brittiskt utträde. Kanske skulle det få EU-pamparna att inse att dom måste ha medborgarna med sig på sin väg mot det himmelrike dom tror att dom håller på att leda oss till. EU kan helt enkelt inte lägga sig i allt!

Flyktingkatastrofen har visat med stor tydlighet att EU i själva verket är ett enda stort fuskbygge, ett fiasko. Medlemsländerna bryr sig inte om att lyda de regler man kommit överens om när detta inte passar. Men, EU:s överstatliga fantasiskapelse bygger på att de enskilda staterna i stort sett är avskaffade och det som bestäms i Bryssel gäller i hela EU. Men, sådan är inte verkligheten. Flyktingkatastrofen har visat att EU inte fungerar, samtidigt som hotet om ett brittiskt utträde skrämt upp EU-entusiasterna. Däremot är jag inte så övertygad om att ett brittiskt utträde vore en katastrof för Storbritannien som en del EU-älskare tror. Kanske vore det istället bra för den brittiska ekonomin och finansvärlden i London att slippa släpa på EU. Att Brexit vore en hård smäll för hela EU-bygget vore nog nyttigt för EU-bygget.

Låt britterna lämna och visa därmed att det är möjligt att lämna. Detta innebär förhoppningsvis ett uppvaknande för EU-fanatikerna som därmed inser att EU är inte odödligt. Denna insikt skulle nog skapa ett mindre men bättre EU.

» Vem är den stora skurken?

Som gammal anställd vid Försäkringskassan läser man med extra stort intresse när tidningarna skriver om Försäkringskassan. Jag har ägnat mer än 30 år av mitt liv åt Försäkringskassan så verksamheten har ju en extra speciell plats i hjärtat. Nu läser jag om en (f.d.) anställd vid Försäkringskassan som lämnat ut uppgifter om brukare till ett assistansbolag. Den numera före detta anställde har tydligen på arbetstid plockat fram uppgifter om hundratals personer med funktionsnedsättning för att sedan lämna uppgifterna vidare till ett assistensbolag som hon skulle börja arbeta vid. Uppgifter som företaget sedan använde för att värva nya "kunder". Uppenbarligen har hon haft ett vikariat vid Försäkringskassan men sedan utlovats ett chefsjobb vid assistansbolaget. Detta har tydligen uppmanat henne att plocka fram uppgifterna innan hon slutade.

Försäkringskassan

Den stora frågan är vem som är den stora skurken? Assistansbolaget som uppmanat till brottsligheten eller den f.d. anställde som utförde uppdraget. Skämmas ska dom i varje fall allihopa. Att bolaget uppenbarligen inte är ett seriöst företag står helt klart. Men i den fria konkurrensens namn är väl (nästan) alla medel tillåtna.

Inga kommentarer: