tisdag 2 februari 2016

Om att glädja människor

» De nya bidragsmottagarna

Hjälp mig
En sammanställning som tidningen ETC har gjort förvånar inte mig. Enligt den sammanställning som tidningen gjort får varje familj i rikemansghettot Danderyd i genomsnitt 7.307 kronor i bidrag från alla andra skattebetalare för sitt boende - varje månad. Det är subventioner för bygget av swimmingpool och beskärning av buskarna i trädgården, det är skattesubventioner för att få 7-rums villan städad och det är bidrag från oss andra skattebetalare för att betala mångmiljonlånet till att bygga nytt garage. Det handlar alltså om ROT-bidrag, RUT-bidrag och Ränteavdrag som sammanlagt kommer upp i nästan 90.000 kronor om året för en genomsnittlig familj i Danderyd. Det här är belopp som är mångdubbelt högre än för en genomsnittssvensk. ETC har jämfört med Malå kommun i Västerbotten där snittet istället ligger på 1.956 kronor i månaden per familj. Den genomsnittliga årsinkomsten (beskattningsbara inkomsten alltså) ligger nästan dubbelt upp i moderatghettot Danderyd jämfört med Malå (där moderaterna inte har ett enda mandat i kommunfullmäktige). Men ROT / RUT / Räntebidrag är nästan fyra gånger så högt i genomsnitt. Vi kan förstå varför vissa partier vill bygga ut bidragssamhället inom det här området medan andra partier vill begränsa den här formen av bidrag. Det är nog inte så konstigt att politiker och debattörer ute på den högra politiska skalan inte räknar in detta i bidragssamhället. I deras värld är det istället sjukpenning osv som är en del av bidragssamhället. Jag vet vad jag tycker i de här frågorna! Vilket som är bidrag och vilket som är en försäkring.

Prioritera
Fast det finns förstås de som inte tycker att det är något problem, utan som tycker det är ett jättebra system. Jag gissar att ni kan gissa vilka detta är? Helt rätt, det är det som tjänar på systemet! - "Vad kan vara bättre än att man använder sina pengar till att skapa jobb för en annan person", kommenterar moderaten Isabella Jernbäck i Danderyds socialnämnd det hela med. Och det är inte helt fel tänkt. Hon glömmer bara det faktum att frågan handlar inte om att hon använder sina pengar för att skapa jobb till andra. Diskussionen handlar om att hon använder andras pengar för att skapa ett bättre liv för sig själv. Ska man använda pengarna för att skapa jobb till andra kanske dom istället skulle använda dom för att hjälpa pensionärer och handikappade som troligtvis har ett större behov av hjälp. Men så enkelt kan man förstås inte lösa ett dilemma - om moderaterna får bestämma.

För att göra en liten jämförelse. De totala statsutgifterna för dessa bidrag är drygt 45 miljarder kronor. Vilket kan jämföras med de totala Försvarsutgifterna i Sverige som är knappt 45 miljarder kronor. Håll med om att det ibland kan vara spännande att göra jämförelser!

» Jippii - goda nyheter

Ibland läser man små korta nyhetsnotiser som gör att man känner en underbar lycka i kroppen. Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa (en del av EU-kolossen) har kommit fram till att det inte finns någon bevisad koppling mellan socker och övervikt! Äntligen kan man alltså utan dåligt samvete vräka i sig de där massiva chokladkakorna, påsarna med kolor och dom där så underbara syrliga karamellerna ni vet. Efsa hänvisar till 5 olika studier som gjorts. Kanske ska man påpeka att fyra av dessa fem har betalats av sockerindustrin. Jaha, där försvann det roliga! Jag känner faktiskt stark sympati för vår hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), som känner en viss oro för saken. Min dotter använder ordet "Källkritik" och undrade om Efsa var dom med krokiga gurkor! Det ligger något i det påpekandet.

Inga kommentarer: